ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocinema , Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2004

ECOCINEMA 2004
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΡΟΔΟΣ, 1-6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ...

AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ

Baka, The Rainforest People, Phil Agland, 105min, UK
Η φυλή των Πυγμαίων Baka και η ζωή τους στο τροπικό δάσος του Καμερούν μέσα από τις ισχυρές προσωπικότητες τριών κεντρικών χαρακτήρων: του Likano, ενός σαραντάρη, της Deni, της νεαρής γυναίκας του, και του Ali, του γιου τους. Μέσα από αυτούς μαθαίνουμε τη ζωή της φυλής-από τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στο χωριό μέχρι τον πλούτο του τροπικού δάσους. Η ταινία τιμήθηκε με το Κινηματογραφικό Βραβείο του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου το 1988.

Baraka, Ron Fricke, 96min, USA
Baraka είναι μια αρχαία λέξη των Σούφηδων, «μια ευλογία, ή η πνοή, ή η ουσία της ζωής, από την οποία ξεδιπλώνεται η πορεία της εξέλιξης». Για πολλούς, το Baraka είναι η πιο αντιπροσωπευτική ταινία σ’ αυτό το ύφος. Εξαίσια πλάνα από όλον τον κόσμο δείχνουν την ομορφιά και την καταστροφή της φύσης, καθώς και την περιπέτεια του ανθρώπου. Οι εικόνες συνοδεύονται από ένα θαυμάσιο σάουντρακ, το οποίο περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις των μοναχών του μοναστηριού Dip Tse Chok Ling.

Deni Land, Πέτρος Κατσάκος, 25min, Ελλάδα
Χαμένη κάπου στα βάθη του Αμαζονίου, ζει η αρχέγονη φυλή των Ντένι. Ιθαγενείς που γνώρισαν την ύπαρξη του υπόλοιπου κόσμου μόλις πριν δυο δεκαετίες. Μια γνωριμία βάρβαρη και αιματοβαμμένη. Στα τέλη της δεκαετίας του 90, η οργάνωση Greenpeace, υιοθετώντας τη φυλή των Ντένι και στα πλαίσια μιας εκστρατείας για την σωτηρία του Αμαζονίου, ανέλαβε τη δικαστική διεκδίκηση εκ μέρους των ιθαγενών της ιδιοκτησίας της πατρογονικής τους γης. Το καλοκαίρι του 2003, οι νομικοί εκπρόσωποι των ιθαγενών κέρδισαν την υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βραζιλίας και οι Ντένι γιόρτασαν τη νίκη χορεύοντας πάνω στη γη που ονομάζεται πλέον ΓΗ ΤΩΝ ΝΤΕΝΙ.

Himalaya, Eric Vali, 109min, France/UK/Switzerland/Nepal
Μια συναρπαστική ταινία για την οικονομία, την κοινωνική δομή και τον αγώνα επιβίωσης της φυλής των Ντόλπο, μέσα από μια ιστορία για την ανάδειξη του αρχηγού της κοινότητας. Στο έργο, η προαιώνια μετακίνηση των Ντόλπο από το Θιβέτ στο Νεπάλ και τανάπαλιν για το εμπόριο του αλατιού και των σιτηρών, αποκτά δραματικό χαρακτήρα, καθώς η σκηνοθετημένη περιπέτεια του νομαδισμού εκτυλίσσεται σ’ ένα πραγματικό περιβάλλον και οι ιστορίες των ανθρώπων δεν είναι τίποτα άλλο από το συμπύκνωμα πολλών αντίστοιχων ιστοριών.

Javna, Reindeer Herdsman in the Year, Stefan Jarl, 35min, Sweden
Εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι ο μέσος Σουηδός γνωρίζει περισσότερα για τους Κούρδους, φερ’ ειπείν, παρά για τους Λάπωνες, ο Γιαρλ γύρισε αυτό το πορτρέτο ενός 12χρονου αγοριού που ζει στη Λαπωνία. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει στις πόλεις της Σουηδίας δεν μπορούν να μη θαυμάσουν τους στενούς δεσμούς με την κοινότητά τους αλλά και με τη Φύση που διατηρούν οι συνομήλικοί τους Λάπωνες. Εκπληκτική αφήγηση από τον νεαρό πρωταγωνιστή και μοναδικές σκηνές από τη ζωή των αυτόχθονων της βόρειας Σουηδίας.

Nanook of the North, Robert Flaherty, 79min, USA
Συναρπαστική και γεμάτη αγωνία όσο και μία ταινία μυθοπλασίας, Ο Νανούκ του Βορρά παραμένει, 80 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, ένα ορόσημο στην ιστορία του ντοκιμαντέρ και του κινηματογράφου γενικότερα. Το 1920 ο εξερευνητής και κινηματογραφιστής Robert Flaherty χρησιμοποίησε τη δεκάχρονη εμπειρία του στην παγωμένη ζώνη Hudson Bay του Καναδά, προκειμένου να γυρίσει ένα "φωτογραφικό έργο" για τη ζωή εκεί. Για πρωταγωνιστή επέλεξε έναν εσκιμώο κυνηγό, τον Νανούκ, και μια φωτογενή "οικογένεια", χαρακτήρες τόσος αληθινούς, που κανένας σεναριογράφος του Χόλιγουντ δε θα μπορούσε να δημιουργήσει.

The Laste Wave, Peter Weir, 106min, Australia, με τους Richard Chamberlain και Olivia Hamnett
Ο Μπάρτον, ένας νεαρός δικηγόρος από το Σίδνεϋ, αποφασίζει να υπερασπιστεί μια ομάδα ιθαγενών, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν έναν άνδρα της φυλής τους. Η επαφή του με τους ιθαγενείς και με τα περίεργα σημάδια της φύσης, του αποκαλύπτει έναν άγνωστο κόσμο στα πρόθυρα ενός επερχόμενου κατακλυσμού, που ο Μπάρτον καλείται να εμποδίσει.

The Leech and the Earthworm, Max Pugh, 68min, USA/UK
Οι αυτόχθονες λαοί εκφράζουν τις απόψεις τους για τη δυτική επιστήμη, το όραμά της για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη γενετική και τους στενούς δεσμούς της με τα εταιρικά κέρδη και την παγκοσμιοποίηση. Αυτή η ταινία είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει την έντονη κριτική ενός μέλλοντος το οποίο απειλείται από τη γενετική και τις ζωντανές εναλλακτικές λύσεις προς τη μία και μοναδική κουλτούρα της παγκοσμιοποίησης, με εντυπωσιακές εικόνες και μουσική από όλον τον κόσμο. Είναι μια ταινία προκλητική, η οποία μας καλεί να θέσουμε υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη συλλογική ψευδαίσθηση που αποκαλούμε «πρόοδο».

