ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καθαρή ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2007


α) Οι προκλήσεις του αιώνα μας.

0 21ος αιώνας είναι ένας αιώνας προκλήσεων για όλη την ανθρωπότητα.. Εάν θελήσουμε να ιεραρχήσουμε αυτές τις προκλήσεις με κριτήρια την επιστημονική γνώση στις κλιματικές αλλαγές και στους κινδύνους που διατρέχει ο πλανήτης,θα καταλήγαμε σε δύο προτεραιότητες την παραγωγή "καθαρής ενέργειας" και την "προστασία του περιβάλλοντος". Τον προηγούμενο αιώνα η παγκόσμια ανάπτυξη στηρίχθηκε αποκλειστικά στις ορυκτές πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Σήμερα πλέον ο κόσμος κινείται στον αστερισμό του πετρελαίου και οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών κινούνται κυρίως ως δορυφόροι του.

Σύμφωνα με την Έκθεση Στερν, η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-6 βαθμούς Κελσίου στα επόμενα 100 χρόνια. Σε λιγότερο από μισό αιώνα οι βροχοπτώσεις θα έχουν μειωθεί τόσο πολύ που ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας. Η στάθμης της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που πόλεις όπως η Ν.Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ θα φανιστούν από το χάρτη. Και αυτές έιναι μόνο κάποιες που μπορούν να προβλεφθούν, γιατί πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας.

β) Οι ενεργειακές κρίσεις του πλανήτη:

Εάν εξετάσουμε τα μεγάλα γεωπολιτικά προβλήματα που βασανίζουν τον πλανήτη, θα δούμε ότι στην καρδιά των περισσότερων βρίσκεται το πετρέλαιο. Ουσιαστικά, ο πλανήτης αντιμετωπίζει δύο ενεργειακές κρίσεις.
Η πρώτη οφείλεται στις περιορισμένες πηγές ενέργειας και την παραδοσιακή πολιτική ισχύος. Αφορά στον αγώνα των μεγάλων και πλέον ενεργοβόρων οικονομιών να αποκτήσουν τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται. Πριν λίγο καιρό η International Energy Agency προειδοποίησε ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές αγορές θα έιναι "εξαιρετικά σφιχτές" την ερχόμενη 5εντία, δεδομένου ότι και η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα αυξηθούν σημαντικά.
 
Η δεύτερη ενεργειακή κρίση είναι νέα. Οφείλεται στις κλιματολογικές μεταβολές και απαιτεί τη διεθνή συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Ενώ η πρώτη κρίση σπρώχνει τους πολιτικούς και επιχειρηματίες σε αναζήτηση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου, η δεύτερη απαιτεί τη δραστική μείωση της εξάρτησης των οικομιών τους από το αργό πετρέλαιο.

γ) Η λύση είναι οι εναλλακτικές καθαρές μορφές ενέργειας.

Η απάντηση στη πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος και της παραγωγής ανεξάντλητης καθαρής ενέργειας, βρίσκεται στην ίδια τη φύση. Ο ήλιος μπορεί να μας παρέχει ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο άνεμος μέσω αιολικών συστημάτων, η γη μέσω γεωθερμικών συστημάτων, τα φυτά μπορούν να μας δώσουν βιοντίζελ και βιοαιθανόλη. Αξιοποιήσιμα είναι ακόμη και τα θαλάσσια κύματα, ενώ οι προσπάθειες αξιοποίησης του υδρογόνου ως καύσιμου βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σήμερα πολλές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνουν εξαιρετική δουλειά στον τομέα των εναλλακτικών πηγών.

δ) Απαιτείται και πολιτική βούληση.

Η τεχνολογία δεν μπορεί από μόνη της να δώσει λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται και πολιτική βούληση. Τα κίνητρα για την ανάπτυξη τεχνολογιών "καθαρής ενέργειας" και τα απτά αποτελέσματα από τη χρήση τους δεν έρχονται από μόνα τους. Είναι κυρίως προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών, εθνικών και διακρατικών,με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Πρέπει το περιβάλλον παγκόσμια, από ζήτημα χαμηλής πολιτικής να γίνει ζήτημα υψηλής πολιτικής για όλες τις κυβερνήσεις.

