ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με απούσα την Ελλάδα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Συγκοινωνία - Πεζοί
Βασίλης Κοσμόπουλος , Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2007
 


Τα χρόνια περνάνε, η ευρωπαϊκή οικογένεια διευρύνεται με νέα μέλη –έχουμε ήδη φθάσει τα 27!- και παλαιές και νέες χώρες επιδίδονται με ενθουσιασμό στην άμιλλα για δράσεις υπέρ της ποιότητας ζωής, της προστασίας από την κλιματική αλλαγή και της προστασίας της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση κάθε είδους. Στο πλαίσιο αυτό έχει οργανωθεί για 6η συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, για την εβδομάδα που διανύουμε (από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2007). Φέτος συμμετέχουν 1300 πόλεις, με πληθυσμό 133 εκατομμυρίων κατοίκων. Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας είναι «Δρόμοι ανοιχτοί για τον κόσμο». Όπως σημειώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το φετινό μήνυμα που οφείλουν να εκπέμψουν οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι «ότι με την κατασκευή περισσότερων δρόμων δεν λύνεται το σημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα και ότι αντίθετα, με την Εβδομάδα Κινητικότητας θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι τοπικές αρχές να διαθέσουν ένα μέρος των δρόμων στα μη μηχανοκίνητα οχήματα».

Η Ελλάδα συμμετέχει με μόλις 6 πόλεις, με μόνο 2 από αυτές, την Αιανή στην Κοζάνη και το Ρέθυμνο να έχουν οργανώσει πλήρεις δράσεις μείωσης της αυτοκίνησης και τις υπόλοιπες 4, τουλάχιστον να έχουν επιδείξει τη φιλοτιμία να πράξουν έστω και τα ελάχιστα (Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Πυθαγόρειο Σάμου). Σε σύγκριση με τις μόλις 3 συμμετέχουσες ελληνικές πόλεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2006, θα πρέπει να ομιλούμε για θηριώδη επιτυχία της Ελλάδας, μιας και αυξήσαμε 100% τον αριθμό των συμμετοχών….

Για να μην βαυκαλιζόμαστε όμως ας δούμε τώρα πόσες πόλεις συμμετέχουν σε άλλες χώρες φέτος:

Στην εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητικότητας 2006 συμμετέχουν:

• 74 πολωνικές,

• 75 τσεχικές και

• 98 ρουμανικές πόλεις!

• Χώρες με λίγο πολύ αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα και παρόμοιο επίπεδο διαβίωσης, όπως η Πορτογαλία, συμμετέχουν με 83 πόλεις.

• Πρωταθλήτρια συμμετοχών είναι η Αυστρία, με 375 πόλεις, δηλαδή μάλλον όλες οι πόλεις της χώρας…

• Δευτεραθλήτρια η Ολλανδία με 310 πόλεις και

• Έπεται η Ισπανία με μόνο 225 πόλεις…

• Η πρωτοβουλία έχει απήχηση και σε χώρες εκτός της Ε.Ε. Στις συμμετοχές, που συνεχώς αυξάνουν, περιλαμβάνονται πόλεις της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κροατίας, του Ισημερινού και της Ταϋλάνδης.

Τέλος, η Κίνα (!), εμπνεόμενη από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνει αυτές τις ημέρες την πρώτη της εθνική Εβδομάδα Δημόσιων Μεταφορών, που θα συμπεριλάβει μια «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», με τη συμμετοχή 108 πόλεων!

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η εβδομάδα κινητικότητας είναι: ζώνες ήπιας κυκλοφορίας, ζώνες χωρίς αυτοκίνητα, προγράμματα περιορισμού της ταχύτητας, βελτίωση των ποδηλατικών δικτύων και υποδομών και νέα οικολογικά λεωφορεία. Για το Σάββατο (22/9/2007) έχουν προγραμματιστεί δράσεις που περιλαμβάνουν απαγόρευση της χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων στα κέντρα και σε επιλεγμένες περιοχές των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η φετινή διοργάνωση δίνει έμφαση στην προώθηση μέτρων χάρη στα οποία μπορεί να μειωθεί το οδόστρωμα που διατίθεται στην κυκλοφορία, ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα συγκοινωνίας.

Πέραν αυτών των σημαντικών μέτρων που στοχεύουν πρωτίστως στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στοχεύει πλέον και στην εισαγωγή ΜΟΝΙΜΩΝ πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα μόνιμων μέτρων, όπως προγράμματα μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων γύρω από τα σχολεία, βελτιώσεις στα δημόσια δίκτυα ποδηλατοδρόμων και στις εγκαταστάσεις στάθμευσης ποδηλάτων, καθιέρωση συστημάτων μέσω του Διαδικτύου για την ομαδική χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων (car-pooling) ή τη χρήση κοινόχρηστων αυτοκινήτων (car-sharing) αλλά και την κεκλιμένη διαμόρφωση των κρασπέδων (ράμπες) στα πεζοδρόμια για αναπηρικά αμαξίδια.

Με λίγα λόγια, η Ευρώπη προωθεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ (που λέγαμε και παλιά) μέτρα και πρακτικές που για την παθητική τηλεοπτική κοινωνία μας αποτελούν προχωρημένη επιστημονική φαντασία…

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας, ο δημοφιλέστερος ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες Επίτροπος, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, στο μήνυμά του τονίζει:

“Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα έχουν καθοριστική σημασία για την υγεία μας στο μέλλον. Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνει κανείς τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πόλεων που συμμετέχουν και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κερδίζει πλέον έδαφος διεθνώς. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μελλοντική ευημερία μας. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας βοηθά να εξασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι των πόλεων αναπνέουν αέρα καλύτερης ποιότητας. Δεδομένου ότι τα αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για άνω του 10% των εκπομπών της Ε.Ε. σε αέρια θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς και για ατμοσφαιρικούς ρύπους που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας δίνει κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερη έκταση πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις».

Είναι προφανές ότι όλα αυτά, δυστυχώς, δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία καταγράφει ΗΧΗΡΟΤΑΤΗ απουσία από την κοινή προσπάθεια.

Για όποιον αναζητά ευθύνες ας ψάξει στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Σχέσεων, στους γερασμένους σε νοοτροπία και συμπεριφορές ΟΤΑ και στους μονίμως ευαισθητοποιημένους και γκρινιάζοντες πολίτες, που κι αυτοί με τη σειρά τους απουσιάζουν από την ενεργό συμμετοχή στην πολυδιαφημισμένη κοινωνία των πολιτών.

Η χώρα μας, η Πελοπόννησος και ειδικότερα η περιοχή μας , υπέστησαν πριν από μόλις λίγες εβδομάδες μια άνευ προηγουμένου εθνική καταστροφή. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες αυτής της καταστροφής είναι η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα της αλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης.

ΕπΆ αυτού όλοι μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε το ελάχιστο: λιγότερο αυτοκίνητο στη ζωή μας.

Βασίλης Κοσμόπουλος
Επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Καλαμάτας ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ και ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ



 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675717
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.