The Spirit of Kuna Yala, Andrew Young - Susan Todd, 52min
Ένα ζωντανό πορτραίτο των Ινδιάνων Kuna του Παναμά, καθώς συνασπίζονται για να προστατέψουν το τροπικό δάσος των προγόνων τους, το Kuna Yala, και την παράδοση που μεταφέρει. Μέσα από μια αφήγηση που προέρχεται αποκλειστικά από τους Kuna, η ταινία είναι μία έκκληση για φροντίδα προς τη Γη από έναν λαό που έχει μια βαθιά προσωπική σχέση μαζί της. Μέσα από πλούσιες σκηνές από το τροπικό τους δάσος και τα κοντινά νησιωτικά χωριά, βλέπουμε πώς οι Kuna βασίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον για τροφή, στέγη και φάρμακα. Ανακαλύπτουμε επίσης ότι η κουλτούρα τους βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αφήνουν τον τόπο τους για μια ζωή στην πόλη. Ωστόσο, παραμένει ζωντανή και ανθεκτική.

The Whale Rider, Niki Caro, 101min, με την Keisha Castle-Hughes
Η σκηνοθέτις Νίκι Κάρο έκανε μια ταινία για τις αρχές της οργάνωσης της κοινωνίας των Μαορί και τη δυσκολία να δεχτούν μια διαφορετική μοίρα από αυτήν που επιβάλλουν οι παραδόσεις και οι αρχέγονοι μύθοι - ένας από τους οποίους λέει ότι ο πρώτος άνθρωπος έφτασε στη γη στην πλάτη μίας φάλαινας. Η δύναμη της φύσης (που εδώ συμβολίζεται με τη φάλαινα) βοηθάει στο ξεπέρασμα της αδυναμίας του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Αποκάλυψη της ταινίας η μικρή πρωταγωνίστρια Κίσα Καστλ-Χιουζ που επιλέχθηκε μέσα από 10.000 παιδιά και βρέθηκε φέτος να είναι υποψήφια για το όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου.

Threat, Stephan Jarl, 72min
Στις αρχές Μαΐου 1986, ο Γιαρλ ταξίδεψε με το συνεργείο του στη Λαπωνία για να κάνει ρεπεράζ στην πρώτη του ταινία μυθοπλασίας. Την ίδια στιγμή γίνεται το ατύχημα του Τσερνομπίλ και ο Γιαρλ εγκαταλείπει την προγραμματισμένη ταινία, για να καταγράψει την επίδραση που είχε η ρύπανση από τη ραδιενέργεια πάνω στους Λάπωνες. Ο πρωτότυπος τίτλος, «Uhkaddus», στα λαπωνικά σημαίνει «καταπάτηση» και όχι «απειλή», και αναφέρεται περισσότερο στην παραβίαση της λαπωνικής φιλοσοφίας της ζωής, παρά σε μια συστηματική καταγραφή των επιπτώσεων από το πυρηνικό νέφος, που κάλυψε ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για την τελευταία ταινία που δείχνει τους Λάπωνες να ζουν με παραδοσιακό τρόπο. Σήμερα, οι κάτοικοι των αρκτικών αυτών περιοχών χωρίζουν τον χρόνο σε προ και μετά Τσερνομπίλ.

EΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

The Story of the Weeping Camel, Byambasuren Davaa, 90min, Germany/Mongolia
¶νοιξη στην έρημο Γκόμπι, στη Νότια Μογγολία. Μια οικογένεια νομάδων βοσκών βοηθάει τις καμήλες του κοπαδιού να γεννήσουν. Μια από τις καμήλες έχει μια εξαιρετικά δύσκολη γέννα, αλλά, με τη βοήθεια της οικογένειας, βγαίνει ένα σπάνιο άσπρο καμηλάκι. Παρά τις προσπάθειες των βοσκών, η μητέρα απορρίπτει το νεογέννητο, αρνούμενη ψυχρά να του δώσει γάλα και τη μητρική της αγάπη. Όταν φαίνεται να έχει εκλείψει κάθε ελπίδα για το καμηλάκι, οι νομάδες στέλνουν τα δυο τους αγόρια σ’ ένα ταξίδι μέσα στην έρημο, σε αναζήτηση ενός μουσικού… Τελικά στην κατασκήνωση καταφθάνει ένας βιολιστής και τότε εκτυλίσσεται μια συγκινητική τελετή. Ο αρχέγονος ήχος του βιολιού από κεφάλι αλόγου, που συνοδεύει το μελωδικό τραγούδι μιας από τις γυναίκες, καταφέρνει τελικά να συγκινήσει τη μητέρα καμήλα: όταν της ξαναφέρνουν το μικρό της, ξεσπάει σε δάκρυα και τελικά του δίνει το γάλα που χρειάζεται για να επιβιώσει.

The Tale οf the Floating World, 24min
Χιροσίμα. Το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945, ένα δυνατό φως εισέβαλε στην άκρη του ρευστού κόσμου. Ένας άντρας θυμάται… Το σοκ, μια βίαιη έκρηξη. Κορμιά που τεντώθηκαν μέσα στους πόνους, τα όνειρα του παρελθόντος στο παρόν, τα οράματα του μέλλοντος στο παρελθόν. Το παιδί που ήταν, πριν... Πριν την αστραπή, πριν γίνει ο κόσμος άνω-κάτω…

ΔIAΓΩNIΣTIKO TAINIEΣ NEPOY - ΒΡΑΒΕΙΟ RAMSAR/MEDWET

A Silent Killer, Dhananjoy Mandal, 23min, India
Το νερό είναι συνώνυμο της ζωής. Όσον αφορά το πόσιμο νερό, η πιο διαδεδομένη λύση είναι το νερό των πηγαδιών. Ωστόσο, οι αναλύσεις έχουν δείξει ότι σε 75 συνοικίες σε οκτώ περιοχές της Δυτικής Βεγγάλης (στην Ινδία) η περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό ξεπερνάει κατά πολύ τα καθορισμένα όρια ασφαλείας. Μέσα σε ογδόντα εκατομμύρια κατοίκους, περίπου τα είκοσι οκτώ έχουν δηλητηριαστεί από το αρσενικό. Παρ’ ότι γνωρίζουν τον άμεσο κίνδυνο, οι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρυπασμένο νερό…

Drowned Out, Franny Armstrong, 75min, UK
Τα μέλη μιας ινδικής οικογένειας αποφασίζουν να μείνουν στον τόπο τους και να πνιγούν αντί να κάνουν στην άκρη μπροστά στο φράγμα της Narmada. Οι επιλογές είναι τρεις. Να μετακομίσουν στις φτωχογειτονιές της πόλης, να δεχτούν μια θέση σ’ έναν καταυλισμό, ή να μείνουν στον τόπο τους και να πνιγούν. Η γνωστή συγγραφέας Arundhati Roy (Ο θεός των μικρών πραγμάτων) μπαίνει στη μάχη ενάντια στο φράγμα και θέτει τα δύσκολα ερωτήματα. Το νερό θα πηγαίνει στους φτωχούς αγρότες, ή στους πλούσιους βιομηχάνους; Τι απέγιναν τα 16 εκατομμύρια που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μέσα στα πενήντα χρόνια που κράτησε η κατασκευή του φράγματος; Και μένει μαζί τους, καθώς το φράγμα γεμίζει και η στάθμη του νερού ανεβαίνει…

