ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 27 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να προστατεύσουμε τη γενετική ποικιλότητα των ειδών ι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Γιάννης Σακιώτης , Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2007

Επιτέλους, μια φωνή που θέτει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους, επιγραφόμενη «Το βιβλίο της υστερίας νίκησε», επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους απομείωσης της γενετικής ποικιλότητας των ειδών ιστορικής μνήμης, ζητώντας να προστατευθεί άμεσα και με αποτελεσματικά μέτρα ιστορική μνήμη «που ένωσε την Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι τολμούν να υιοθετήσουν ανοιχτά τις μεθόδους της αμφιλεγόμενης παρεμβατικής οικολογίας, όπως εκείνης που εφαρμόζεται σε γαλλικές βραχονησίδες από ορνιθολόγους που προκειμένου να διατηρηθεί η ποικιλότητα της παραθαλάσσιας ορνιθοπανίδας της χώρας, δηλητηριάζουν κάθε χρόνο μεγάλους πληθυσμούς από γλαρόνια, έτσι ώστε αυτά να μην ανταγωνίζονται τα άλλα είδη της περιοχής. Έτσι, την ίδια στιγμή προτείνουν να αφανισθούν οι ιστορικές μνήμες που ανήκουν στο υποείδος «που έκανε ερείπια την πρώην Γιουγκοσλαβία (sic)».

Ας προσεγγίσουμε το ζήτημα με ψυχραιμία. Είναι πράγματι, έντονη η συζήτηση για το κατά πόσον κάποια είδη ιστορικής μνήμης τελούν υπό απειλή εξαφάνισης.

Οι ιστορικές μνήμες ως γνωστόν είναι άγρια θηλαστικά που συναντώνται σε όλον τον κόσμο και έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν ξεχνούν τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Πριν από λίγα χρόνια, μετά από μετάλλαξη, δημιουργήθηκε ένα νέο υπο-είδος που κατά πολλούς ιστορικομνημολόγους (ο κλάδος των ιστοριοβιολόγων που αχολείται με τις ιστορικές μνήμες) ανήκει αδιαμφισβήτητα στο εν λόγω είδος. Οι ιστοριοβιολόγοι (η ανάστροφη επιστήμη της βιοϊστορίας που είχε ιδρύσει προ 8ετίας ο Δ. Αβραμόπουλος), ωστόσο διαφωνούν για την ονομασία του. ¶λλοι το αποκαλούν “tabula rasa”, άλλοι το αποκαλούν «κομμένος λοβός» και άλλοι «ας διευκολύνουμε το φασισμό».

Μία άλλη διαμάχη ανάμεσα στους ιστοριοβιολόγους έχει να κάνει με το αν το μεταλλαγμένο υποείδος αποτελεί στοιχείο που εμπλουτίζει την πανίδα της ιστορικής μνήμης ή μήπως, δεδομένου ότι καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες από αυθεντικές ιστορικές πηγές -αφαιρώντας την τροφή από τα άλλα υποείδη ιστορικής μνήμης- εντέλει αποτελεί έναν παρασιτικό παράγοντα που απειλεί με εκτοπισμό και εξαφάνιση των κυριότερων ειδών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα είδη: «αξιοπρεπής ταυτότητα», «θυμάμαι, άρα υπάρχω», «η γνώση εγγυάται την ελευθερία», «υπάρχουν συλλογικά εγκλήματα», «το Ολοκαύτωμα δεν ξεχνιέται»,  «η αρμενική γενοκτονία δεν ξεχνιέται», το «η μικρασιατική καταστροφή δεν ξεχνιέται», «η κατοχή της Κύπρου δεν ξεχνιέται», «ξέρω την ιστορία μου, είμαι ελεύθερος» και πολλά άλλα.

Μέχρι να λυθεί το θέμα από τους ιστοριοβιολόγους, διάφορα ευαγή ιδρύματα και μεγιστάνες του πλούτου με ζωοφιλικά αισθήματα έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες διάσωσης και προστασίας του κομμένου λοβού. Ανάμεσά τους διακρίνονται η ΜΙΤ –όχι το ΜΙΤ-, η BND (Γερμανική Μυστική Υπηρεσία) και το Ίδρυμα Τζωρτζ Σόρος.

Πρόσφατα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε τις σχετικές εισηγήσεις επιστημόνων που διαλέγονται και συνεργάζονται με τα παραπάνω ευαγή ιδρύματα και αποφάσισε να οργανώσει μια προσπάθεια διάσωσης του «κομμένου λοβού», υλοποιώντας εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους μαθητές της έκτης δημοτικού.

Οι προσπάθειες αρχικώς προχώρησαν καλά. Ο «κομμένος λοβός» προστατεύθηκε αποτελεσματικά. Στη συνέχεια όμως άρχισε να αυξάνεται πληθυσμιακά και επιβεβαιώνοντας τους επιστήμονες που το κατατάσσουν στα παρασιτικά είδη, φάνηκε ότι θα μπορούσε να απειλήσει πολλά άλλα υποείδη: «τη συλλογική μικρασιατική ιστορική μνήμη», «τη συλλογική ποντιακή ιστορική μνήμη» , «τη συλλογική αρμενική ιστορική μνήμη», «τη συλλογική εβραϊκή ιστορική μνήμη» και «τη συλλογική ελληνική ιστορική μνήμη».

Τελικά, το υπουργείο Παιδείας, τάχθηκε με εκείνο το μέρος της επιστημονικής κοινότητας που υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο υποείδος ιστορικής μνήμης αποτελεί επιθετική παρασιτική μετάλλαξη του είδους, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη γενετική ποικιλότητα της ιστορικής μνήμης και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί άκρως επικίνδυνη για την ιστορική ισορροπία του τόπου και να εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με την αυθεντική ζωοφιλική τους στάση που είναι πραγματικά συγκινητική, καταγγέλουν και αυτοί –μετά τον ΣΥΡΙΖΑ- το υπουργείο, δηλώνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή τους στην ιστορική μνήμη του κομμένου λοβού.

Ο αγώνας μόλις τώρα αρχίζει

Γιάννης Σακιώτης


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 208 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55114355
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.