Έρευνα δείχνει μηχανισμό καρκινογένεσης από την ακτιν |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Κεραίες Τηλεφωνίας Τηλεοπτικές - Κινητά
|
Από το kavala.net
,
Παρασκευή, 19 Οκτώβριος 2007
|
«Οι βιολογικές επιπτώσεις επιτάσσουν τη μείωση των ορίων επικινδυνότητας που ισχύουν στη χώρα μας» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη. Η λύση που προτείνει ο καθηγητής Θωμάς Ξένος, είναι περισσότερες κεραίες για χαμηλότερη ακτινοβολία πράγμα όμως που ανεβάζει το κόστος για τις εταιρείες.
Θεσσαλονίκη: καθηγητής του ΑΠΘ παρουσίασε στοιχεία για δημιουργία καρκινογενέσσεων από κινητά τηλέφωνα & ακτινοβολία κεραιών
Από το www.kavala.net, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007
Για καρκινογένεση ενοχοποιείται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τα κινητά τηλέφωνα, όπως προέκυψε από πρόσφατα πειράματα και έρευνες. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επικαλούμενος αποτελέσματα εργασίας που έγινε στο Ισραήλ.
Η αποκαλυπτική έρευνα αναφέρει ότι η έκθεση ανθρώπινων κυττάρων από πέντε έως δέκα λεπτά σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, διεγείρει ένα γονίδιο που προκαλεί τη σύνθεση μιας κινάσης (ένζυμο), η οποία φαίνεται ότι συμμετέχει στη διαίρεση και την αύξηση των κυττάρων. Αυτός, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων οδηγεί σε καρκινογένεση. Τα στοιχεία παρουσίασε ο ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης στην ημερίδα «Κεραίες κινητής τηλεφωνίας-Νομικό πλαίσιο-Προβλήματα εφαρμογής», που οργάνωσαν το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής είπε ότι για πρώτη φορά φέτος αποδεικνύεται ο μοριακός μηχανισμός δράσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Εξήγησε ακόμη ότι σε πειράματα που έκανε σε μύγες (δροσόφυλλα) στο εργαστήριό του για την επίδραση της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, διαπιστώθηκε μείωση της γονιμότητας και βιωσιμότητάς τους. Τόνισε, επίσης, ότι από τη μελέτη Interphone που χρηματοδότησαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, προέκυψε, οριακή, στατιστικά σημαντική, πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου από τη δεκαετή έκθεση σε κινητό τηλέφωνο.«Οι βιολογικές επιπτώσεις επιτάσσουν τη μείωση των επιτρεπόμενων ορίων επικινδυνότητας που ισχύουν στη χώρα μας», επεσήμανε.
Η λύση, σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Θωμά Ξένο, είναι η αύξηση των σταθμών βάσεων, περισσότερες δηλαδή κεραίες και χαμηλότερη ακτινοβολία. «Στο Παρίσι υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί βάσεων ανά τετραγωνικά μέτρα και η ακτινοβολία είναι 10 χιλιοστά του βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Ελλάδα είναι 2,7 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ξένος. Εξήγησε, όμως, ότι αυξάνοντας τον αριθμό των σταθμών ανεβαίνει το κόστος εγκατάστασης και κατεβαίνει η ανά σταθμό χρηματική απόδοση. «Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος που οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν προβαίνουν στη μείωση της ακτινοβολίας, αφενός ότι δε δεσμεύονται από το νομικό πλαίσιο και αφετέρου το κέρδος», υποστήριξε ο κ. Ξένος.
Από το www.kavala.net
. ecocrete.gr . |