ε) Απογείωση των Α.Π.Ε. σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, οι φόβοι για την ενεργειακή ασφάλεια και τα ενεργειακά αποθέματα καθώς και η αυξανόμενη ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγούν αργά αλλά, σταθερά τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες στην αναθεώρηση της ενεργειακής τους πολιτικής και στην προώθηση των Α.Π.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των ρυπογόνων αερίων καθώς και για την παραγωγή ενός ποσοστού ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

Είναι γεγονός ότι μεταξύ των χωρών της Ένωσης, η Γερμανία έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι πραγματικά αξιοσημείωτα και αξίζουν εύσημα: το 4,6 της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από Α.Π.Ε, οι άμεσες επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας υπερβαίνουν τα 9 δις ευρώ ενώ σήμερα στον κλάδο απασχολούνται περίπου 17.000 εργαζόμενοι. Το γερμανικό παράδειγμα μπορούν και πρέπει να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν καλές επιδόσεις, αλλά πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερα.

στ) Η κατάσταση στην Ελλάδα:

H Ελλάδα διαθέτει άφθονο ήλιο και άνεμο όλο το χρόνο. Η χώρα μας είναι κατΆ εξοχήν προικισμένη με φυσικές πηγές ενέργειας. ΓιΆ αυτό μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό κυρίως για δύο λόγους.

1. Να μειώσουμε την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα που αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη:

H εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο και τα στερεά καύσιμα είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Σχεδόν το 85% της παραγόμενης ενέργειας στην χώρα μας προέρχεται από την χρήση πετρελαίου και λιγνίτη. Εάν το συνδυάσουμε με την υψηλή – για το μέγεθος της χώρας μας – κατανάλωση ενέργειας καταλαβαίνει κανείς πόσο αρνητικά επηρεάζεται η οικονομία μας και το φυσικό μας περιβάλλον. Οι στόχοι για την παραγωγή του 20,1 % της παραγόμενης από εναλλακτικές πηγές μέχρι το 2010 και για την εξοικονόμηση ενέργειας 8% μέχρι το 2012 με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο, πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια εάν θέλουμε να επιτύχουμε αξιοσημείωτη πρόοδο.

2. Να επενδύσει σε ένα, πολλά υποσχόμενο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια αποδείχθηκε εξαιρετικά στρεβλό και αναποτελεσματικό. Σήμερα έχουμε ανάγκη από επενδύσεις σε ευέλικτους και γρήγορα ανερχόμενους κλάδους έντασης εργασίας που θα μπορέσουν να σταθούν ισότιμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας από αυτούς και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία την ώρα μάλιστα που έγκυρες διεθνείς εκθέσεις προβλέπουν ότι ο κύκλος εργασιών μόνο της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, για παράδειγμα, θα φτάσει τα 18,5 δις δολάρια μέχρι το 2010, δημιουργώντας παράλληλα πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

ζ) Προς μια βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή:

Η υιοθέτηση υπεύθυνης χρήσης αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, σεβόμενη παράλληλα το περιβάλλον και την κοινωνία, δηλαδή η βιώσιμη κατανάλωση,μπορεί να επιφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη.

Η βιώσιμη κατανάλωση, μαζί με την αλληλένδετη βιώσιμη παραγωγή, θα πρέπει, θα πρέπει να αποτελέσει βασική αφετηρία για νέες τεχνολογικές και
επιχειρηματικές καινοτομίες που θα φέρουν στην αγορά περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον προιόντα.
Πηγές: 1) Περιοδικά Ecotec. 2) Ημερίδα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. 3) Πρακτικά 2ου & 3ου Εθνικού Συνεδρίου για τις Α.Π.Ε. 4) Διαδίκτυο: Google.gr και ecocrete.gr.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
manolisboyt2007@yahoo.gr


 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 12 Οκτώβριος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263668
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.