Koom La viim, Jean Luc Slock, 15min, Belgium
Αυτό το δεκαπεντάλεπτο ντοκιμαντέρ, το οποίο συνοδεύει την ταινία κινουμένων σχεδίων Το νερό είναι ζωή, μας βοηθάει να καταλάβουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στην Camera Enfants Admis, δείχνοντάς μας τα διάφορα στάδια που περνούν τα παιδιά κατά την επεξεργασία των σκίτσων τους. Είναι επίσης ένα επιπλέον ερέθισμα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους πληθυσμούς της περιοχής πάνω στα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και τις ασθένειες που προέρχονται από το νερό.

The Mojsinje: Stop the Crime! Vladimir Perovic, 39'15'', Serbia & Montenegro
Το χωριό Mojsinje είναι ένα ονειρεμένο μέρος για να ζει κανείς και να καλλιεργεί τη γη… Αλλά οι τοπικές αρχές θέλουν να μεταφέρουν εκεί μια μεγάλη χωματερή!!! Οι κάτοικοι δε συμφωνούν. Ο μεγάλος αγώνας αρχίζει: με νόμιμα και παράνομα μέσα…

The River still has some fish, Motjtaba Mirtahmasb, 42min, Iran
Μέχρι χτες το ποτάμι ήταν ζωντανό, κυλούσε όλο ορμή, καθαρό και γεμάτο ψάρια. Σήμερα είναι ένα στενό ρυάκι χωρίς ψάρια. Έχει μόνο νεκρά ζώα και απόβλητα από τα γύρω σπίτια και μαγαζιά. Ωστόσο ο Dr. Ahmad Nadalian, ένας περιθωριακός καλλιτέχνης, κρατάει ζωντανή τη μνήμη του νερού και των ψαριών με το να σκαλίζει εικόνες ψαριών πάνω στις πέτρες της κοίτης, μεταβάλλοντάς τις έτσι σε έργα τέχνης. Η ταινία δείχνει τη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους και τις αντιδράσεις τους.

Water, Farhad Mehranfar, 41min, Iran
Μια ματιά στο νερό, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στον κόσμο.

Water is life, Louise Marie Colon and Jean Luc Slock, 9min, Belgium
Η Pogobi, ένα κοριτσάκι από τη φυλή Mossi, ρίχνει μια τελευταία ματιά στα μαθήματά της πριν πάει σχολείο. O Zerbo, ένα αγοράκι από τη φυλή Samo, τραβάει νερό όλη την ημέρα. Προσπαθεί να πείσει το κοριτσάκι να παίξουν. Επειδή όμως πίνει από στάσιμο νερό, πέφτει άρρωστος. Η Pogobi τον πηγαίνει στο φαρμακείο… Χρησιμοποιώντας τον χαρακτηριστικό αφρικανικό τόνο του «φιλικού αστεϊσμού», έναν τόνο που έχει καθιερωθεί στη Δυτική Αφρική και αποσκοπεί στον περιορισμό και την εξασθένιση των φυλετικών εντάσεων μέσα από το χιούμορ και το πείραγμα, δυο παιδιά περιγράφουν την αφρικανική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που σχετίζονται με το νερό, πηγή της ζωής, αλλά και αιτία ασθενειών.

Water Journey-Urumiah, Javad Taheri, 27min, Iran
Αυτό το επεισόδιο της Διαδρομής του νερού μας εισάγει στο οικοσύστημα της λίμνης Urumiah, το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων. Πρόσφατα κατασκευάστηκε ένας δρόμος, ο οποίος περνάει πάνω από τη λίμνη.

Water, water life, Elahe Golmohammadi, 8min, Iran
Η ταινία παρουσιάζει τον ρόλο του νερού στη ζωή των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών. Μας δείχνει επίσης τα υδραγωγεία και τις διαφορές ανάμεσα στα συστήματα ύδρευσης που υπάρχουν στο Ιράν.

Xochimilco, Ernesto Macip Molina, 4min, Mexico
Η ταινία αυτή είναι η συμφωνία ενός ποταμού που κυλά, καθώς περνά ο χρόνος. Περνά από μπροστά μας σαν τα νερά του ποταμού κι εμείς δεν παρατηρούμε πότε η μέρα γίνεται νύχτα. Είναι ένα τραγούδι για τη ζωή και τον θάνατο. Είναι κυρίως μια ταινία που δείχνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια διάσωσης μιας οικολογικά κατεστραμμένης περιοχής, η οποία όμως τώρα αναζωογονείται με τις δικές της δυνάμεις.

Ελεγεία του νερού, ¶λκηστη Mιχαηλίδου, 4 min, Ελλάδα
Όταν το νερό θα έχει πεθάνει, η αυταπάτη των αισθήσεων και του νου θα είναι το σύνολο της κληρονομιάς μας.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟΥ (ΜΜ) & ΜΙΚΡΟΥ (μμ) ΜΗΚΟΥΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ (πληρ.)

A Last Resort, Hetty van Oordt, 40min, The Netherlands - πληρ.
Το νησί Terschelling, το οποίο βρίσκεται κοντά στη βόρεια ακτή της Ολλανδίας, έχει 4.700 κατοίκους και κάθε χρόνο προσελκύει περίπου 400.000 τουρίστες. Ποιος κάνει κουμάντο στο νησί, οι τουρίστες ή οι ντόπιοι;

Backlights: Human Resources, Marije Meerman, 50min, Holland, μμ
Ένα ‘μαύρο’ παραμύθι που διαδραματίζεται στην Αργεντινή. Επικεντρώνεται στο πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι μιας μοντέρνας κοινωνίας, όταν η βαθιά οικονομική κρίση έχει εξαλείψει και το τελευταίο ίχνος ασφάλειας που τυχόν είχαν. Αυτή η ταινία καταγράφει τα τελευταία επεισόδια του καθημερινού τηλεοπτικού σόου Human Resources (κατά γράμμα: Ανθρώπινο Δυναμικό), στο οποίο δύο υποψήφιοι ανταγωνίζονται για μία θέση εργασίας.

Barge Keeper, Silvio Mirosnicenko, 20min, Croatia - πληρ.
Η ταινία είναι το πορτραίτο του ανθρώπου που φροντίζει τις μαούνες στον ποταμό Drava στην ανατολική Κροατία. Η κάμερα καταγράφει την καθημερινή του ρουτίνα: καμιά βοήθεια από σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και κανένας επισκέπτης για να του κρατήσει συντροφιά. Τελικά, αφού οι θεατές γνωρίσουν αυτόν τον άνθρωπο, μαθαίνουν ότι πέθανε πρόσφατα.

