ΤΟ ECOCORFU (www.ecocorfu.gr) ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ!
Σημαντικές αποκαλύψεις που αφορούν στους κινδύνους που απειλούν τη Μεσόγειο και ιδιαίτερα τις Ελληνικές θάλασσες από τις εγκαταστάσεις των πετρελαιαγωγών και τη διακίνηση πετρελαίου, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση των μελών του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους αγωγούς πετρελαίου, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στο Σιζάκ της Κροατίας.
Στη συνάντηση πήραν μέρος και μέλη του Ecocorfu-ΟικοΚέρκυρα, μέλους του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους αγωγούς πετρελαίου. Η παρουσίαση των στοχείων και των αποτελεσμάτων της συνάντησης εκ μέρους του Ecocorfu, είναι αποκαλυπτική.
Η ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή που απευθύνει το ΟικοΚέρκυρα, έχει ως εξής:
"Θέμα: Μεγάλος ο κίνδυνους από το τετραπλό νέο πρόγραμμα μεταφοράς πετρελαίου.
Ενημέρωση για την Διακήρυξη του Σιζάκ της Κροατίας
Έκκληση προς της Ελληνική κυβέρνηση.
ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥΣ
- ΤΕΣΣΕΡΙΣ οι αγωγοί σαν τον γνωστό "Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη" ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές σε κίνδυνο το ευαίσθητο Ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα.
- Και η Τουρκία φτιάχνει, δεύτερο αγωγό, κοντά στον πρώτο, που θα ρυπαίνει και αυτός το Αιγαίο.
- Στην Αυλώνα της Αλβανίας ο τρίτος αγωγός, κίνδυνος για Αδριατική και Ιόνιο. Στην Κροατία ο τέταρτος.
- Διπλασιάζεται το μέγεθος των τάνκερ που θα φορτώνουν και θα μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου διασχίζοντας τις θάλασσές μας.
- 17 υπερμεγέθη τάνκερ το εικοσιτετράωρο θα μεταφέρουν πετρέλαιο περνώντας πολύ κοντά στην βόρεια Κέρκυρα, φορτώνοντας από το αγωγό Μποργκάς – Αυλώνας επίσης λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Κέρκυρας.
- Μεγάλη η απειλή για τις μικρές θάλασσές μας. Εκτός από ρύπανση καταλοίπων πετρελαίου, "εισβολείς" από άλλες θάλασσες, απειλούν με εξαφάνιση τα θαλάσσια είδη μας.
- Σοβαρή απειλή για τα εδώδιμα θαλάσσια είδη της χώρας μας.
- Συνεχίζεται η κατάληψη του βυθού, από την Γαλλία στην Ιταλία, τώρα και στο Ιόνιο από φύκι που ήλθε από Ασία (Undaria pinnatifida). Αντικαθιστά όλα τα άλλα είδη (εισβολέας) και εξαφανίζει τα ψάρια που δεν βρίσκουν πια τροφή.
- Συσπείρωση Οικολογικών Οργανώσεων από 14 χώρες και δημιουργία Δικτύου συνεργασίας οικολογικών Οργανώσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης. (SEE Pipeline Νetwork).
- Τριήμερη συνάντηση των ΜΚΟ και υπογραφή διακήρυξης για τον έλεγχο της ρύπανσης από μεταφορά πετρελαίου σε συνάντηση στο Σισάκ της Κροατίας.
- Συμμετοχή του EcoCorfu - ΟικοΚέρκυρα μετά από πρόσκληση του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ζάκρεμπ. Έναρξη συνεργασίας και με οικολογικές οργανώσεις της Αλβανίας. Ειδικοί επιστήμονες καλεσμένοι του Δικτύου SEE θα μεταβούν τον Ιανουάριο στην Αυλώνα της Αβανίας για να ενημερώσουν για τους κινδύνους τους τοπικούς φορείς.
- Ψήφισμα του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων στο Συνέδριο της Κέρκυρας.
- Συσπείρωση των Οικολογικών Οργανώσεων Βόρειας Ελλάδας, από ανατολή έως δύση.
- Περισσότερη ενημέρωση ζητούν οι Έλληνες πολίτες και οι φορείς. Ανησυχία μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την σοβαρότητα της τετραπλής απειλής για την χώρα μας.
