ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Tο Μακεδονικό Πρακτορείο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold , Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2004

Tο Μακεδονικό Πρακτορείο για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων - Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2004 (14:21 UTC+2)

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες της λειτουργίας των μεταλλείων του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου στη Χαλκιδική τέθηκαν σε συνάντηση που διοργάνωσε χθες, Κυριακή η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής στην Ουρανούπολη.

Όπως τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Αγώνα του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Τόλης Παπαγεωργίου, η λειτουργία των μεταλλείων όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση 35 εκατομμυρίων τόνων τοξικών αποβλήτων στην περιοχή.

Παράλληλα, δεδομένου και του προβλήματος νερού στη Χαλκιδική, εκτιμάται ότι από τη λειτουργία των μεταλλείων χάνονται κάθε χρόνο 11 έως 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (από το νερό που βγαίνει από τις στοές των μεταλλείων). Το νερό αυτό πέφτει στη θάλασσα και μάλιστα επιβαρημένο από τις ουσίες των μεταλλείων την ίδια στιγμή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υδροδότηση της Χαλκιδικής καθώς οι ετήσιες ανάγκες της δεν ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχει τις ρίζες του στον χαρακτηρισμό μιας μεγάλης περιοχής 314 χιλιάδων στρεμμάτων στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ως μεταλλευτικής ιδιοκτησίας. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον μεταλλευτικό κώδικα, σημαίνει ότι καμία άλλη αναπτυξιακή δράση πλην των μεταλλείων δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη στην Ουρανούπολη αφού ενημερώθηκαν για το ζήτημα, επισκέφθηκαν τις τοποθεσίες όπου καταλήγουν τα λύματα στο Μαντέμ Λάκο και την Ολυμπιάδα αλλά και τις θέσεις όπου χύνονται τα νερά των στοών. Αφού διαπιστώθηκε το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής ακολούθησε συνεννόηση για τις μελλοντικές κινήσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χαλκιδικής σε ό,τι αφορά στο θέμα των μεταλλείων.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, αίτημα των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική ιδιοκτησία και η άρση της λειτουργίας των μεταλλείων, προκειμένου να ενθαρρυνθούν αναπτυξιακές δράσεις στη Χαλκιδική που θα αξιοποιούν το φυσικό της πλεονέκτημα αλλά και την πολιτιστική της παράδοση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πορεία των μεταλλείων, σημείωσε ότι το δημόσιο προέβη σε καταγγελία της σύμβασης του 1995 με την εταιρεία TVX επικαλούμενο τις ζημίες του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τις ζημίες τρίτων (θάνατοι, δυστυχήματα, καταστροφές περιουσιών, ασθένειες κ.α.) που προκλήθηκαν από διαπιστωθείσες παραβιάσεις νόμων εκ μέρους της TVX. Μετά από συμψηφισμό των εκατέρωθεν απαιτήσεων το δημόσιο κατέστη και πάλι ιδιοκτήτης των μεταλλείων Κασσάνδρας. Αργότερα τα μεταλλεία πουλήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» η οποία ορίστηκε πως θα έπρεπε να ξαναρχίσει την παραγωγική διαδικασία ως τις 28 Απριλίου του 2004.

Τα μεταλλεία δεν λειτουργούν από τον Φεβρουάριο το 2003 και σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου δεν αναμένεται να λειτουργήσουν ως τις 28 Απριλίου. Εφόσον η νέα εταιρεία δεν κάνει έναρξη της παραγωγικής διαδικασίας, η πώληση αναστρέφεται και τα μεταλλεία επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χαλκιδικής, μέσω παρεμβάσεων στους βουλευτές της Χαλκιδικής, θα επιδιώξει επαφές με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα και να ανασταλεί η λειτουργία των μεταλλείων στην περιοχή.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 183 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56220313
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.