Battle’s Poison cloud, Cecile Trijssenaar, 53 min, Vietnam/UK - πληρ.
Αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τις σοβαρές συνέπειες που αντιμετωπίζουν το Βιετνάμ και οι κάτοικοί του από τα 67 εκατομμύρια λίτρα χημικών τοξικών ουσιών που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στον πόλεμο του Βιετνάμ από το 1956 έως το 1973. Οι ουσίες αυτές, από τις πιο δραστικές που υπάρχουν στη φύση, εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τη γη και τους ανθρώπους.

Bhutan, Women of the Dragon Kingdom –Part2: Urbanisation, Babeth M Vanloo, 59min, Netherlands - πληρ.
Μέσα από τα πορτραίτα τεσσάρων γυναικών βλέπουμε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία του Μπουτάν και τη συνεισφορά των γυναικών.

Bilby Brothers, Jim Stevens, 47min, Australia, μμ
Η ιστορία ενός σπάνιου αγώνα για το χτίσιμο ενός προστατευτικού φράχτη 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ένα απομονωμένο εθνικό πάρκο του Queensland. Ο αυστραλιανός δειλός και νυκτόβιος ντόπιος μπίλμπι, απειλείται από τις θανατηφόρες αλεπούδες και γάτες, ενώ τα βοοειδή καταστρέφουν τους φυσικούς τρόπους ανάπτυξής του. Οι μπίλμπις τείνουν να εξαφανιστούν ...εκτός αν ο Peter Mc Rae και ο Frank Manthey κάνουν κάτι. Μαζί πρέπει να βρουν 300.000 δολάρια για να χτίσουν αυτό το φράχτη.

Biotope, Merwan Chabane, 8min, France, μμ
Συνεπαρμένοι από το ρυθμό του υπόγειου τρένου, ξαναγυρίζουμε χωρίς αναστολές στην αρχέγονη καταγωγή μας. Θηλαστικά! Μόνο ο πιο ισχυρός θα επιβιώσει; ¶ραγε τελικά υποκινούμαστε μόνο από τους νόμους της φύσης;

Climate on the Edge, Alain Belhumeur, 52min, Canada, μμ
Η Αρκτική, στην πρώτη γραμμή των κλιματικών αλλαγών, μας στέλνει ένα σαφές και επείγον μήνυμα: η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον πλανήτη. Οι επιστήμονες προβλέπουν αλλεπάλληλες διαταραχές με καταστροφικές επιπτώσεις, εάν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Αρκετά είδη της Αρκτικής βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο. Μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων με κορυφαίους ειδικούς, η ταινία στέκεται κριτικά και αντικειμενικά απέναντι σε ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Dearest (Querido), Reine Mitri, 17min, Lebanon - πληρ.
Ένα «βίντεο/γράμμα» για την αλληλογραφία, την απόσταση, τον θάνατο, τις σχέσεις και τον κινηματογράφο.

Doveveno al meno fare la rotazione, 50min, Italy
Η ταινία παρουσιάζει, μέσα από την περίπτωση της FIAT, την άκρως φιλελεύθερη επανάσταση του ιταλικού εργατικού κινήματος κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι: Η αποτυχημένη προσπάθεια να εφαρμοστεί το άρθρο 18 –το οποίο προστατεύει τους εργάτες από αδικαιολόγητη απόλυση- σήμανε την υποβάθμιση των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Επιπλέον, ο θάνατος του Giovanni Agnelli, ‘πατέρα και αφεντικού’ της FIAT, (και ‘βασιλιά’ της Τορίνο), έγινε κατανοητή από τους πολίτες ως το τέλος μιας εποχής.

En passant, Mirjam Boelsums - Lony Scharenborg, 78min, Netherlands - πληρ.
Η ταινία διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο Ρέμπραντ Εξπρές, το τραίνο που συνδέει τις ¶λπεις με τη Βόρεια Θάλασσα. Δείχνει τους επιβάτες ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά μέρη: να διασχίζουν το τοπίο, μέσα στα βαγόνια, όπου η ζωή κυλά μέσα σε έναν στενό χώρο, και στο εσωτερικό ταξίδι του καθενός από αυτούς.

Fire Fighters, Somaratne Dissanayake, 105min, Sri Lanka, MM, ΠAΓKOΣMIA ΠPEMIEPA
Ο Sediris, ένας κυνηγός σε ένα απομονωμένο χωριό, συνοδεύει τον δεκάχρονο γιο του Tikira, προκειμένου να του μάθει την τέχνη του κυνηγιού. Η ξαφνική εμφάνιση ενός μοναχού με έναν μικρό μαθητή αποτελεί απειλή για τον Sediris. Οι επανειλημμένες του προσπάθειες να ξεφορτωθεί τον μοναχό αποτυχαίνουν. Στο μεταξύ η μυστική φιλία ανάμεσα στα δύο αγόρια εξελίσσεται σε έναν ισχυρό δεσμό, ο οποίος αμφισβητεί τους ενήλικες.

Hom€land/H€imat, Dietmar Hoss, 72min, Italy, ΜΜ
Δυο αγρότισσες, η Φρίντα και η Ρόζα, καλλιεργούν τη φάρμα τους όπως οι γονείς και οι παππούδες τους. Αυτό που με μια πρώτη ματιά φαίνεται σαν μια ειδυλλιακή εικόνα μιας άλλης εποχής, απαιτεί στην πραγματικότητα σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση. Οι δυο γυναίκες επιλέγουν συνειδητά αυτόν τον τρόπο ζωής, παρά τις στερήσεις που συνεπάγεται, καθώς αυτό τους δίνει ένα ποσοστό ανεξαρτησίας και ελευθερίας που είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς στις μέρες μας – κι όχι μόνο στο Νότιο Τυρόλο.

Howrah Station, Calcutta, Harrie Timmermans, 26min, The Netherlands, μμ
Ένα πορτραίτο του σιδηροδρομικού σταθμού Howrah της Καλκούτα, στην Ινδία, ένα από τα πιο πολυσύχναστα κομβικά σημεία της Ασίας. Γίναμε μάρτυρες της καθημερινής, πολύβουης λειτουργίας του σταθμού και συναντήσαμε από κοντά τους ανθρώπους που ζουν σε φτωχογειτονιές δίπλα στις γραμμές του τρένου. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι μία εκδήλωση σεβασμού απέναντι στη ζωντάνια των ανθρώπων της Ινδίας.