- Ενημέρωση για την Διακήρυξης του Σιζάκ από το ΟικοΚέρκυρα στον Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Βουλευτές, προς όλα τα κόμματα, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικούς και κοινωνικούς φορείς.
Ανοικτή επιστολή:
Πολλοί πανηγύρισαν μόλις έμαθαν για την διακρατική συμφωνία για δημιουργία του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Στην χώρα μας οι περισσότεροι είδαν θετικά την νέα δυνατότητα μεταφοράς πετρελαίου με την βοήθεια των αγωγών και μεγάλων τάνκερ αντί για μικρότερων τάνκερ, που εκτελούν ως σήμερα την μεταφορά καθΆ όλη την διαδρομή. Η αλλαγή της μέχρι σήμερα μονοπωλιακής κατάστασης, της μεταφοράς με μικρά πλοία μέσω Βοσπόρου, κρίθηκε ότι θα ήταν καλό για την χώρα μας και τα κράτη φίλους της.
Μερικούς μήνες μετά, όμως, αποκαλύπτεται η πραγματική απειλή για την Ελλάδα και το υδάτινο οικοσύστημα της, τόσο στο βόρειο Αιγαίο, όσο και την Αδριατική και το Ιόνιο, πράγμα το οποίο έρχεται, τελικά, να υπερκαλύψει τα οποιαδήποτε οφέλη από την λειτουργία αυτών των αγωγών. Αποκαλύπτεται το μέγεθος του κινδύνου από τα τέσσερα μεγάλα πρόγραμμα μεταφοράς πετρελαίου τα οποία θα επηρεάσουν το δικό μας θαλάσσιο περιβάλλον πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου με συνέπειες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε.
Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας, τώρα που αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια;
Τα στοιχεία που μας παρουσίασαν οι ειδικοί, επιστήμονες που ήλθαν από διάφορα μέρη του κόσμου, ήταν πολύ ανησυχητικά. Ο κίνδυνος για την χώρα μας, συνολικά από τα τέσσερα αυτά προγράμματα είναι, τελικά, πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογίζαμε, όταν οι συνάδελφοί μας από τον Έβρο και την Ροδόπη, μας ενημέρωναν για τα σχέδια δημιουργίας του αγωγού της Αλεξανδρούπολης:
Η ρύπανση από πετρέλαιο θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς τα υπερμεγέθη τάνκερ θα αδειάζουν καθημερινά πολλές χιλιάδες τόνους νερού με υπολείμματα πετρελαίου, για να ξαναγεμίσουν τα ντεπόζιτα με πετρέλαιο, την στιγμή που σήμερα, δεν έχουμε καθόλου τέτοιου είδους ρύπανση από τα μικρότερα τάνκερ που απλά, διασχίζουν τις Ελληνικές θάλασσες, περνώντας τα στενά του Βοσπόρου.
Ο κίνδυνος για μεγαλύτερου μεγέθους ατύχημα, αυξάνεται καθώς διπλασιάζεται το μέγεθος των τάνκερ που θα συνεχίζουν την μεταφορά πετρελαίου δια θαλάσσης, φορτώνοντάς το από τους αγωγούς, αφού πρωτύτερα αδειάσουν νερό με υπολείμματα πετρελαίου και θαλάσσια είδη "εισβολείς".
Ο μεγαλύτερος, ίσως από όλους κίνδυνος, που είναι κρυμμένος πίσω από αυτό το σύστημα μεταφοράς πετρελαίου, από τον αγωγό στο πολύ μεγάλο τάνκερ, είναι οι μετανάστες οργανισμοί που γίνονται "εισβολείς" από άλλες θάλασσες, όταν μεταφέρονται "άθελά" τους παρασυρμένοι από το νερό (Ύδωρ ΅Έρματος) με το οποίο πρέπει να γεμίσει τα ντεπόζιτα ένα πλοίο, εκεί που θα ξεφορτώσει το πετρέλαιο. Μόλις γυρίσει θα αδειάζει το νερό αυτό, για να ξαναγεμίσει τα ντεπόζιτα με πετρέλαιο. Ξένα είδη θαλάσσιας ζωής μεταφέρονται από μια θάλασσα σε μια άλλη και όταν κάποια βρουν ιδανικές συνθήκες αναπτύσσονται και επικρατούν. Πολλές φορές, πολλαπλασιάζονται με τόσο μεγάλους ρυθμούς που εξαφανίζουν τα άλλα είδη που ήταν στην περιοχή. Γνωστή η περίπτωση του πράσινου φυκιού, (Undaria pinnatifida) το οποίο μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο, από την Βόρεια Ασία στην Μεσόγειο. Ξεκίνησε να εισβάλλει από την Γαλλία, πέρασε από την Ιταλία στο Ιόνιο και τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσαν οι ειδικοί στο Σιζακ δείχνουν, ότι, συνεχίζει να εξαπλώνεται σταθερά, έχοντας εγκατασταθεί για καλά και σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Επιβάλλει την "μονοκαλλιέργειά" του αντικαθιστώντας όλα τα άλλα φυτά του βυθού και κατά συνέπεια εξαφανίζονται και τα ψάρια που δεν βρίσκουν τροφή.
