ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καινούργια Νέα Διακυβέρνηση: Το Περιβάλλον ξανά στα αζ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2007


Η επανατοποθέτηση του κ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η απόρριψη του ενδεχομένου δημιουργίας Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για την περιβαλλοντική πολιτική της νέας κυβέρνησης και δείχνουν ότι παρά τα εύκολα παχιά λόγια το περιβάλλον παραμένει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες του κ. Καραμανλή.

Παρότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ και τις εξελίξεις που πυροδότησε, είναι γεγονός ότι και το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί θρίαμβος. Μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Καραμανλής έχασε 3,5% και καλείται να εφαρμόσει τις θολές μεταρρυθμίσεις που προανήγγειλε με μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 152 εδρών.

Μια μεταρρύθμιση όμως που θα είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι η δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες, εξουσίες και μέσα άσκησης μια σοβαρής πολιτικής που θα αλλάξει και τις άλλες πολιτικές. Με την κλιματική αλλαγή να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και να αλλάζει τη ζωή μας, τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις περιπτώσεων τρομακτικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης (πχ Ασωπός, Κορώνεια), τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την οικολογική κρίση, είναι σαφές ότι το περιβάλλον αποτελεί πλέον κομβικό θέμα και πρέπει να είναι στο κέντρο όλων των πολιτικών. Οι εκλογικές απώλειες της ΝΔ δεν είναι άσχετες με την ποιότητα της περιβαλλοντικής της πολιτικής.

Φαίνεται ότι ο κ. Καραμανλής δεν πήρε το μήνυμα. Η πρόταση για δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Σημειώνουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές ήταν κεντρική θέση των Οικολόγων Πράσινων και συμφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως η κ. Αννα Ψαρούδα Μπενάκη και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο ερωτηματολόγιο των περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Αντίθετα, τοποθετήθηκε ξανά στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς, που στην προηγούμενη θητεία του ξεσήκωσε την αγανάκτηση όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων με την πολιτική του, και ιδιαίτερα με την εμμονή του να προχωρήσει στην εκτροπή του Αχελώου σε σημείο να έχει κερδίσει το χαρακτηρισμό «υπουργός μόνο δημοσίων έργων και καθόλου περιβάλλοντος». Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς πλαισιώθηκε με υφυπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Ξανθόπουλο που είναι ο τελευταίος ίσως αρνητής της Κλιματικής Αλλαγής ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα! (βλ άρθρο του στο Βήμα http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13576&m=A38&aa=1)

Οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι και στη νέα κυβέρνηση το περιβάλλον παραμένει στο περιθώριο, παρά τα παχιά λόγια που συχνά έχει εκστομίσει ο κ. Καραμανλής. Οι θολές μεταρρυθμίσεις που επικαλέστηκε ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής φαίνεται ότι δεν το περιλαμβάνουν.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκινάνε μια μεγάλη πολύμορφη καμπάνια με αίτημα «Υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα. Το Περιβάλλον στο Κέντρο των Πολιτικών». Προσκαλούμε όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ να συνεργαστούμε σε αυτή την καμπάνια. Δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, είναι ένα ώριμο αίτημα μεταρρύθμισης που έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων. Αν θέλει να αποδείξει ο Κ. Καραμανλής ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της πρωτοφανούς οικολογικής κρίσης, ας κάνει κάτι τώρα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196



.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 35 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603101
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.