Inheritance: A Fisherman’s Story, Peter Hegedus, 75min, Australia/Hungary - MM
Η ταινία ξεκινάει με έγχρωμες σκηνές που δείχνουν τον Balazs να ψαρεύει στο ποτάμι, αλλά μετά την καταστροφή, γίνεται ασπρόμαυρη. Μόνο στο τέλος της ταινίας –και στο τέλος του ταξιδιού- το χρώμα επιστρέφει. Αυτή η επιλογή δημιούργησε μια μοναδική διάσταση στην ταινία. Δίνει έμφαση στην κρίση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψαράδες και στον αγώνα που έκαναν και κάνουν μέχρι σήμερα.

Journeys, Vinayan Kodoth, 38min, India, μμ
Στη Βομβάη, μία πόλη με 15 εκατομμύρια κατοίκους, η καθημερινότητα συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι περίπου 4.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο πέφτοντας από τα κατάμεστα συνοικιακά τρένα. Καθώς οι δημόσιες συγκοινωνίες καταρρέουν, αναμφισβήτητα η αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, οδηγεί σε συγκοινωνιακό χάος και περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Lords of the Arctic, Caroline Underwood, 52min, Canada - πληρ.
Η μοναδική άγρια πανίδα που ευημερεί στο άγονο τοπίο της Αρκτικής ανέκαθεν μας γοήτευε, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο απειλεί την ίδια την ύπαρξη αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος.

Mary Ann Speaks Out, Eeva Jantti, 46min, Finland, μμ
Η Mary Ann Kkailther κατάγεται από τη φυλή Dene και τους Ινδιάνους, και ζει μαζί με την πολυμελή οικογένειά της στο Saskachewan, του βορείου Καναδά. Η κοινότητα Dene βασίζεται πολύ στους παρακάτω παραδοσιακούς πόρους επιβίωσης: στήσιμο παγίδων, κυνήγι και ψάρεμα. Η μετάλλευση όμως του ουρανίου που γίνεται στην περιοχή τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχει καταστρεπτική επίπτωση στην παραδοσιακή ζωή των ιθαγενών. Η ζωή της Mary Ann Kkailther έχει εξελιχθεί μέσα από τις αντιφατικές πιέσεις δύο διαφορετικών φιλοσοφιών για τη ζωή. Λέγοντας τη δική της ιστορία, η Μαίρη Αν θυμάται ότι μεγάλωσε σαν ένα ντροπαλό κορίτσι που της απαγορευόταν να μιλάει τη μητρική της γλώσσα μπροστά σε λευκούς.

Mimi, Claire Simon, 113min, France, MM
Τόσον καιρό η Μιμί νόμιζε πως ήταν μόνη της, επειδή δεν είχε να φάει, δεν πήγαινε σχολείο, ονειρευόταν να γίνει αγόρι, της άρεσαν τα κορίτσια, τα ερωτευόταν, ήθελε να ζήσει ελεύθερη. Τώρα στη Νίκαια βλέπει την ιστορία της ζωής της να ξεχύνεται από τα μέρη όπου την πηγαίνει η ταινία. Λέει χαμογελώντας "Τώρα είμαι καλά", βλέποντας την ηλιόλουστη πόλη της και την παλιά της ζωή σαν μια μεγάλη απόδραση. Ουφ! Σίγουρα τα κατάφερε να αποδράσει…

Motherland-A Genetic Journey, Archie Baron, 89min, UK, MM
Σ’ αυτή την πρωτοποριακή και συγκινητική ταινία, βλέπουμε τους τρεις πρώτους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το DNA, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια για τις αφρικανικές τους ρίζες. Οι πρόγονοί τους αιχμαλωτίστηκαν στην Αφρική και μεταφέρθηκαν με πλοία στη Δύση πριν από αιώνες. Τώρα, χάρη στην πρόοδο της γενετικής, έχουν γίνει δυνατές οι πρώτες «επιστροφές στις ρίζες», καθώς και οι συναισθηματικές εκπλήξεις, το ξανασμίξιμο, και το σοκ για όλους όσους εμπλέκονται στην ιστορία. Τελικά, το ερώτημα που θέτει αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, είναι το εξής: Η γνώση της καταγωγής μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε;.

Neighbours, Annika Sylvin, 28min, Croatia, μμ
Η ιστορία αφορά δύο άνδρες και τη διαφορετική πορεία που πήρε ο καθένας τους, όταν αποφάσισαν ότι θέλουν να ζήσουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Vlado αγόρασε ένα κομμάτι εγκαταλελειμμένης γης δίπλα στη θάλασσα και ο Zeljko είναι ο φαροφύλακας. Κι’ έτσι έγιναν οι πιο κοντινοί γείτονες.

Of cows and men, Zrinka Matijevic Velican, 23min, Croatia, μμ
Ο Milan και η Silvana ζουν στο Medulin, μία μικρή παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας. Ο Milan, όπως και πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, εκτρέφει αγελάδες σε ένα γειτονικό νησί, αλλά η Σιλβάνα επιθυμεί περισσότερα από αυτό.  

Power trip, Paul Devlin, 85min, USA/Georgia, MM
Σ’ ένα περιβάλλον διαβρωμένο από τη διαφθορά, όπου οι δολοφονίες και οι ταραχές στους δρόμους έχουν γίνει συνηθισμένη υπόθεση, βλέπουμε τη χαοτική μετάβαση που συντελείται στις πρώην σοβιετικές κοινωνίες μέσα από μια ιστορία πολιτισμικής σύγκρουσης και διακοπών ρεύματος. Η εταιρεία AES, ο αμερικάνικος γίγαντας στον τομέα του ηλεκτρισμού, αγόρασε την ιδιωτικοποιημένη εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Τιφλίδα (Γεωργία). Ο διευθυντής της AES πρέπει τώρα να μάθει στον πληθυσμό ενός πρώην κομμουνιστικού κράτους ότι σ’ αυτόν τον καινούριο κόσμο οι καταναλωτές πληρώνουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Στο μεταξύ οι Γεωργιανοί, οι οποίοι στο παλιό καθεστώς ήταν συνταξιούχοι του Υπουργείου Ενέργειας, επινοούν όλο και πιο έξυπνους τρόπους για να παίρνουν το ρεύμα δωρεάν.

Protectors of Birds, Jozsef Safrany, 52min, Hungary - πληρ.
Το πορτραίτο της Ουγγρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με περισσότερα από 23.000 μέλη, φανατικά ταγμένα στην προστασία της φύσης, και με δραστηριότητες που όμως δεν έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

Regular or super, Mies van der Rohe, 56min, Canada - πληρ.
Οι εντυπωσιακές εικόνες από τα αριστουργήματα του Mies van der Rohe συνοδεύονται από ένα πρωτότυπο σάουντρακ από τον περίφημο Ramachandra Borcar (DJ Ram), δημιουργώντας ένα μοναδικό σύγχρονο ταξίδι στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και αποτιμώντας τις γνώσεις μας για το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και τον ρόλο του αρχιτέκτονα σήμερα.