Ενώ δείχνουν όμορφα και αθώα, τα καταπράσινα λιβάδια που σχηματίζει, στην πραγματικότητα καταστρέφει πλήρως τον κύκλο της ζωής και εξαφανίζει, κυριολεκτικά όλο το οικοσύστημα.
Υπολογίζεται ότι ο συνολική ποσότητα του νερού που μεταφέρεται ετησίως, σαν "Ύδωρ ΅Έρματος", (“ballast water”), για εξυπηρέτηση των θαλασσίων μεταφορών, όλου του πλανήτη, είναι τόση όση η ποσότητα του νερού όλης της Αδριατικής (δέκα δισεκατομύρια τόνοι). Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ξένων οργανισμών που εισβάλλουν σήμερα από μια θάλασσα σε μια άλλη.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε τέτοιο σοβαρό κίνδυνο. Παρόλο που από ανέκαθεν, πολλά τάνκερ από την μαύρη θάλασσα, περνούν τα στενά του Βοσπόρου και ταξιδεύουν δια μέσου της χώρας μας, ποτέ δεν κινδυνέψαμε, γιατί δεν γινόταν καθόλου φόρτωση πετρελαίου (και συνεπώς άδειασμα νερού) σε χωρικά μας ύδατα.
Ο κίνδυνος για την χώρα μας ξεκινάει απο την στιγμή που αγωγοί καταλλήγουν σε λιμάνια απο τα οποία μετά φορτόνεται σε πλοία. Αυτό είναι και το πλέον επικίνδυνο νέο στοιχείο που δεν υπήρχε ποτέ πριν.
Δεν ωθούμαστε από κανένα και δεν είμαστε ενάντια σε κανένα οικονομικό και πολιτικό συμφέρον. Όλοι εξαρτόμαστε από την κατανάλωση πετρελαίου και όποιες αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική γίνουν, θα είναι κοινές για όλους τους πολίτες.
Έχουμε όμως το δικαίωμα να γνωρίζουμε τέτοια σχέδια, πριν αυτά συμφωνηθούν και δρομολογηθούν. Οι κυβερνήσεις κάθε κράτους έχουν υποχρέωση να μας προστατεύουν από τους κινδύνους, και όχι να μας τους κρύβουν. Επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και εφόσον χρειαστεί θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε καθαρό και αναλλοίωτο το θαλάσσιο περιβάλλον μας που είναι και ο σημαντικότερος πόρος για την χώρα μας.
Επίσης, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την προσπάθεια της Βουλγαρικής κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει αρκετές περιοχές Νατούρα της Βουλγαρίας με σκοπό να μπορέσουν να περάσουν από εκεί ο αγωγοί Μπουργκάς Αυλώνας και Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
Το ΟικοΚέρκυρα, εκ μέρους του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους αγωγούς πετρελαίου (South East European Pipeline Network) :
Καλεί τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές, τα στελέχη των Υπουργείων και τους φορείς των τοπικών αυτοδιοικήσεων να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κρισιμότατα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν και αφορούν και τους τέσσερις αγωγούς, να πάρουν θέση, να μελετήσουν τις επιπτώσεις και από τα τέσσερα προγράμματα μαζί. Να πορευτούν με αρωγούς την κοινωνία των πολιτών και να αναζητούν την συνεργασία τους, ενημερώνοντάς τους εξ αρχής και λαβαίνοντας υπόψη την άποψή τους, όπως προβλέπεται από την συνθήκη του ¶ρχους, η οποία έχει επικυρωθεί από όλες της χώρες της ΝΑ Ευρώπης, (πλην της Ελλάδας, ακόμη).
