ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 15 Σεπτέμβριος 2007


Περιβαλλοντικός μετανάστης, ορίζεται πλέον ως άνθρωπος «που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το παραδοσιακό του περιβάλλον προσωρινά ή μόνιμα εξαιτίας μιας αξιοσημείωτης φυσικής καταστροφής (είτε λόγω φύσης είτε ανθρώπινης παρέμβασης), η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή του ή επηρεάζει τον τρόπο ζωής του». (Εσάμ Ελ Χινάουι: καθηγητής φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Καΐρου)

Όλο και συχνότερα, μεγάλες μάζες ανθρώπων εγκαταλείπουν τον τόπο τους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Δεν φεύγουν όμως κυνηγημένοι από πολιτικούς διωγμούς, αλλά από την αποδάσωση, την παγκόσμια υπερθέρμανση, από φυσικές καταστροφές, από πυρηνικά και βιομηχανικά ατυχήματα.

Δεν πρόκειται για μικρούς αριθμούς ατόμων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων του Καΐρου σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια τέτοιοι μετανάστες, και ο αριθμός συνεχώς αυξάνει. Συγκεκριμένα από την Αναφορά Παγκοσμίων Καταστροφών που εκδίδει κάθε χρόνο ο Ερυθρός Σταυρός, εμφανίζονται περίπου 5.000 νέοι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κάθε μέρα.

Οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για εσωτερική μετανάστευση εφόσον δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά αναπτυξιακά μέτρα. Συγκεκριμένα οι καταστροφές που πιθανόν να οδηγήσουν σε εσωτερική μετανάστευση, είναι αυτές που αναφέρονται στην γεωργία την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Η αποτίμηση της καταστροφής σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε 1,5 δις. Ευρώ, ενώ έχουμε μεγάλες απώλειες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Οι νομοί της Πελοποννήσου που δοκιμάστηκαν περισσότερο είναι: η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αρκαδία, Η Λακωνία, η Κορινθία, ενώ και η Εύβοια είναι ένας άλλος νομός που ταλαιπωρήθηκε από τις δασικές πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα στην Αχαΐα οι ζημιές εντοπίζονται στα ελαιόδενδρα και στον Τουρισμό:

- Μετατράπηκαν σε στάχτη ένα μεγάλο τμήμα του Χελμού και των μαγευτικών τοπίων που απλωνόταν από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα. Το πλήγμα στον τουρισμό είναι άμεσο και επώδυνο.

- Κατακάηκαν καλλιεργημένες εκτάσεις, κυρίως ελαιοδένδρων, που απλωνόταν σχεδόν μέχρι τα όρια με το νομό Κορινθίας.

Στην Ηλεία κινδυνεύει με αφανισμό ένας αγροτικός νομός.

Η Ηλεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς νομούς της χώρας, όπου έγινε πλήρης καταστροφή της φυτικής παραγωγής και εν μέρει της ζωικής. Το 39% του ενεργού πληθυσμού στο νομό απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή τη γεωργία. Μετά την πύρινη λαίλαπα είναι σαφές ότι η πλειονότητα των απασχολουμένων στον νομό θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο νομός, οφείλεται στην καταστροφή του σπάνιας ομορφιάς δάσους του Καϊάφα, ενώ τεράστια τουριστική ζημία προέκυψε από την δοκιμασία που πέρασε ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επισκέψεις στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων ανερχόταν σε 800 επισκέπτες ημερησίως.

Η Αρκαδία δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα στην Κτηνοτροφία.

Ο νομός παρουσιάζει έντονο ανάγλυφο, αποτελείται από βουνά, τα οποία κατά 62,5% της επιφάνειας τους ήταν καλυμμένα από έλατα. Επομένως έντονη είναι η κτηνοτροφική παραγωγή.

Στην Λακωνία οι μισοί κάτοικοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι:

Το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που ασχολείται με την γεωργία και την κτηνοτροφία φτάνει το 47,92%. Παράγονται κυρίως εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ντομάτες.

