ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διαμαρτυρία των Οικολόγων Πράσινων, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2007

Υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα!

Το πρώτο βήμα για σοβαρή περιβαλλοντική πολιτική

Συμβολική διαμαρτυρία των Οικολόγων Πράσινων, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Μέλη των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ με πανώ, μπετονιέρες και μπουλντόζες (μινιατούρες) και πικέτες που παρουσίαζαν 50 λόγους για τους οποίους απαιτείται τα θέματα του περιβάλλοντος να μπουν στο κέντρο της πολιτικής ξεκίνησαν σήμερα Τετάρτη 26/9 με συμβολικό τρόπο, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ (κεντρικά γραφεία Δημοσίων Έργων όπου βρίσκεται σχεδόν μόνιμα ο κ. Σουφλιάς), μια μεγάλη καμπάνια. Ελπίζουμε αυτή να κινητοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο να πιέσουμε συντονισμένα, από κοινού για τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας (βιωσιμότητας) με ουσιαστικές αρμοδιότητες, μέσα και εξουσία ως πρώτο βήμα για μια νέα πολιτική βιωσιμότητας. Η καμπάνια περιλαμβάνει διάλογο, εκδηλώσεις, συλλογή υπογραφών, αποστολή FAX και e-mail μέχρι να πειστεί η νέα κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει στο αυτονόητο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ (Δημόσια έργα) κ. Δημ. Κατσιγιάννης δέχτηκε 3 μελή αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αποτελούμενη από τους: Τάσο Κρομμύδα, Νίκο Χρυσόγελο και Ηλία Γιαννίρη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ σχετικά με την ανάγκη τα θέματα του περιβάλλοντος να μπουν στο κέντρο της πολιτικής καθώς και για δημιουργία ενός ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Γεν. Γραμματέας υποσχέθηκε να μεταφέρει τις προτάσεις στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ενώ δεσμεύτηκε να εισηγηθεί συνάντηση του Υπουργού με αντιπροσωπεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ που ζήτησαν, επίσης, μια σειρά από θεσμικές αλλαγές (διάλογος με τις περιβαλλοντικές και επιστημονικές ενώσεις, διαβούλευση με την Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και εκθέσεις από ανεξάρτητους οργανισμούς με ευθύνη της Βουλής για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποτελέσματα των διαφόρων πολιτικών).

Τα ζητήματα περιβάλλοντος απουσιάζουν από το επίκεντρο της πολιτικής στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται μόνιμα στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ στους δείκτες βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ακόμα και μετά τις τεράστιες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού, το περιβάλλον απουσίαζε προεκλογικά από την πολιτική συζήτηση, ενώ και με τη νέα κυβέρνηση φαίνεται πως παραμένει στα ...αζήτητα.

Σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο η υποβάθμιση και η καταστροφή του περιβάλλοντος γίνεται όλο και πιο έντονη και η ανάγκη για άμεσα μέτρα και ριζικές αλλαγές πολιτικής όλο και πιο επιτακτική.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι ολοφάνερα πολύ πιο πίσω όχι μόνο από τις ανάγκες της εποχής αλλά και από την αυξημένη ευαισθησία των πολιτών που βγήκε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Το αίτημα για μια σύγχρονη, σοβαρή και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας είναι πλέον αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.

Πρώτο και απαραίτητο βήμα στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλο από τη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας με καθοριστικό ρόλο και αρμοδιότητες στο σχεδιασμό των κατευθύνσεων του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, στην εφαρμογή και υλοποίηση πολιτικών για το περιβάλλον και τη διαχείριση του φυσικού μας κεφαλαίου σε μακροχρόνια βάση.

Η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας είναι μία ώριμη μεταρρύθμιση, που εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας, όλους τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς. Θα συνέβαλε στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των άλλων πολιτικών, ώστε να ανταποκρίνονται στις αντοχές του περιβάλλοντος και τις ανάγκες της κοινωνίας. H αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος και οι επιπτώσεις που έχει ήδη το έχουν κάνει απόλυτη ανάγκη.

Με συνεχείς παρεμβάσεις, όμως, θα πιέζουμε συνεχώς για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προβλημάτων (κλιματική αλλαγή, ατμοσφαιρική ρύπανση, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος, ρύπανση εδάφους και νερών, μείωση βιοποικιλότητας, δημιουργία απάνθρωπων συνθηκών στις πόλεις, ρύπανση με τοξικά, φυτοφάρμακα και λιπάσματα, απορρίμματα, λύματα κα).

