ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
Φώτης Ποντικάκης , Τρίτη, 09 Οκτώβριος 2007


Οι πρόσφατες εκλογές είχαν ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για τον οικολογικό χώρο με το 1,05% που πήραν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε εθνικό επίπεδο, ποσοστό που τους καθιστά πλέον αναγνωρίσιμους από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.

Η ίδια η αυτόνομη συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές ήταν ένας μεγάλος άθλος, με δεδομένη την ανυπαρξία κρατικής επιδότησης (ο ΣΥΝ π.χ. παίρνει ετησίως πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ από κρατική επιδότηση και τμήμα της αποζημίωσης των βουλευτών), την άρνησή μας να στηριχτούμε σε οικονομικά συμφέροντα κι επιχειρήσεις και το ανοιχτό μέτωπό μας με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που καταστρέφουν τη φύση (οι δικαστικές περιπέτειες του Μιχάλη Τρεμόπουλου στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικές).

Ήταν ακόμη ένας άθλος το ότι καταφέραμε να κατεβάσουμε ψηφοδέλτια σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, όταν κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι αποκλείεται να καταφέρουμε κάτι τέτοιο ή να βρούμε τα χρήματα για να κατέβουμε στις εκλογές.

Τώρα που όλα αυτά τα σενάρια κι οι ευσεβείς πόθοι διαψεύστηκαν, τώρα που βλέπουν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το έκτο κόμμα, το πρώτο από τα εκτός της Βουλής κόμματα, με άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστά, με σαφές ρεύμα πολιτών προς την οικολογία, το οποίο προσπαθούσαν συνειδητά να αποκρύψουν κάποια ΜΜΕ ιδίως κεντρικά στην Αθήνα, αλλάζουν τακτική.

Οι μεν επιχειρούν ενσωμάτωση των Οικολόγων Πράσινων στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις «συνεργασίας», ξεχνάνε όμως να καλούν ως ομιλητές στελέχη των Οικολόγων Πράσινων όχι μόνο σε δικές τους εκδηλώσεις αλλά ακόμη και σε εκδηλώσεις φορέων που ελέγχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι όταν πρόκειται για εκδηλώσεις για το περιβάλλον! Να μη μιλήσουμε δε για το παρελθόν κάποιων στελεχών του χώρου που είτε υποστηρίζουν καταστροφικές για τη φύση επενδύσεις «υπό όρους», είτε κλείνουν σχολεία μέσα σε πόλεις (κάτι ξέρουμε εμείς εδώ στα Χανιά), είτε επιχειρούν να ξεπουλήσουν ή να οικοδομήσουν τμήμα δημόσιων εκτάσεων με διάφορα προσχήματα, όταν ένα ολόκληρο κίνημα πολιτών δίνει χρόνια τώρα μια νικηφόρα μάχη για την προστασία τους (περίπτωση περιοχής Αγίων Αποστόλων στα Χανιά).

Οι δε επιχειρούν να εμφανίσουν ως αποτυχία τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων για να προτείνουν δημιουργία νέου κόμματος, οικολογικής συμμαχίας κλπ. Είναι αποτυχία άραγε, όταν χωρίς χρήματα, με ελάχιστα μέλη, χωρίς οικονομική υποστήριξη ούτε από το κράτος, ούτε από τους Ευρωπαίους Πράσινους ούτε από πουθενά, με τα κεντρικά ΜΜΕ να σε αποσιωπούν, όταν μετά από όλα αυτά καταφέρνεις να σχηματίσεις ψηφοδέλτια σχεδόν παντού, όταν άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος έρχονται στα ψηφοδέλτιά σου, όταν χιλιάδες πολίτες σε προσεγγίζουν και σε πολλές περιοχές στήνουν τοπικές κινήσεις των Οικολόγων Πράσινων από το τίποτα και παίρνεις 1 % των ψήφων, τη στιγμή που κόμματα με ιστορία χρόνων και πολλαπλάσια μέλη μένουν στο 0,1-0,2 % αυτό είναι αποτυχία; Μήπως οι λέξεις χάνουν το νόημά τους;

Επιχειρώντας να ψαρέψουν στα θολά νερά επιδεικνύουν άγνοια ή ηθελημένη αποσιώπηση των θέσεων των Οικολόγων Πράσινων και των στελεχών τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν με εσωτερικό δημοψήφισμα, δημοκρατική διαδικασία την οποία κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει. Για το Κοσσυφοπέδιο έχουν θέση ενάντια στην αλλαγή συνόρων κι υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων. Για τη Γιουγκοσλαβία, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν υπήρχαν τότε, ουδέποτε όμως στελέχη του οικολογικού χώρου στην Ελλάδα υποστήριξαν βομβαρδισμούς, αντίθετα διαδήλωναν μαζί με το κίνημα ειρήνης, όπως έκαναν τα 28 από τα 31 πράσινα κόμματα της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά δε τη θέση ότι «ελάχιστα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων είναι γνώστες του περιβαλλοντικού ντοσιέ», ο υπογράφων έχει μια ιστορία 23 χρόνων στον οικολογικό χώρο (από την εποχή της πυρκαγιάς της Jet Oil στη Θεσσαλονίκη), οι δε υπόλοιποι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων στα Χανιά ήταν όλοι από χρόνια στελέχη τοπικών οικολογικών κινήσεων: ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Χανίων, ιδρυτικό στέλεχος του Κοινωνικού Φόρουμ και της κίνησης των ποδηλατών Γ. Τσέκος, η Κατερίνα Αναστασάκη από τα παλιότερα στελέχη του οικολογικού χώρου στα Χανιά με συμμετοχή σε φεμινιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τους ελεύθερους χώρους, η Ρούλα Καστρινάκη, από την Επιτροπή Αγώνα για τη Γαυδοπούλα, τους Αγίους Αποστόλους κ.ο.κ. Κι αυτά που αναφέρω είναι ελάχιστα από την προσωπική διαδρομή του καθενός στο χώρο. Παρόμοια είναι η σύνθεση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα.

Κατανοούμε την αγωνία ορισμένων ότι μένουν πίσω από τις εξελίξεις. Όμως ο οικολογικός χώρος δε σηκώνει άλλες διασπάσεις ούτε άλλους πειραματισμούς με νέα εκλογικά σχήματα. Δουλεύουμε πάνω από 4 χρόνια προσεκτικά για να γίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα. Τώρα, που μόλις αρχίζουν να γίνονται αναγνωρίσιμοι στην κοινωνία, τώρα που ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο από διάφορα εκλογικά σχήματα που επικαλούνταν την οικολογία χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση, τώρα που ο κόσμος αρχίζει πλέον να αναγνωρίζει ποιοι είναι οι οικολόγοι, τώρα δεν είναι η ώρα να φτιάξουμε άλλο ένα οικολογικό σχήμα, αλλά να στηρίξουμε ενεργά αυτό που έμαθε ήδη ο κόσμος, τους Οικολόγους Πράσινους. Αλλιώς θα είναι σα να κλωτσάμε την καρδάρα με το γάλα και πιθανότατα θα απολέσουμε μια για πάντα την αξιοπιστία του οικολογικού χώρου. Τώρα, είναι ώρα συσπείρωσης στους Οικολόγους Πράσινους κι όχι ώρα πειραματισμών.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 186 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55114782
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.