Safari in Wild Africa, Michel Viotte, 52min, France/Canada - πληρ.
Η ιστορία των συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων στην άγρια φύση της Αφρικής από το σαφάρι του Ρούσβελτ το 1909 μέχρι τα πιο φλέγοντα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος της εποχής μας.

Shelter Dogs, Cynthia Wade, 70min, USA - πληρ.
Εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι γεννιούνται καθημερινά σ’ όλο τον κόσμο. Τι θα πρέπει να κάνει η κοινωνία για τα άστεγα και μάλλον ανεπιθύμητα αυτά ζώα διατηρώντας την ανθρωπιά της και προστατεύοντας τη δημόσια υγεία;

Slow Food Revolution, Carlo Buralli, 52min, Australia, μμ
Ταχύτητα- η εμμονή του σύγχρονου κόσμου που καθορίζει τι και πώς θα τρώνε οι άνθρωποι. Το παραδοσιακό φαγητό τείνει να εξαφανιστεί για πάντα. Ένα παγκόσμιο οικολογικό-γαστρονομικό κίνημα, γνωστό και ως Slow Food, προασπίζει την παραδοσιακή κουλτούρα, το περιβάλλον και τη βιολογική ποικιλότητα, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διατροφική εκπαίδευση και απόλαυση. H Επανάσταση του Αργού Φαγητού, ταξιδεύει ανά τον κόσμο καταγράφοντας την ενδυνάμωση αυτού του φαινομένου. Με εντυπωσιακά πλάνα, αυτή η ταινία γιορτάζει την γενναιοδωρία της φύσης- ένα πραγματικά αισθησιακό ταξίδι από τη γη στο τραπέζι μας.

Sun City, Jean-Paul de Zaeytijd, 52 min, Belgium - πληρ.
Δυο νεαροί ανοίγουν ένα πρόχειρο σινεμά στην «Πόλη του ήλιου», τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στην Αϊτή, προκειμένου να κερδίσουν τα προς το ζην για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Surplus, Erik Gandini, 52min, Sweden, μμ
Μία έντονη οπτική οδύσσεια, η οποία γυριζόταν πάνω από τρία χρόνια σε οχτώ χώρες. Από τις εκρηκτικές μέρες διαδηλώσεων στη Γένοβα το 2001, μέχρι τις κούκλες για σεξ των 7000 δολαρίων στην Αμερική, η ταινία εξετάζει την καταστροφική φύση της καταναλωτικής κουλτούρας.

Surtsey, the Black Island, Hjalmtyr Heiddal, 50min, Iceland - πληρ.
Μια ξαφνική υποβρύχια έκρηξη νότια της Ισλανδίας δημιούργησε ένα νησί, το Surtsey, και άλλαξε την όψη της Γης. Η ταινία απεικονίζει την εξέλιξη της ζωής, καθώς και τον θαυμασμό και τον φόβο που μας προκαλούν οι ακόμη άγνωστες και αδάμαστες δυνάμεις του κόσμου.

Survey, Joe King, 4min, UK, μμ
Το αποτέλεσμα μίας φωτογραφικής περιοδείας στη Νότια Ουαλία. Μια ξενάγηση σε μοναδικά αρχιτεκτονικά μονοπάτια και τοπία, μία ρυθμική μελέτη για την περιοχή, για την πνοή στα κτήρια και τις αυστηρές δομές.

The 26th, Ellen Eastwood, 4'44'', USA - πληρ.
Την επομένη των Χριστουγέννων μια κοπέλα προσπαθεί απελπισμένα να σώσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, για την τύχη του οποίου αποφασίζει ένα πανούργο χρυσόψαρο…

The Blossom Time of Spring, Elahe Golmohammadi, 16min, Iran, μμ
Η ζωή των γυναικών στα βόρεια χωριά του Ιράν. Εναλλάσσονται εικόνες από το σιτάρι στη φάρμα, από το μετάξι στο τσάι και από τους βολβούς των ελαιόδεντρων στη θάλασσα. Η ταινία περιγράφει την πίστη της σκηνοθέτιδας στη γοητεία της φύσης, ενώ παράλληλα μία συλλογή από φολκλόρ μουσική συνοδεύουν την προσπάθεια της αυτή. 

The Corporation, Mark Achbar - Jennifer Abbott, 145min, Canada - MM - πολυβραβευμένη
Το οργανωτικό μοντέλο μιας εταιρείας με νομική "προσωπικότητα" έχει εξελιχθεί σε μια κυρίαρχη οικονομική, πολιτική και κοινωνική δύναμη παγκοσμίως. Από άποψη συμπεριφοράς, αυτός ο τύπος «προσώπου» συνήθως λειτουργεί σαν ένας επικίνδυνα καταστροφικός ψυχοπαθής χωρίς συνείδηση. Ωστόσο, μπορούν να τον σταματήσουν οι άνθρωποι με κουράγιο, εξυπνάδα και αποφασιστικότητα.

The Ghosts of Lomako, Kenton Vaughan, 64'36’’, Canada - πληρ.
Ένα ενδόμυχο και πολύ προσωπικό ντοκιμαντέρ, που εξερευνά μια απελπισμένη προσπάθεια να κάνει κανείς το σωστό σε έναν κόσμο που μοιάζει ακατανόητος.

The Great Adventure, Jean Lemire, 52min, Canada
Μία πεντάμηνη επιστημονική αποστολή καταγράφει τις επιπτώσεις της ολοένα αυξανόμενης παγκόσμιας θερμοκρασίας (το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην Αρκτική. Η περιπλάνηση του πληρώματος στο θρυλικό βορειοδυτικό πέρασμα (Northwest Passage). Αυτή η επιβλητική επιστημονική και προσωπική περιπέτεια λαμβάνει χώρα σε ένα από τα πιο σαγηνευτικά τοπία του βορρά.

The Great Warming: Children’s Planet, Jean-Francois Despres, 46min, Canada - πληρ.
Μια σειρά που ερευνά τις κλιματικές αλλαγές. Το τρίτο επεισόδιο παρουσιάζει λύσεις από νεωτεριστές, κοινότητες και αληθινούς ανθρώπους.