Με την ευκαιρία καλούμε ακόμη μια φορά την Ελληνική κυβέρνηση, να επικυρώσει την Συνθήκη του ¶ρχους, η οποία, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζει την δημοκρατία και τα δικαιώματα του πολίτη στην πληροφόρηση αλλά και στην δράση γύρω από θέματα περιβάλλοντος.
ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ:
Ποια θα είναι η θέση της χώρας μας απέναντι σε μια τέτοια περιβαλλοντική απειλή; Θα αφήσουμε να αυξηθεί κατά πολύ ο συντελεστής κινδύνου από μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες, ή θα πρέπει να τον μειώσουμε;
Πρέπει να ενθαρρύνουμε με την στάση μας ως χώρα, την μεταφορά (άρα και κατανάλωση) ακόμη μεγαλύτερης ποσότητας πετρελαίου; Θα πρέπει να επιτρέπουμε και να διευκολύνουμε εγκαταστάσεις κατεργασίας πετρελαίου και πετροχημικών στην χώρα μας, (που είναι ήδη δρομολογημένες σε κάθε λιμάνι που απολήγει αγωγός) την στιγμή που έχουμε θέσει ως Ιερό Στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειάς μας: Που θα οδηγήσει μια τέτοια αντίφαση την χώρα μας καθώς τα χρόνια θα περνούν;
Θα αψηφήσουμε τον τετραπλό κίνδυνο από εισβολείς και ρύπανση που απειλεί να διαταράξει, έως και εξαφανίσει τα πολύ ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματά μας με πολύ σοβαρές συνέπειες, εκτός από το περιβάλλον, στον τουρισμό, την τοπική αλλά και την εθνική μας οικονομία;
Ας το ξανασκεφτούμε, καλύτερα.
Με εκτίμηση, Δημήτρης Φαναριώτης, Εκπρόσωπος του EcoCorfu ΟικοΚερκυρα στο SEE Pipeline-watch networkΔίκτυο για την παρακολούθηση αγωγών (και προγραμμάτων μεταφοράς πετρελαίου) Νοτιανατολικής Ευρώπης".
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.ecocorfu.gr/modules/smartsection/item.php?itemid=93
Η σχετική διακήρυξη Του Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την παρακολούθηση αγωγών και μεταφοράς πετρελαίου, που υπογράφηκε στο Σιζάκ της Κροατίας τις 30 Σεπτεμβρίου 2007, είναι η ακόλουθη:
"Οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και από άλλες ενδεχομένως επηρεαζόμενες χώρες* που συνεδριάσαμε στο Sisak της Κροατίας, για να καθιερώσουμε συνεργασία και να εξετάσουμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις από την ανάπτυξη αγωγών και την μεταφορά πετρελαίου δια θαλάσσης στην ευρύτερη περιοχή μας, καταλήξαμε στα εξής συμπέρασμα:
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η πετρελαιαγωγοί και τα προγράμματα μεταφορών πετρελαίου συνδέονται αναπόφευκτα με επιβλαβείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις:
1) Η πλημμελής συντήρηση των υπαρχόντων αγωγών πετρελαίου έχει οδηγήσει σε συνεχή μόλυνση των εδαφών και των υδάτων.
2) Πάρα πολύ συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη οι πολίτες και οι αποφάσεις σχετικά με τα ενεργειακά προγράμματα λαμβάνονται χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί, και χωρίς να συμμετάσχει η κοινωνία των πολιτών.
3) Οι αποφάσεις που παίρνονται, συνήθως εξυπηρετούν πολιτικά και επιχειρησιακά συμφέροντα, τα οποία είναι εκτός των περιοχών των χωρών που επηρεάζονται.
4) Το να δίδεται προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος.
5) Διαπιστώνοντας αυτά, ανησυχούμε για τα προγραμματισμένα προγράμματα μεταφοράς πετρελαίου όπως ο "ΑΜΒΟ", Ο Παν-Ευρωπαϊκός και οι Burgas – Αλεξανδρούπολης, είναι πετρελαιοαγωγοί που αναπτύσσονται με την υποστήριξη των μεγαλυτέρων πολιτικές και εταιρικών δυνάμεων.
