ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρναουτάκης: Πάνω από το ένα τρίτο των ελληνικών ακτών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Από το www.traveldailynews.gr , Τετάρτη, 03 Οκτώβριος 2007


Το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ελληνικών ακτών, έθεσε με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που επιδεινώνεται όμως με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση του κ. Αρναουτάκη ζητείται από την Επιτροπή να γνωστοποιήσει αν διαθέτει πρόσφατες μελέτες για τους κινδύνους της διάβρωσης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το ύψος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τη μελέτη του φαινομένου στις περιόδους 2000-2007 και 2007-2013 και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά και τις αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους από τη διάβρωση των ακτών.

Ο κ. Σταύρος Δήμας, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών εκπονήθηκε πανευρωπαϊκή μελέτη με τίτλο Eurosion, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2004. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, δεν διατίθενται λεπτομερή στοιχεία για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φαινομένου αν και τα προβλήματα διάβρωσης εμφανίζονται στο 28,6% των ελληνικών ακτών. Ο κ. Επίτροπος τονίζει ακόμη πως, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες και εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος προστασίας των ελληνικών ακτών από τη διάβρωση ανέρχεται σε 5.377 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 1990-2020 (περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως).

Σε σχέση με τους κοινοτικούς πόρους που διατέθηκαν για τη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης κατά την περίοδο 2000-2007, ο κ. Δήμας παραπέμπει στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενώ για τη νέα περίοδο 2007-2013 δηλώνει πως πόροι μπορούν να εξασφαλιστούν από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον». Ενώ, όμως αναφέρει πως το πρόγραμμα αυτό προβλέπει άξονα προτεραιότητας για την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικού Κινδύνου» χρηματοδοτούμενο με 40 εκατομμύρια ευρώ, παραλείπει, όπως τονίζει ο κ. Αρναουτάκης, να αποσαφηνίσει το ύψος των πόρων που θα διατεθούν αντίστοιχα από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο κ. Επίτροπος παραθέτει μια σειρά από προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, όπως το Copranet, το Beachmed και το ConScience όπου, όμως, όπως σημειώνει ο κ. Δήμας, δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής, ο κ. Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών ακτών κινδυνεύει από το φαινόμενο της διάβρωσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για την εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών κινδύνων αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για την Ελλάδα, τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της, οι ακτές αποτελούν το σημαντικότερο ίσως κεφάλαιο για ανάπτυξη που κινδυνεύει από ένα ιδιαίτερα ύπουλο εχθρό, ο οποίος δρα αργά προκαλώντας, όμως, μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης απαιτεί μελέτη, ευθύνη, και αποφασιστικότητα για δράσεις που προϋποθέτουν υπομονή και επιμονή και έχουν κόστος. Αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά λείπουν από τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην απάντηση της Επιτροπής. Είναι χρέος μας να καλύψουμε αυτό το κυβερνητικό έλλειμμα και να αγωνιστούμε για την προστασία των ακτών μας διασφαλίζοντας προοπτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της χώρας μας».

Δώρα Σγάρτσου

Από το www.traveldailynews.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675080
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.