Θα πιέζουμε, επίσης, καθημερινά τον κ. Σιουφλιά να αλλάξει μοντέλο διακυβέρνησης και να ανταποκριθεί στοιχειωδώς σε αυτά που αγνόησε τα 3,5 χρόνια της προηγούμενης θητείας του. Τον καλούμε:

• να σταματήσει την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ που ασχολούνται με το περιβάλλον και ιδιαίτερα το φυσικό περιβάλλον,

• να ανοίξει ουσιαστικό και συστηματικό διάλογο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για όλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα,

• να ανταποκριθεί επιτέλους στις προσκλήσεις της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και να καθιερώσει μια συστηματική ενημέρωση και διαβούλευση πριν από κάθε νομοθετική πρωτοβουλία,

• να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι (δεν έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα έστω και μία φορά σε σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ) και να σταματήσει να ταυτίζεται με τις δυνάμεις που εμποδίζουν την υιοθέτηση προωθημένων περιβαλλοντικών πολιτικών (π.χ. σε θέματα μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης),

• να ανταποκριθεί στην πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας κ. Alfonso Pecoraro για συντονισμό των προσπαθειών των μεσογειακών χωρών σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, επιδιώκουμε την υιοθέτηση άμεσα μιας σειράς θεσμικών αλλαγών:

• Σύνταξη από ανεξάρτητους θεσμούς (στους οποίους θα περιλαμβάνονται επιστημονικές ενώσεις και περιβαλλοντικές ΜΚΟ), με ευθύνη της Βουλής, ετήσιων εκθέσεων για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα

• Υποβολή κάθε δύο χρόνια Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Απολογισμού και Προγραμματισμού, όπου να συνεκτιμώνται από κοινού οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι, ελλείμματα και αναγκαίες δράσεις.

• Δημιουργία "Εθνικής Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης" (σήμερα υπάρχει στα χαρτιά "Εθνικό συμβούλιο χωροταξίας και αειφόρου ανάπτυξης" που δεν λειτουργεί), καθώς και «Επιτροπής για την Προστασία του Κλίματος»

• Διαμόρφωση μέσα από διάλογο μιας εθνικής στρατηγικής για το Περιβάλλον, την Προστασία του Κλίματος και τη Βιωσιμότητα, που να περιέχει δεσμευτικούς στόχους, πολιτικές και εργαλεία εφαρμογής.

Φυσικά πρέπει να αλλάξουν πολλές πολιτικές, αλλά αυτά είναι πρώτα βήματα.

Η απουσία ισχυρού πράσινου κόμματος είχε ως συνέπεια να μην αποτελεί μέχρι σήμερα κεντρικό θέμα στη χώρα μας η μεγάλη οικολογική κρίση και η αντιμετώπισή της. Η παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Θα αποτελούμε τη φωνή του περιβάλλοντος και τη συνείδηση της κοινωνίας. Η κριτική μας θα είναι συστηματική, ασυμβίβαστη, αλλά θα περιλαμβάνει λύσεις και προτάσεις για αλλαγές πολιτικών.

Αν η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι αλλάζει πολιτικές, ας αποφασίσει άμεσα τη δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας, ας εγκαταλείψει την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24, ας παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο προστασίας του κλίματος, απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, ας θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ρύπανσης των νερών (Ασωπός, Κορώνεια κα), ας δεσμευτεί ότι οι καμένες δασικές περιοχές θα ξαναγίνουν δάση (με προώθηση διάταξης που θα δεσμεύει στην επιστροφή πόρων αν δασικές περιοχές αλλάξουν χρήση), ας σταματήσει την ανεξέλεγκτη, απαράδεκτη διαχείριση των απορριμμάτων προωθώντας με αποτελεσματικό τρόπο όλες τις πολιτικές για μείωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και γενικότερα εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ας δηλώσει ρητά ότι οι υπεύθυνοι αυθαιρέτων δεν θα «δικαιώνονται» αλλά θα τιμωρούνται αυστηρά. Η δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού με εντολή και μέσα να κατεδαφίζει κάθε αυθαίρετη κατασκευή σε φυσικές περιοχές θα ήταν, επίσης, αισιόδοξο μήνυμα.

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605681
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.