ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2007
 
(Χρόνια οικολογικά προβλήματα ζητούν λύση)

Οι 19 από τις 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτές είναι οι: Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία,Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Βέλγιο, Ουγγαρία. Η αδιανόητη συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος με τα δημόσια έργα κάτω από την ίδια υπουργική στέγη δεν συναντάται πουθενά, παρά μόνο στην Ελλάδα.

Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, χειραφετημένου από τα δημόσια έργα υπουργείου περιβάλλοντος αποτελεί αίτημα των καιρών. Υπάρχουν γενικοί λόγοι και ειδικά προβλήματα που το επιβάλλουν.

Α) Οι σοβαρότεροι λόγοι είναι:

1) Η ανάδειξη των κλιματικών αλλαγών σε κυρίαρχο θέμα απειλής του πλανήτη. 2) Η υποχρέωση και ανάγκη πλήρους εφαρμογής και επιβολής της περιβαλλοντικής πολιτικής και του περιβαλλοντικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. 3) Η ύπαρξη ειδικού συμβουλίου υπουργών περιβάλλοντος της ευρωπαϊκής κοινότητας, το οποίο θεσπίζει την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΚ, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από τριακόσια δεσμευτικά νομοθετήματα. 4) Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας των περιβαλλοντικών προβλημάτων και η ανάγκη ύπαρξης υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. 5) Η αποκέντρωση των περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων στους δήμους,οι οποίοι διαχειρίζονται τα στερεά και υγρά απόβλητα, το πόσιμο νερό και σε πολλές περιπτώσεις τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000. 6) Η καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το περιβάλλον, που έχει χαμηλή  απορροφητικότητα λόγω όλων των εγγενών δυσχερειών που προαναφέρθηκαν.

Β) Τα χρόνια οικολογικά προβλήματα:

1) Καταπατήσεις δασών: Περίπου 33 εκατ. στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έχουν καεί από το 1955. Μεγάλο μέρος αποψιλώθηκε, καθώς μετά τις φλόγες εισβάλλουν οι καταπατητές. Στα 3,5 εκατ. στρεμμ. υπολογίζεται η καταπατημένη δημόσια γη, μεγάλο μέρος της οποίας είναι δασική. Η έλλειψη δασολογίου και δασικών χαρτών,(η μόνη ίσως χώρα στην Ευρώπη), η έλλειψη πρόληψης και προστασίας των δασών, η πίεση της οικοδομής έχουν μετατρέψει τα δάση της χώρας σε ανήμπορα θύματα της αγοραίας ανάπτυξης.

2) Σκουπίδια: H Ελλάδα είναι η χώρα των ανεξέλεγκτων χωματερών και υπερκορεσμένων X.Y.T.A. Πάνω από 1400 χωματερές βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία, ενώ άλλες 1100 δεν έχουν αποκατασταθεί. Αποτέλεσμα. Αναφλέξεις και τοξικές πυρκαγιές σε δασώδεις περιοχές, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας.Κι αυτό παρά τις παραπομπές και τις καταδίκες από την Ε.Ε (Κουρουπητός, Μεσομούρι, Πέρα Γαληνοί κ.λ.π) Σε μια δεκαετία δημιουργούμε 40% περισσότερα σκουπίδια ανά κάτοικο, ενώ η ανακύκλωση καρκινοβατεί (15%). Η Αθήνα "κοσμείται" από την κόλαση των ΧΥΤΑ ¶νω Λιοσίων και η Θεσσαλονίκη από τους διάτρητους "Ταγαράδες".

3) Αυθαίρετα: Υπολογίζεται ότι το 25-30% των κατοικιών που αναγείρονται στη χώρα έχουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις ή είναι εξ ολοκλήρου παράνομες. Το ένα τρίτο των κατοικιών (1,5 –1,7 εκατ.) είναι αυθαίρετες, ιδαίτερα στις παράκτιες περιοχές. Σχεδόν κανένα αυθαίρετο δεν γκρεμίζεται, αντίθετα – αργά η γρήγορα – νομιμοποιείται με κυβερνητικές διατάξεις.

4) Ατμοσφαιρική ρύπανση: "Πρωταθλήτριες" στην Ευρώπη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ειδικά όσον αφορά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PΜ.10), το Όζον, τα Οξείδια του Αζώτου και το καρκινογόνο βενζόλιο.Αιτίες το μποτιλιάρισμα τα πολλά ΙΧ, η κακή ποιότητα των καυσίμων, η ανύπαρκτη συντήρηση, οι ρυπογόνες μονάδες κοντά ή μέσα στις πόλεις. Υπέρβαση 10 mgr/m3 στις συγκεντρώσεις προκαλεί 5.000 θανάτους στην Αθήνα. Σχέδιο από την Πολιτεία κανένα.