The Hole in the Wall, Rory O' Connor - Gil Rossellini, 58'30’’, India/USA, MM
Όταν ο Ινδός ερευνητής Sugata Mitra τοποθέτησε έναν υπολογιστή υψηλών ταχυτήτων στον τοίχο που χώριζε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στο Νέο Δελχί από μια διπλανή φτωχογειτονιά, διαπίστωσε ότι τα παιδιά της γειτονιάς έμαθαν γρήγορα μόνα τους να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να διαβάζουν ειδήσεις και να «κατεβάζουν» παιχνίδια και μουσική. Τότε ο Mitra επανέλαβε το πείραμα σε άλλες περιοχές. Κάθε φορά τα αποτελέσματα ήταν ίδια: μέσα σε λίγες ώρες, και χωρίς οδηγίες, τα παιδιά άρχιζαν να μπαίνουν στο διαδίκτυο. Ο Mitra υπολογίζει ότι, αν υπάρξει πρόσβαση σε εκατό χιλιάδες υπολογιστές, εκατό εκατομμύρια παιδιά από την Ινδία μπορούν να αποκτήσουν μόνα τους τις βασικές γνώσεις που χρειάζονται για τη χρήση υπολογιστών μέσα σε πέντε χρόνια. Η εξάπλωση της πληροφορικής αλλάζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο με σημαντικές συνέπειες – ειδικά για τους φτωχούς.


The Legacy of a Revolution, Luca Pastore, 60min, Nicaragua - πληρ.
Τα συναισθηματικά υπολείμματα και τα εναπομείναντα ίχνη της τελευταίας μεγάλης λατινοαμερικάνικης επανάστασης, 20 χρόνια μετά τον θρίαμβο και 10 μετά το πολιτικό της τέλος, σε μια χώρα όπου η φτώχεια είναι ίδια με αυτή της Αϊτής.

The Levis HVC, Nicholas Markel, 0'58’’, Canada - πληρ.
Η διαφήμιση για ένα αιωρούμενο αυτοκίνητο που δε λειτουργεί.

The Old Whetstone, Hjalmtyr Heiddal, 45min, Iceland, μμ
Στη βόρειο-δυτική Ισλανδία, στο Ofeigsfjordur, η παλιά ακονόπετρα χρησιμοποιείται εδώ και πέντε γενεές για να ακονίζει μαχαίρια. Κάποιοι εκκεντρικοί, σαν τον Πίτερ, παραμένουν προσκολλημένοι στις παραδοσιακές μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους αιώνες τώρα.

The Paper Mill, Sergi Matti, 6min, Italy, μμ
Δύο παιδιά που ζουν στη Montcada του 17ου αιώνα, συναντούν το γέρο Canut που είναι ο αρχιμάστορας του χαρτοποιείου. Θα τους μάθει πώς δουλεύει το χαρτοποιείο και πώς μπορούν να φτιάξουν χαρτί από κανναβένιο σχοινί και παλιά κουρέλια. 

The Silent Charmers, Simonetta Capello, 23min, Italy, μμ
Ακολουθώντας τις ράγες ενός τραμ, αποκαλύπτουμε ένα γοητευτικό ταξίδι κατά μήκος των σπουδαιότερων βιομηχανικών ζωνών του Τορίνο: αρχαίοι γίγαντες που πεθαίνουν και νέα πλάσματα που κυβερνούν με εκθαμβωτικά μάτια…

The Travelling Talesman, Olivier Poncelet, 54min, Belgium, μμ
Εδώ και χρόνια τώρα, o Pie Tshibanda ταξιδεύει στους δρόμους του Βελγίου μιλώντας για τα χρόνια της εξορίας του. Χωρίς να αισθάνεται καθόλου οίκτο για τον εαυτό του, ο Pie πήρε την απόφαση να ταξιδεύει και να ξαφνιάζει τους λευκούς εκεί που δεν τον περιμένουν. Ένας σύγχρονος παραμυθάς σε μία σύγχρονη πόλη.

The Turtle People, Surabhi Sharma, 76min, India, MM
Η ταινία αφηγείται μια συνηθισμένη ιστορία ενός χωριού στη Βόρεια Κεράλα του οποίου οι κάτοικοι αγωνίζονται να προστατέψουν το χωριό τους και τους φυσικούς τους πόρους που  απειλούνται από την εξόρυξη άμμου στην εκβολή του ποταμού. Εκεί που οι θαλάσσιες χελώνες Οlive Ridley κάνουν τις φωλιές τους.

The Wild Blue Mountains, Robert Wyatt, 24min, Australia, μμ
Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε στα Γαλάζια Όρη της Νέας Νότιας Ουαλίας, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της ανθρωπότητας, και καταγράφει τις μεταβολές που φέρνει η αλλαγή των εποχών, καθώς και άλλα γεγονότα, όπως οι πυρκαγιές στους θαμνώνες, τα οποία εξελίσσονται σε πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Wild Africa on Films, Michel Viotte, 52min, France, μμ
Από το Mogambo και πέρα από την Αφρική, από τους παλιούς κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ μέχρι τη χρυσή εποχή των τηλεοπτικών σειρών για την άγρια φύση, η ταινία αυτή είναι ένα καλειδοσκόπιο του μεγαλύτερου φιλμ που γυρίστηκε ποτέ στην Αφρική. 

Wildness, Scott Millwood, 56min, Australia, MM
O Olegas Truchanas και ο Peter Dombrovskis ήταν ίσως οι μεγαλύτεροι φωτογράφοι της παρθένας φύσης της Αυστραλίας. Η δουλειά τους έγινε συνώνυμη με την εκστρατεία για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της Τασμανίας. Και οι δύο κατάγονταν από τις χώρες της Βαλτικής στην Ευρώπη. Μετανάστευσαν στην Τασμανία, όπου το πάθος τους για τη φύση τους οδήγησε σε μια σταυροφορία για να σώσουν ένα περιβάλλον που κινδύνευε.

With Beak and Claw, Krystian Matysek, 52min, Poland - πληρ.
Τρία χρόνια, αναμονής, ενέδρας και γυρισμάτων μας έδωσαν αυτή την εκπληκτική ταινία πάνω στη μυστική ζωή των πουλιών. Εκτός από τις σκηνές μάχης και κυνηγιού, υπάρχει χώρος και για πολύ νοσταλγικές και ρομαντικές στιγμές γονικής αγάπης και φροντίδας.

… ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ECOCINEMA

Αθηνάς 12:00, Mαρία Γιαννούλη, 8min, Eλλάδα, μμ
Μοναξιά, ανασφάλεια και αδιαφορία στη σύγχρονη κοινωνία. Μια ηλικιωμένη κυρία και ο τυφλός γιος της, περιμένουν μάταια ταξί στο κέντρο της πολύβουης Αθήνας. Οι οδηγοί των ταξί, μόλις αντιλαμβάνονται ότι το ζευγάρι δεν αποτελεί «καλή πελατεία», φεύγουν, αφήνοντάς τους αβοήθητους για ώρες.

Ενδοχώρα, Δημήτρης Γκουζιώτης, 58min, Ελλάδα/Germany - πληρ.
H Ενδοχώρα είναι μία ταινία περιπλάνησης σε επτά χώρες, όπου μέσα από τον φακό, η καθημερινή ζωή, τα ανθρώπινα πρόσωπα, το αστικό και φυσικό περιβάλλον, αποκαλύπτουν με ποιητικούς όρους το μεγαλείο τους.

