ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 17 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ζητήματα πεζών και αυτοκινήτων στα Χανιά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Χανιά
Πρωτοβουλία για τους πεζούς , Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2007


Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί την παρέμβαση της Πρωτοβουλίας για τους πεζούς στη συζήτηση για τους Ελεύθερους Δημόσιους Χώρους που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Χανιωτών την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 2ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Η Πρωτοβουλία για τους πεζούς δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτών στα Χανιά με στόχο να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί στην καθημερινότητα τους, προβλήματα όπως η ανυπαρξία πεζοδρομίων στενά ή με λάθος τοποθετημένα δέντρα, στύλους της ΔΕΗ, κάδους κλπ ή κατειλημμένα από οχήματα, εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα κλπ. Από τα προβλήματα αυτά προκύπτουν ζητήματα ασφάλειας μιας και οι πεζοί αναγκάζονται να κινούνται στο δρόμο. Αλλά ακόμη και όταν κινούνται στα πεζοδρόμια συναντούν παγίδες παντός τύπου, με πιο συνηθισμένες να είναι οι θέσεις που προορίζονται για φύτευση, όπου μέχρι να μπει το δέντρο η τρύπα είναι παγίδα για τον κάθε αμέριμνο, αλλά και σπασμένες πλάκες όπως έχουμε δει όλοι στη βιτρίνα του τουρισμού, στο Λιμάνι. Να αναφέρουμε ότι οι πτώσεις σε πεζοδρόμια και δρόμους αποτελούν το 43% του συνόλου των πτώσεων!

Ζητήματα ασφάλειας υπάρχουν και στα πάρκα με τα ακάλυπτα φρεάτια, τις λίμνες που ποτέ δε γέμισαν με νερό και ποτέ δεν τοποθετήθηκε κανενός τύπου προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω τους όπως αυτή που είναι στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Ζητήματα ασφάλειας από την κίνηση οχημάτων σε πεζόδρομους και δρόμους που απαγορεύεται η κυκλοφορία όπως το Λιμάνι, ο χώρος πίσω από τη Μητρόπολη και άλλοι. Να θυμηθούμε ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τον τραυματισμό τρίχρονου κοριτσιού στην Καβάλα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο εκπαιδευτικού μέσα στην αυλή του σχολείου!

Ζητήματα οικονομίας

Οικονομίας του τόπου μιας και ο τουρισμός που είναι κύρια οικονομική δραστηριότητα δε μπορεί να αναπτυχθεί σε μια πόλη όπου η κίνηση πεζών είναι επικίνδυνη και οι δημόσιοι χώροι αναψυχής ανύπαρκτοι.

Οικονομίας του ατόμου μιας και η ανυπαρξία ελεύθερων δημόσιων χώρων αναγκάζει τους πολίτες να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις (με αυτοκίνητο).

Παράδειγμα πρώτο: τα παιδάκια από όλες τις γειτονιές της πόλης οδηγούνται (με αυτοκίνητο συνήθως) στον Κήπο γιατί στις γειτονιές είτε δεν υπάρχουν πάρκα ή είναι αφημένα στην τύχη τους (όπως το πάρκο στην οδό Γιαμπουδάκη κάτω από το 8ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο που είναι γεμάτο σκουπίδια και χωρίς καμία συντήρηση)

Παράδειγμα δεύτερο: το κοντινότερο σημείο για περίπατο ή ποδηλασία είναι οι ¶γιοι Απόστολοι γιατί στην πόλη δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πάρκο.

Ζητήματα περιβαλλοντικά

Περισσότεροι ελεύθεροι χώροι δεν θα ανάγκαζαν τους πολίτες να μετακινούνται τόσο πολύ με αυτοκίνητο για αναζήτηση χώρων αναψυχής.

Ασφαλές και επαρκές δίκτυο πεζοδρομίων θα έκανε τις μετακινήσεις με τα πόδια ευκολότερες

Λιγότερες μετακινήσεις με αυτοκίνητο έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη ρύπανση και κυκλοφοριακά προβλήματα, μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ζητήματα ποιότητας ζωής

Αν στις παραμέτρους που ορίζουν την ποιότητα ζωής είναι:

Η δυνατότητα να ζούμε σε μια πόλη χωρίς ρύπανση,

Η δυνατότητα να κινούμαστε με ασφάλεια στην πόλη

Η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συναναστρεφόμαστε με άλλους ανθρώπους

Τότε η ελεύθερη και ασφαλής κίνησης των πεζών σαφώς προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και βοηθά να διατηρηθεί η ζωντάνια της πόλης και η κοινωνική επαφή.

Ζητήματα κοινωνικού πολιτισμού και παιδείας αφού οι ίδιοι οι πολίτες δε σέβονται ούτε τους κανόνες ούτε τους συμπολίτες τους

Ζητήματα πολιτικής αξιοπιστίας αλλά και ευθύνης των Αρχών

Η Δημοτική Αρχή νοικιάζει τους δημόσιους χώρους χωρίς να ελέγχει αν ο εναπομένων χώρος για τους πεζούς είναι αυτός που καθορίζεται από το νόμο

Η Δημοτική Αστυνομία έχει ως προτεραιότητα την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου με τη χορήγηση κλήσεων για όσους δεν πληρώνουν τα παρκόμετρα και όχι την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών αφού ελάχιστα αστυνομεύει πεζοδρόμια, ράμπες αναπήρων, πεζόδρομους κλπ

Εμείς ως πολίτες πιστεύουμε ότι οφείλουμε να κινηθούμε και να απαιτήσουμε από το κράτος να πράξει ως οφείλει.. Οφείλουμε επίσης να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι στο χέρι μας σε μεγάλο βαθμό η βελτίωση της καθημερινότητας μας. Στον ενάμιση χρόνο δράσης μας διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται σε όποιες κινήσεις γίνονται ενώ το κράτος όχι.

Τέτοιες δράσεις απαιτούν συνεργασία όλων των ομάδων πολιτών και τη συμμετοχή όλων μας.


Πρωτοβουλία για τους πεζούς
Pezoichania@gmail.com.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 149 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54614139
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.