ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Προ των πυλών" η ερημοποίηση για περιοχές της Κρήτης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ερημοποίηση, Υποβάθμιση οικοσυστημάτων, Έδαφος
Από τη Νέα Κρήτη , Τρίτη, 23 Ιανουάριος 2007

Οι ζοφερές προβλέψεις για το κλίμα της Ευρώπης την προσεχή 50ετία, οι οποίες περιέχονται σε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς περιλαμβάνουν και την Κρήτη. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από μελέτες για την ερημοποίηση του νησιού μας, που εκπονούν φοιτητές και μεταπτυχιακοί του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φαινομένων Μεταφοράς και Περιβαλλοντικής Θερμοδυναμικής. Όπως δηλώνει ο καθηγητής κ. Βασίλης Γκέκας, το εργαστήριο του Πολυτεχνείου παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια το ανησυχητικό φαινόμενο της ερημοποίησης, στην Ελλάδα γενικότερα, και ειδικότερα στην Κρήτη. Μάλιστα, ο μεταπτυχιακός φοιτητής και πολιτικός μηχανικός κ. Γεώργιος Τσιραντωνάκης εκπονεί στο εργαστήριο τη διπλωματική του εργασία εξειδίκευσης πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα.

«Η ερημοποίηση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της Κρήτης, όπως κυρίως στο νότιο Λασίθι, είναι ήδη ορατή. Κατά την εκπόνηση της πρακτικής άσκησης των τριτοετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, πραγματοποιείται κάθε χρόνο επίσκεψη στη νοτιοανατολική Κρήτη (Ιεράπετρα και Μακρύ Γιαλό), και ως ένα από τα θέματα της άσκησης αυτής οι φοιτητές μας αναπτύσσουν τις παρατηρήσεις τους επί της ήδη αρξάμενης ερημοποιήσεως των πέριξ λόφων της περιοχής», δηλώνει ο κ. Γκέκας, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη απαισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, γιατί, όπως λέει χαρακτηριστικά, «τα αίτια του φαινομένου αυτού δεν είναι αποκλειστικά ανθρωπογενή» .

Επισημαίνει δε ότι στις γεωγραφικές παραλλήλους στις οποίες βρίσκεται η Κρήτη, όπως και άλλα νησιά της νοτιότερης Ελλάδας, κανονικά έπρεπε να έχουμε ερήμους, όπως στη Βόρεια Αφρική. «Το ότι δεν έχουμε, οφείλεται σε μια σπάνια περίπτωση ευαίσθητης περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή, επειδή τα νησιά μας περιβάλλονται από θάλασσα και, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, πνέουν επί 40 ημέρες του θέρους ζείδωροι άνεμοι».

Όμως, πέραν της γεωγραφικής θέσης της Κρήτης και άλλων νησιών, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος επιτείνει το πρόβλημα. Με βάση τα όσα κατέγραψαν ευρωπαϊκοί δορυφόροι και επεξεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας δραματικά τις έρημες εκτάσεις και μειώνοντας αντίστοιχα τις καλλιέργειες στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Αναμφισβήτητα η Κρήτη βρίσκεται στο... μάτι του κυκλώνα, δηλαδή σε γεωγραφική παράλληλο που ευνοεί την ερημοποίηση, στοιχεία της οποίας βλέπουμε και στο Λασίθι, αλλά και σε πολλές περιοχές της Γαύδου. Το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο, καθώς το 2007 διεκδικεί το ρεκόρ θερμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Η τάση για υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απελπιστικά ανοδική, πράγμα που επιβεβαιώνει και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ κ. Μισέλ Ζαρό. Οι επιστήμονες, μάλιστα, προβλέπουν ότι το φαινόμενο της ερημοποίησης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό εκτεταμένες περιοχές, με δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι η σημαντική μείωση του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτή η διατάραξη του ισοζυγίου του ύδατος, δηλαδή η συνεχής μείωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, θα είναι στο εγγύς μέλλον το σημαντικότερο πρόβλημα για την Κρήτη, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως την κύρια και ζωτικής σημασίας απειλή για το φυσικό περιβάλλον.

Κι όμως, οι κραυγές της επιστημονικής κοινότητας δεν έχουν εισακουστεί. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Βασίλης Γκέκας δίνει το στίγμα της ανθρώπινης αδιαφορίας, απαντώντας στο ερώτημα αν, ως πνευματικά ευαίσθητοι άνθρωποι, έχει νόημα να κρούσουμε κώδωνα κινδύνου: «Ένας ευαίσθητος άνθρωπος που θα αγαπούσε τους συνανθρώπους του - τον οποίο ο λύχνος του Διογένη παρΆ ελπίδα θα ανίχνευε - τι θα εισέπραττε από την Πολιτεία και τους συμπολίτες του; Στην ηπιότερη των περιπτώσεων θα χαρακτηριστεί ως ένας “γραφικός”. Στη χειρότερη θα εισπράξει έμπρακτα το “σταυρωθείτω!”».