Καλοκαιρινές αστραπές, Niκος Λυγγούρης, 81min, Ελλάδα/Germany, ΜΜ
Η παράξενη ζωή μιας οικογένειας που έχει ένα μικρό ξενοδοχείο στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο δεν έχει πολλή δουλειά. Μόλις πέσει στα χέρια τους μια ξεχασμένη φωτογραφική μηχανή, αρχίζουν να φωτογραφίζουν τη θάλασσα πολλές φορές την ημέρα, ελπίζοντας κάποια στιγμή να φωτογραφίσουν μία καλοκαιρινή αστραπή…

Μασσαλία, μακρινή κόρη, Mαρκ Γκαστίν, 87min, Ελλάδα - ΜΜ
Αργετού/Henriette, Σταύρος/Gustave, Nicolas, Αμφιλόχιος/Frederic… Δύο ονόματα, δύο ταυτότητες. Γάλλοι με ελληνική καταγωγή που ζουν στη Μασσαλία, όπου οι γονείς ή οι πρόγονοί τους αποβιβάστηκαν μια μέρα. ¶νθρωποι με διττή ταυτότητα, που γεννά μέσα τους ερωτηματικά. Καθένας δίνει τη δική του απάντηση.

Μεσογειακή φώκια, Βάσω Κανελλοπούλου, 30min, Ελλάδα - πληρ.
Μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Η ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, θεωρεί ότι κύριο “εργαλείο” για την αποτελεσματική προστασία του είδους είναι η ίδρυση και διαχείριση «ειδικών ζωνών διατήρησης».

Πύλα, αυτοί που έμειναν μαζί, Ηλίας Δημητρίου, 30min, Ελλάδα/Κύπρος, μμ
Το 1974 χωρίστηκε όλη η Κύπρος... Όντως όλη; Ένα χωριό παρέμεινε εκτός αυτής της διαίρεσης, με τίμημα να βρίσκεται οριοθετημένο στη μέση του πουθενά, υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Η ζωή εκεί, όπως και σε όλα τα ασταθή οικολογικά περιβάλλοντα, δεν είναι καθόλου εύκολη για αυτούς που ζουν στη "Νεκρή Ζώνη". Ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2003, τα σύνορα της Κύπρου άνοιξαν και οι άνθρωποι άρχισαν να περνούν από το ένα μέρος στο άλλο.

Φωνή Aιγαίου, Λυδία Kαρρά, 61min, Ελλάδα - πληρ.
Το Αιγαίο που αγαπήσαμε, με τις παρθένες ακρογιαλιές, τις σκληροτράχηλες πλαγιές και τα χωριά τα σμιλεμένα στα βράχια, αυτό το Αιγαίο εξαφανίζεται με γοργούς ρυθμούς… Στη θέση του αναδύεται ένα ατέλειωτο γιαπί, χωρίς αμπέλια, χωρίς αλώνια, χωρίς αδόμητες παραλίες.

Χαραυγή, Γιάννης Kατσάμπουλας, 17min, Ελλάδα, μμ
Το 1987, το χωριό Χαραυγή της Δυτικής Μακεδονίας εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του λόγω της εξάπλωσης των γειτονικών λιγνιτωρυχείων. Τώρα πια είναι έρημο, ρημαγμένο, περικυκλωμένο από τεράστια μηχανήματα. Ο ογδοντάχρονος Αρκάδιος Νικολαΐδης, πρόσφυγας από τον Πόντο αρνήθηκε να εγκαταλείψει το χωριό και δουλεύει ακόμα στα χωράφια γύρω από τα ορυχεία.

Birds, ¶γγελος Σπάρταλης, 5’20’’, Ελλάδα, μμ
“Το εικαστικό βίντεο Birds είναι μία σύμμειξη μικρογλυπτών και τεχνολογίας. Οι ‘ήρωες’ αποτελούνται από ανασυναρμολογημένα ready-mades και κεραμικά στοιχεία. Με πρωτογενές υλικό μεταλλικά ανταλλακτικά, πλαστικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, επιστρατεύεται μία ‘ρομποτική γλυπτική’ στην υπηρεσία ενός ιδιότροπα οικολογικού παραμυθιού”

Making a living, Τζάστελιν Παπακοσμά, 10min, UK, μμ
Η ταινία είναι μία σύντομη διερεύνηση των ‘κατασκευασμένων’ επαγγελματικών ταυτοτήτων και των φυσικών τους χώρων. Στα περίχωρα της Βιέννης, σε ένα μικρό χωριό, βρίσκεται ένα σπίτι καλλιτεχνών. Παρακολουθούμε φευγαλέα έξι επαγγελματικά πορτρέτα, ανθρώπων που εργάζονται σε ένα ιδιαίτερο και απομονωμένο περιβάλλον. Ακούμε αυτούς τους ανθρώπους να εξωτερικεύουν τους ‘κατασκευασμένους’ κόσμους τους, με έναν πολύ οικείο τρόπο.

Soliloquies, Πόλα Μπουτσίου, 32min, UK, μμ
Αυτό το ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ είναι μία ταινία-δοκίμιο πάνω στη μεταμοντέρνα νομαδική εμπειρία, τη γυναικεία αυτονομία και τη μοναχικότητα. Η προσωπική κινηματογράφηση μίας παρέας ελληνίδων φιλενάδων και των ταξιδιών τους, αποδομείται σε μια σειρά από οπτικούς και λεκτικούς μονολόγους πολλών ‘απρόσωπων’ γυναικών (ταξιδιώτισσες, μεταμοντέρνες νομάδες, παραδοσιακές προσκυνήτριες)που βρίσκονται ‘στο δρόμο’.

Winging, Στέλιος Αποστολόπουλος, 20min, Ελλάδα, μμ
Ένας γύπας πυροβολείται στα βουνά της Κρήτης. Μεταφέρεται στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Αίγινα (ΕΚΠΑΖ) απ’ όπου και παρακολουθούμε την του: του κάνουν ακτινογραφίες, του αφαιρούν τα σκάγια και βάζουν σε γύψο τη σπασμένη φτερούγα του.

64 Squares 32 Wooden Sticks, Θόδωρος Καλέσης, 47min, Eλλάδα, μμ
Τυφλοί σκακιστές από όλο τον κόσμο, έχοντας καλά αποτυπώσει στο μυαλό τους κάθε τετράγωνο της σκακιέρας, πήραν μέρος στο 12ο ατομικό παγκόσμιο πρωτάθλημα για τυφλούς και ανθρώπους με μειωμένη όραση, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Οι τυφλοί έλληνες σκακιστές μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους από τους ήχους και τις μυρωδιές της Κωνσταντινούπολης, αγγίζουν τα μνημεία της περιοχής και μας μιλούν για το σκάκι και την τύφλωση.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167727
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.