6) Οι επηρεαζόμενες περιοχές δεν εκμεταλλεύονται επαρκώς τις δυνατότητές τους για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν καθίστανται ενεργειακά αυτόνομες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, αποφασίσαμε:
Να καθιερώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από τις χώρες που ενδεχομένως να επηρεαστούν, με το στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων των προγραμμάτων αγωγών και μεταφορών πετρελαίου.
Να δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας που θα μοιραστούν την εμπειρία, πληροφορίες και την πείρα τους σχετικά με τους αγωγούς και τα προγράμματα μεταφορών πετρελαίου.
Να συμμετέχουμε όλοι σε από κοινού δημόσιες διαβουλεύσεις για τους αγωγούς πετρελαίου στις επηρεαζόμενες χώρες και περιοχές.
Να προωθήσουν την ενεργειακή επάρκεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας του ανεφοδιασμού και της ασφάλειας καθώς επίσης και της ενεργειακής ανεξαρτησίας της κάθε περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συσσωρευτικές επιδράσεις αυτών των προγραμμάτων και τη Συνθήκη για την προστασία του λεκανοπεδίου των ποταμών του Δούναβη, τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, σχετικά με την Προστασία της Μαύρης Θάλασσας Ενάντια στη Ρύπανση και τα σχετικά Πρωτόκολλα, τη Διακήρυξη της Αδριατικής ως ιδιαίτερα ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή θάλασσας, τη Συνθήκη του ¶ρχους σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη δημόσια συμμετοχή στη λήψη απόφασης και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα περιβαλλοντικά θέματα και σχετικά με την συνθήκη για την εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίδρασης σε διασυνοριακό πλαίσιο Espoo, του 1991 (Espoo Convention on EIA),
Καλούμε τις κυβερνήσεις των χωρών των επηρεαζόμενων περιοχών:
1) να πραγματοποιήσουν μια κοινή στρατηγική για την περιβαλλοντική αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλους τους προγραμματισμένους αγωγούς πετρελαίου και τα σχετικά έργα θαλάσσιων μεταφορών και υποδομής
2) να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές αξιολογήσεις μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε ένα από αυτά τα προγράμματα.
3) Να προχωρήσουν σε ξεχωριστές αξιολογήσεις για τις επιπτώσεις σε περιοχές του δικτύου, Natura 2000, σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας της ΕΕ καθώς και σε αξιολογήσεις για τις επιπτώσεις σε άλλες προστατευόμενες ζώνες.
4) Να απόκαλύψουν τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τις συμφωνίες των κυβερνήσεων των "φιλοξενούντων" περιοχών, τις προκαταρκτικές μελέτες, τις αναλύσεις κόστους-κέρδους, τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, τα σχέδια εκτάκτων αναγκών, τα σχέδια αντιμετώπισης διαρροών πετρελαίου, και άλλα σχετικά με το πρόγραμμα έγγραφα.
5) Να επικυρώσουν και να υιοθετήσουν τη Διεθνή Συνθήκη Διαχείρησης Ύδατος Έρματος (Ballast Water Management Convention ) και άλλες συμφωνίες, διεθνούς σπουδαιότητας σχετικά με τα ζητήματα της μεταφοράς πετρελαίου.
6) Να εξασφαλίζουν την καλή και έγκαιρη, ενημερωμένη και την συμμετοχή του κοινού εξ αρχής, στη λήψη αποφάσεων γύρω από τους αγωγούς και τα προγράμματα μεταφοράς πετρελαίου. Εκφράζοντας αλληλεγγύη στους ανθρώπους Sisak που υποφέρουν από τις καθημερινές καταστρεπτικές επιδράσεις της βιομηχανίας πετρελαίου, καλούμε την Κυβέρνηση της Κροατίας και τις Δικαστικές Αρχές: Να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό της κρατικής ρυπογόνου βιομηχανίας (εγκαταστάσεις καθαρισμού INA - θερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Sisak). Να ενισχύσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου και εισάγει ακόμα πιο αυστηρούς και πιο ανεξάρτητους μηχανισμούς ελέγχου πάνω από τις πηγές ρύπανσης στο Sisak και τα περίχωρα. Να εφαρμόσει με αυστηρότητα τη αρχή του ο "ρυπαίνων πληρώνει".
* Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, FYROM, Μολδαβία, Μοντενέγκρο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία".
. ecocrete.gr . |