ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Βιοκαύσιμα - διατροφή & ενέργεια Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2007
 

Α) Οι καλλιέργειες βιοκαυσίμων προκαλούν αύξηση στις τιμές διατροφής.  

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα όλο και με μεγαλύτερη ένταση προωθείται η αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων από βιοκαύσιμα. Προγραμματικές εξαγγελίες και δηλώσεις υποστήριξης στα βιοκαύσιμα διατυπώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2010 κάθε κράτος – μέλος να καλύπτει τις ανάγκες του στον τομέα μεταφορών σε καύσιμα με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 5, 75%, ποσοστό που το 2020 θα φτάσει θα πρέπει να φτάσει το 10%.

Ο πρόεδρος G. Bush ανακοίνωσε ότι θα πενταπλασιάσει το στόχο των Η.Π.Α. για τη χρήση βιοκαυσίμων: Ως το 2017, θα πρέπει να καλύπτουν το 24% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για μεταφορές.

Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί βιοκαυσίμων στον πλανήτη σήμερα είναι οι Η.Π.Α. και η Βραζιλία. Οι δύο τους που παράγουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής αιθανόλης, συμφώνησαν σε πρόσφατο ταξίδι του Μπούς στη Λατινική Αμερική στην κοινή προώθηση της ανάπτυξης της χρήσης και της παραγωγής της αιθανόλης σε όλη την αμερικάνικη ήπειρο. Η εξέλιξη αυτή που υπόσχεται καθαρότερο περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα και απεξάρτηση από το πετρέλαιο, έχει δημιουργήσει και πολλούς πολέμιους.

Η εγκατάλειψη των παραδοσιακών καλλιεργειών, υπέρ αυτών που θα χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα (καλαμπόκι, σόγια, λιναρόσπορο, σιναπόσπορο, ζαχαροκάλαμο, φοινικέλαιο κ.λ.π), προκαλεί κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο ή επιβίωση των κατοίκων των πιο φτωχών χωρών.

Επίσης η Ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να διαθέσει 106 χιλιάδες στρέμματα  για καλλιέργεια (πρώτης ύλης) βιοκαυσίμων, η Βραζιλία 912 χιλιάδες στρέμματα κι η νότια Αφρική, που ήδη αποκαλείται η μελλοντική Μέση Ανατολή των βιοκαυσίμων, διαθέτει 3 εκατομμύρια στρέμματα όπου θα καλλιεργηθεί ένα είδος καρυδιού, ανθεκτικού στην ξηρασία και κατάλληλο για βιοκαύσιμα.

Η Ινδονησία, επίσης, σκοπεύει να ξεπεράσει τη Μαλαισία στην παραγωγή φοινικέλαιου, αυξάνοντας την καλλιεργήσιμη γη  από 48 χιλιάδες στρέμματα που είναι στρέμματα που είναι σήμερα στις 195 χιλιάδες στρέμματα μέχρι το 2025.

Στις Η.Π.Α., πριν από δύο χρόνια, σχεδόν όλη η γη όπου τώρα καλλιεργείται καλαμπόκι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια  σιτηρών για τον άνθρωπο ή τα ζώα..

Και καθώς η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, η τιμή του έχει διπλασιασθεί σε δέκα μήνες, ενώ η τιμή του σιταριού έχει αυξηθεί κατά 50%, η μεγαλύτερη αύξηση της δεκαετίας.

Οι αυξημένες τιμές για τα αγροτικά αγαθά ωθούν προς τα πάνω τις ανά τον κόσμο τιμές τροφίμων –οι τιμές της ζάχαρης, του γάλακτος και του κακάο διεθνώς έχουν αυξηθεί, πυροδοτώντας σε ορισμένες χώρες τη μεγαλύτερη των τριάντα τελευταίων ετών στις τιμές λιανικής πώλησης.  

Το πρόγραμμα σίτισης του Ο.Η.Ε. που προμηθεύει 90 εκατομμύρια ανθρώπους με τρόφιμα και κυρίως με σιτάρι το οποίο προέρχεται από τις Η.Π.Α, αναγνωρίζει πως ήδη 850 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον το κόσμο υποσιτίζονται, επομένως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σίγουρα σύντομα, λόγω αυξήσεων που παρατηρούνται σε βασικά είδη διατροφής και, κυρίως δημητριακά.                       
 
