ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γραφειοκρατική Διεκπεραίωση - Oραματική Διαχείριση: Ση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Σάββατο, 03 Νοέμβριος 2007

Δελτίο Τύπου 26.10.07. Nομαρχιακό Συμβούλιο Oκτωβρίου


Γραφειοκρατική Διεκπεραίωση - Oραματική Διαχείριση: Σημειώσατε 1

26.10.07. Nομαρχιακό Συμβούλιο Oκτωβρίου. Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, η γραφειοκρατική διεκπεραίωση πλειοψηφεί αλλά η οραματική διαχείριση εγγράφει μια αξιοπρεπή και ενδεχομένως ελπιδοφόρο παρουσία. Για του λόγου το αληθές μερικά παραδείγματα.

1. Αποσελέμης και Βιολογικός Καθαρισμός Οροπεδίου Λασιθίου

Ο Νομάρχης προτείνει καταδικαστικό ψήφισμα με αφορμή την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (MΠE) για το βιολογικό καθαρισμό του Οροπεδίου Λασιθίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απόρριψη συναρτάται με το φράγμα Αποσελέμη για το οποίο το ΝΣ Λασιθίου έχει εκφράσει παλαιότερα αρνητική γνώμη. Η αντιπολίτευση μείζων και ελάσσων συμφωνεί, προτείνει πιο αποτελεσματικές ενέργειες και βελτιώσεις στο ψήφισμα που γίνονται δεκτές, όπως κλιμάκωση των αντιδράσεων για τον Αποσελέμη με σύσκεψη στη Νομαρχία συναρμοδίων υπηρεσιών, επηρεαζόμενων δήμων, βουλευτών, περιφερειάρχη, αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων, προώθηση της ενιαίας διαχείρισης νερού σε επίπεδο Κρήτης, παράσταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, διερεύνηση προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

2. ¶δεια Λατομείου

Εμπεριστατωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Βιομηχανίας προτείνει την κατ' εξαίρεση συνέχιση λειτουργίας για 20 χρόνια Λατομείου στην Τουρλωτή, εκτός Λατομικής περιοχής. Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που αφήνει το παράθυρο του Νόμου, οι εξαιρέσεις του Νόμου. Η αντίφαση επισημαίνεται κι από άλλους. Είναι λογική μια εξαίρεση όταν διαιωνίζει την εκτός θεσμοθετημένων λατομικών περιοχών λειτουργία λατομείων για είκοσι ακόμη χρόνια; Όσο δύσκολο κι αν είναι δεν πρέπει να μπει τάξη σ' αυτό τον τομέα που δημιουργεί πρόβλημα σε αρκετά σημεία του Νομού; Είναι δυνατόν τώρα που συζητούνται τα χωροταξικά γιΆ αυτό το ζήτημα να μην προτείνεται λύση; Πήραμε την απάντηση ότι ειδικά στην π. επαρχία Σητείας παρότι έχει επισταμένως διερευνηθεί δεν έχει βρεθεί κατάλληλη λατομική περιοχή. Θεωρήσαμε παράλογο στη μεγαλύτερη επαρχία του Νομού να μην υπάρχει κατάλληλος χώρος. Υιοθετήσαμε την πρόταση Περάκη να χρηματοδοτηθεί σχετική μελέτη από τη Ν.Α. γιατί θεωρούμε αδιανόητη τη διαιώνιση αυτής της τυπικά νόμιμης αλλΆ ουσιαστικά άναρχης κατάστασης. Η πρόταση παραπέμφθηκε σε κάποια μελλοντική συνεδρίαση. Κατόπιν αυτού μειοψηφήσαμε.

Έχουμε την άποψη ότι τέτοια θέματα που συναρτώνται με μια πολύπλοκη νομοθεσία, στην οποία οι εξαιρέσεις που βλάπτουν το περιβάλλον και την κοινωνία είναι ο κανόνας, πρέπει να αναδεικνύονται και μέσα και από την ΕΝΑΕ να ζητούνται αλλαγές σε προβληματικούς νόμους και πρακτικές.

3. ΜΠΕ για επεμβάσεις σε παραλία στην Ελούντα

Ήταν το πιο χαρακτηριστικό θέμα της συνεδρίασης που οδήγησε σε μια οριακή πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της μελέτης. Η ΜΠΕ αφορούσε τη δημιουργία 4 προβλητών για τη δημιουργία αμμώδους ακτής προς όφελος πολυτελούς μονάδας της περιοχής. Παράλληλα προτείνονταν η αλλαγή της γραμμής του αιγιαλού με άδηλο μεν αλλά προφανές κίνητρο να νομιμοποιηθούν εκτεταμένες αυθαιρεσίες που μεταξύ άλλων έχουν ιδιωτικοποιήσει τις ακτές αποκλείοντας παράνομα την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σ' αυτές. Το δίλημμα τέθηκε ωμά από τους πλειοψηφήσαντες συμβούλους: Μπορούμε να αρνηθούμε σε έναν μεγαλοεπενδυτή τουριστικό επιχειρηματία, που μας έκανε διάσημους σ' όλο τον κόσμο μια τέτοια διευκόλυνση. Οι μειοψηφήσαντες αντιτείναμε, πως ένας όμορφος τόπος, ο οποίος έχει υποστεί τεράστια αναπτυξιακή πίεση χωρίς αντίστοιχο σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια, δεν χρειάζεται να σκηνοθετεί επιπλέον θέλγητρα για να προσελκύσει τουρισμό, ούτε να παγιώνει γκέτο πολυτελείας με χαριστικές αποφάσεις στα όρια της νομιμότητας. Είναι δυνατή μια άλλη ανάπτυξη ώστε τους φυσικούς πόρους να τους χαίρονται όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες και όπου ο πλούτος που θα προκύπτει εξ αυτών θα μπορεί να διαχέεται πιο ισορροπημένα και πιο δίκαια στην κοινωνία. Χρειάζεται επομένως να πει ΟΧΙ το ΝΣ σ' αυτή τη μελέτη για να σηματοδοτήσει ακριβώς αυτή την άλλη ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη.

4. Επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο προγράμματος κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών

Είπαμε βεβαίως ΝΑΙ στο πρόγραμμα, αλλά ζητήσαμε να επισκεφτούν την Κύπρο όχι μόνο νομαρχιακοί σύμβουλοι, αλλά και πολίτες του Λασιθίου που ασχολούνται ενεργά με το θέμα. Εξηγήσαμε πως έτσι η προσδοκώμενη εμπειρία από την επίσκεψη στην Kύπρο θα μπορούσε να αποβεί ωφελιμότερη για το Nομό μας. Μας απάντησαν ότι το πρόγραμμα δικαιολογεί έξοδα μόνο για νομαρχιακούς συμβούλους. Ήταν μια απάντηση στο πλαίσιο της κυρίαρχης γραφειοκρατικής διεκπεραιωτικής λογικής. Κι αν πράγματι είναι έτσι τι μάς εμποδίζει άραγε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να καλύψουμε τα έξοδα 1-2 συμπολιτών μας που αγωνίζονται μέσα από συλλόγους κατά της μάστιγας των εξαρτησιογόνων ουσιών;


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 133 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568142
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.