5) Πόλεις χωρίς πράσινο: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού περιβάλλοντος το 1960, στην Αθήνα αντιστοιχούσαν 2,52 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Σήμερα μόνο 2 τ.μ, όταν στη Βόννη αναλογούν 35 και στο ¶μστερνταμ 27. Στην ίδια μοίρα και η Θεσσαλονίκη με 3 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Οι ελεύθεροι και τα " μητροπολιτικά πάρκα" απειλούνται με τσιμεντοποίηση. Το χειρότερο από όλα: "H πρωτεύουσα του μπετόν κλωνοποιήθηκε σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις."

6) Καταστροφή βιότοπων: Προστατεύονται μόνο στα χαρτιά. Ευαίσθητα οικοσυστήματα, δέλτα ποταμών απειλούνται Από τις 359 προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000, μόλις 87 υπάγονται σε κάποιο φορέα. Σαφώς οροθετημένες μόνο εννιά.

7) Ποτάμια και Λίμνες: Αντιμετωπίζονται σε πολλές περιπτώσεις σαν ανοικτή αγωγοί αποβλήτων, βιομηχανιών, γεωργικών εκμεταλλεύσεων και οικιών. Οι ποταμοί Κηφισός, Ασωπός, Αξιός, Πηνειός, οι λίμνες Κορώνεια, Βιστονίτιδα και πολλοί ακόμα υγρότοποι τείνουν να γίνουν μνημεία περιβαλλοντικής καταστροφής.

8) Βρώμικη ενέργεια: Η Ελλάδα παράγει " βρώμικη ενέργεια" και τη σπαταλούμε ασύστολα. Για κάθε εκατομμύριο ευρώ του ΑΕΠ, εκπέμπονται 1145 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο των 15 της Ε.Ε. Ο ρυπογόνος λιγνίτης δίνει το 58% του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το πετρέλαιο το 7%. Απεναντίας, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι μόλις 2,5%. Οι ηλεκτροπαραγωγοί του Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς, είναι τα πιο ρυπογόνα εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

9) Βιομηχανικά απόβλητα: Υπολογίζονται επίσημα σε 660.000 τόνους το χρόνο. Ανεπισήμως οι ποσότητες είναι πολλαπλάσιες. Οι ποσότητες αυξάνονται κατά 330.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο το 38% "αξιοποιείται". Οι βιομηχανικές περιοχές της Αθήνας, των Οινοφύτων και της Θεσσαλονίκης αποτελούν χημικές βόμβες.

10) Φυτοφάρμακα: Δηλητηριάζουν συστηματικά το έδαφος "βομβαρδίζοντας" το με φυτοφάρμακα πλούσια σε κυρίως σε άζωτο, με αποτέλεσμα την νιτροποίηση. Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξε ότι αυξημένη νιτρορύπανση υπάρχει στις περισσότερες πεδινές εκτάσεις της χώρας και σε πολλούς λόφους, ειδικά σε περιοχές που ασκείται εντατική γεωργία. Τα νιτρικά είναι καρκινογόνα σε σημαντικές συγκεντρώσεις.

11) Σπατάλη του νερού: To 35% της ελληνικής γης αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης ή έχει ήδη ερημοποιηθεί, ενώ το 49% βρίσκεται υπό μέτριο κίνδυνο ερημοποίησης. Η εντατική γεωργία και η σπατάλη νερού επιτείνει το φαινόμενο. Επιπλέον λόγω της υπεράντλησης υπόγειου νερού, σε μια σειρά περιοχές (Αττική, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα), εισχωρεί το θαλασσινό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα (υφαλμύρωση).

12) Υπεραλίευση: Το ένα στα πέντε είδη ψαριών του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους υπεραλιέυεται, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να παρουσιάζει αστάθεια. Η ρέγκα, το μπαρμπούνι, ο μπακαλιάρος, ο ξιφίας, ο τόνος, απειλούνται με εξαφάνιση από τα ύδατα της Μεσογείου, καθώς πάνω από 60% των εμπορικών ψαριών αλιεύεται πάνω από τα ασφαλή όρια επιβίωσης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός παντοδύναμου υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο να επιβάλλει την πολιτική σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να συντονίζει τις σχετικές δράσεις. Όμως, αν απλά χωριστεί το υπάρχον σχήμα, τότε θα δημιουργηθεί ένα υποβαθμισμένο από πλευράς προσωπικού υπουργείο. Πρέπει να ανασχεδιαστεί πλήρως, να γίνει εξαρχής μια μεγάλη προσπάθεια.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ..
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 153 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567386
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.