Β) Σκληρή μάχη στο ευρωκοινοβούλιο για τα βιοκαύσιμα:

Σκληρή πολιτική μάχη δόθηκε,στις 25/9, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μέλλον των βιοκαυσίμων καθώς ναι μεν ενέκρινε το δεσμευτικό στόχο του 10% της χρήσης τους, έκανε όμως δεκτή και την τροπολογία η οποία επιβάλει αυτά να παράγονται με βιώσιμο τρόπο.

O λόγος γιΆ αυτήν τη στάση είναι σοβαρότατες αμφιβολίες που έχουν προκύψει γύρω από την ορθότητα και τη σκοπιμότητα της χρήσης βιοκαυσίμων, τουλάχιστον στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Σε μια πρόσφατη πολύκροτη έκθεση, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούν την παραγωγή βιοκαυσίμων αλλά πρέπει αντιθέτως να αρχίσουν σταδιακά να την καταργούν. Τα βασικά μειονεκτήματα των βιοκαυσίμων είναι ότι:

- Οδηγούν αναπόφευκτα σε ανταγωνισμό ανάμεσα στην παραγωγή τροφής και καυσίμων, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των τροφίμων.

- Απελευθερώνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εξοικονομούν διότι φυτεύονται σε τροπικά δάση και παρθένες περιοχές, που αποψιλώνεται ή καίγονται.

- Ο συνολικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της αιθανόλης και του βιοντίζελ πιθανόν να ξεπερνά αυτόν της βενζίνης και του ορυκτού ντίζελ όταν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές παράμετροι όπως η όξυνση των εδαφών, η χρήση λιπασμάτων, η απώλεια βιοποικιλότητας και η τοξικότητα των φυτοφαρμάκων.

Επιπλέον, σε πρόσφατη έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atmospheric and Physics Discussions, o Γερμανός Νομπελίστας χημικός Paul Grutzen αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη βιοκαυσίμων ενδέχεται να επιδεινώσει τις κλιματικές αλλαγές αντί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή ενός λίτρου βιοκαυσίμου από την γεωργική παραγωγή μπορεί να συνεισφέρει και δύο φορές περισσότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από ό,τι η καύση.

Προφανώς δεν πρέπει να βάλουμε όλα τα είδη βιοκαυσίμων στην ίδια μοίρα. Υπάρχουν ορισμένα είδη όπως η μετατροπή ζαχαροκάλαμου σε αιθανόλη που γίνεται στη Βραζιλία, ή ακόμη το βιοντίζελ από ζωικά έλαια και χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, που πράγματι μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι το ποσοστό αυτών των τεχνολογιών στη συνολική παραγωγή βιοκαυσίμων να είναι πιο αποδοτική ενεργειακά, αλλά δεν παύει να χρησιμοποιεί εδάφη που αποψιλώθηκαν από τον Αμαζόνιο ή να εξοβελίζει από πολλά εδάφη άλλες αγροτικές καλλιέργειες.

Μια συνετή στάση είναι να περιμένουμε πρώτα να δούμε τις τεχνολογίες παραγωγής βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, οι οποίες ενδέχεται να επιλύσουν πολλά από τα παραπάνω προβλήματα. Επίσης υπάρχει και ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο εκφράζει επιτυχώς η εφημερίδα "Προλεταριακή Σημαία".

Το δίλημμα αν θα ευνοήσουμε τα 800 εκατομμύρια ιδιοκτητών αυτοκινήτων του πλανήτη ή θα δώσουμε τροφή στα 900 εκατ. πεινασμένους και στα 1,3 δις των φτωχών του πλανήτη θα μπορούσε να τεθεί αν επρόκειτο για μια κοινωνία που ειλικρινά προβληματιζόταν γύρω από τα πραγματικά διλήμματα. Μπορεί όμως να μας προβληματίσει.
 
ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ


 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263617
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.