Στην Κορινθία ανακόπηκε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Το ελαιόλαδο είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους για τον πληθυσμό του νομού. Η παραγωγή ανερχόταν περίπου στις 10.000 τόνους το χρόνο.

Η Εύβοια είναι ο άλλος νομός που ταλαιπωρήθηκε από δασικές πυρκαγιές.

Ανήκει στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, όπου παράγεται το 10% του συνόλου της εγχώριας παραγωγής κρέατος, το 10% της συνολικής παραγωγής σε μέλι και το 20% των ψαριών εσωτερικών υδάτων.

Η καταγραφή της καταστροφής συνεχίζεται, αλλά η αποτίμηση μέχρι στιγμής δίνει το μέτρο της φυσικής καταστροφής, που θα οδηγήσει μέρος των πυρόπληκτων σε στη μετακίνηση εντός ή εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία στους παραπάνω νομούς κάηκαν συνολικά περισσότερα από 1.270.000 στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, έμειναν τουλάχιστον 16.000 άστεγοι, ενώ 4.500 σπίτια κάηκαν ή καταστράφηκαν. Στα νούμερα αυτά πρέπει να προστεθούν 60.000 περίπου καμένα αιγοπρόβατα και οι μεγάλες ζημιές σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο καθώς τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Επίσης 20 χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς

Οι μετανάστες, ανάλογα με τα αίτια που τους δημιούργησαν χαρακτηρίζονται σε οικονομικούς, πολιτικούς και περιβαλλοντικούς. Η αντιμετώπιση κάθε μιας κατηγορίας είναι διαφορετική από τις χώρες υποδοχής, έτσι άλλοι αντιμετωπίζονται με πολιτικό άσυλο, άλλοι με την ανεύρεση εργασίας και άλλοι με οικονομική βοήθεια και συμπαράσταση στους τόπους προορισμού.

Ο υπέρμαχος των περιβαλλοντικών μεταναστών ¶ντονι Ολιβερ Σμίθ, ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαχωρίζει τους « περιβαλλοντικούς μετανάστες από τους οικονομικούς και πολιτικούς» με το εξής σκεπτικό: « Συχνά αναφερόμαστε στη δοκιμασία των μεταναστών ως μια ένδειξη της ανικανότητας του ανθρώπου να συμβιώσει με τον συνάνθρωπο», τώρα με τους περιβαλλοντικούς μετανάστες «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα μεταναστών, που οφείλεται στην ανικανότητα του ανθρώπου να συμβιώσει με τη φύση».

Όπως και αν ονομαστούν οι περιβαλλοντικοί μετανάστες, οι αριθμοί τους αυξάνονται δραματικά, λόγω της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, των κλιματικών αλλαγών, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της διάβρωσης του εδάφους και της μόλυνσης του νερού. Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), το σώμα που έχει επιφορτιστεί από τα ΗΕ να μελετά τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει 150.000. 000 περιβαλλοντικούς πρόσφυγες μέχρι το 2050.

Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των μεταναστών πρέπει να περιλαμβάνει:

α) Οικονομική ενίσχυση των χωρών που υφίστανται καταστροφές και δημιουργούν μετανάστες. Ταμείο Αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ε.Ε.

β) Συνεργασία των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών μεταναστών και του περιβάλλοντος.

γ) Κοινωνική ένταξη στους χώρους και τις χώρες υποδοχής των μεταναστών, με την κατά το δυνατόν αποφυγή ρατσιστικών τάσεων.

δ) Στρατηγική πρόληψης σε φυσικές καταστροφές, για τις οποίες υπάρχουν δυνατότητες πρόγνωσης.

Πηγές:
1) Διαδίκτυο: Google.gr, Ecocrete.gr.
2) Eφημερίδες: Καθημερινή, Έθνος & Νέα.
 
Μανόλης Βουτυράκης- Φυσικός Περιβ/γος


 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591843
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.