Τους φόβους του κ. Γκέκα επιβεβαιώνει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει ότι, αν δε μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη, το 2071 η ξηρασία και οι πλημμύρες θα προκαλούν έως και 90.000 θανάτους το χρόνο. Παράλληλα θα υπάρξει και τεράστιο οικονομικό κόστος, καθώς τα αλιεύματα θα “μετακομίσουν” από τις νότιες θάλασσες στο Βορρά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και των μεγάλων ποταμών θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Το φαινόμενο της ερημοποίησης, που ήδη εντοπίστηκε στην Κρήτη και παρακολουθείται από ειδικούς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθοδευμένες κινήσεις, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευαισθητοποίησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει, σύμφωνα με την έκθεση που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε λίγες μέρες, να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου και οξειδίων του αζώτου, που προκαλούνται από τα ορυχεία, τη γεωργία και τις μεταφορές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως το 2050 είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών αερίων έως και 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αν δε ληφθούν μέτρα, τότε, σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις χώρες του Νότου της Ευρώπης, και φυσικά και στην Κρήτη, θα συρρικνωθούν στο ένα πέμπτο μέσα στον 21ο αιώνα, ενώ οι ίδιες χώρες θα καταστούν ευάλωτες σε πυρκαγιές. Φυσικά, πόλος έλξης θα καταστεί ο Βορράς, με τους τουρίστες να απολαμβάνουν τα μπάνια τους στα ζεστά νερά της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας.

Με αφορμή τα απαισιόδοξα σενάρια, ο κ. Γκέκας, χρησιμοποιώντας ακόμη και φιλοσοφικούς όρους, επισημαίνει ότι «οι παλαιοί μας πρόγονοι, κάτοχοι της σοφίας ότι έζων πατούντες επάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, κάτωθεν του οποίου έκειτο η ¶βυσσος, έμαθαν να επιζούν σεβόμενοι ιδιαίτερες οικολογικές συνθήκες και επιπλέον σεβόμενοι τους ρυθμούς της Μάνας φύσης, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν ακολουθείται πλέον». Τα αίτια τα οποία οδηγούν στην ερημοποίηση - ακόμη και στην Κρήτη - είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκέκα α) η υπερεκμετάλλευση, β) η υπεράρδευση και η κάθε είδους σπατάλη νερού, γ) η υπερβόσκηση και δ) η αδιαφορία για όσα εγκλήματα διαπράττονται με έργα τα οποία συσσωρεύουν μεν πλούτο σε πολλούς, επιδεινώνουν όμως την κατάσταση του περιβάλλοντος.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλησιάζουμε με βήμα ταχύ σε ένα μέγιστο μεγίστων ηλιακής δραστηριότητας, το οποίο αναμένεται να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την ακμαία ήδη φάση στην οποία βρίσκεται το γήινο κλίμα, λόγω της ανθρώπινης ύβρεως.

«Ένας από τους ρυθμούς τους οποίους γνώριζε η αρχαία σοφία και τους σεβόταν ήταν οι κύκλοι της δραστηριότητας του άστρου της ημέρας. Αναφέρομαι στους κύκλους των ηλιακών κηλίδων, που δεν περιορίζονται στον ενδεκαετή κύκλο ο οποίος κοινώς τυγχάνει γνωστός. Τα μέγιστα όμως, καθώς και τα ελάχιστα του ενδεκαετούς κύκλου ακολουθούν και αυτά με τη σειρά τους κύκλους με μέγιστα των μεγίστων, ελάχιστα των μεγίστων, μέγιστα των ελαχίστων και ελάχιστα των ελαχίστων, και ούτω καθεξής. Προφανώς στις ακραιότερες των περιπτώσεων θα περιμένουμε εξαιρετικά ακραίες καταστάσεις και του καιρού: πολύ υψηλές θερμοκρασίες που είναι η περίπτωσή μας (ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όπως επί έναν αιώνα είχε συμβεί στο Μεσαίωνα, οπότε είχαμε μικρή εποχή παγετώνων στην Ευρώπη). Όπως μπορούμε να δούμε σε σχετική εικόνα, η Γη μαζί με τους άλλους μικρούς πλανήτες μέχρι του ¶ρη ευρίσκεται κυριολεκτικώς εντός του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και ως εκ τούτου είναι έρμαιο των κύκλων δραστηριότητάς του. Ένας λόγος να προσέχουμε περισσότερο», λέει στη "Ν.Κ." ο κ. Γκέκας, προσθέτοντας ότι η αρχαία σοφία μάς παρέδωσε τη γνώση αυτή υπό τη μορφή μύθων, οι οποίοι κάθε άλλο παρά παραμύθια είναι. «Τον ελληνικό μύθο, την κωδικοποιημένη αυτή γνώση επιβίωσης σε ένα λεπτότατο υπερευαίσθητο οικολογικό σύστημα - άλλοτε ο Φαέθων πλησιάζει επικίνδυνα τη Γη, άλλοτε απομακρύνεται εξίσου επικίνδυνα - μας έμαθαν να τον υποτιμούμε. Ξεμάθαμε να τον αποκωδικοποιούμε. Τη σκυτάλη, την οποία μας παρέδωσαν οι αρχαίοι μας σοφοί, τη χάσαμε»...

Από τη Νέα Κρήτη (www.neakriti.gr).
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547199
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.