ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι απαντήσεις των κομμάτων της βουλής στις ερωτήσεις τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πολιτική
Greenpeace , Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2007

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ TOY ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ

Την ώρα που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος διατείνεται πως το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν θέμα πρώτης προτεραιότητας, η απόκριση των κομμάτων που εκπροσωπούνταν μέχρι πρότινος στη Βουλή, στα ερωτήματα που τους έθεσε η Greenpeace, δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζει πάντα αυτές τις διακηρύξεις. Δυο μόνο από τα κόμματα της Βουλής (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια(1). Οι απαντήσεις τους είναι – στη συντριπτική πλειοψηφία τους – θετικές και ακολουθούνται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τα άλλα δυο κόμματα (Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ) δεν απάντησαν(2). Με δεδομένο τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος, ελπίζουμε ότι οι πράξεις των κομμάτων θα είναι ανάλογες των αναγκών του πλανήτη και της χώρας. Η αδράνεια δεν είναι πλέον επιλογή.

«Τα καλά νέα είναι ότι το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας βρίσκεται πλέον ψηλά στις διακηρύξεις ελληνικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Τα κακά νέα είναι ότι, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα για το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, δυο από τα κόμματα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Ελπίζω ότι αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι κλιματικές αλλαγές αντιμετωπίζονται – από αυτά - ως θέμα χαμηλής προτεραιότητας. Είναι πια καιρός να υπάρχει ταύτιση λόγων και πράξεων», δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Από τις απαντήσεις των κομμάτων(3) γίνεται σαφές ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στη σταδιακή απαγκίστρωση από το λιγνίτη και τον αποκλεισμό του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Αυτή η δέσμευση τα φέρνει σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της απερχόμενης κυβέρνησης για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύσιμο εισαγόμενο λιθάνθρακα.

Τα δύο κόμματα συμφωνούν επίσης με τη θέσπιση των στόχων που συμφωνήθηκαν στην Εαρινή Σύνοδο Κορυφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως ελάχιστων εθνικών στόχων. Συγκεκριμένα δεσμεύονται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 20% στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ως το 2020.

Τέλος, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν για την ανάγκη φορολογικής μεταρρύθμισης (συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο Φ.Π.Α αλλά και την επιβολή στοχευμένου περιβαλλοντικού φόρου) με σκοπό την προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και για τον περιορισμό της σπατάλης και την προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον επιτυγχάνεται η άμβλυνση των σημερινών ανισοτήτων.

«Η δέσμευση των δυο κομμάτων για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στα γραφεία τους είναι ένα θετικό σημάδι. Από την επομένη των εκλογών, περιμένουμε τις αντίστοιχες ενέργειες», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης. «Ούτως ή άλλως, η Greenpeace θα συνεχίσει την προσπάθειά της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μέσα από ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και την επομένη των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Τα όποια σχέδια για περισσότερο λιγνίτη ή λιθάνθρακα θα μας βρουν αντίθετους. Φαίνεται όμως ότι θα βρουν αντίθετο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Greenpeace θα συνεχίσει να αναδεικνύει ρεαλιστικές λύσεις και δεσμεύεται να δημοσιοποιήσει, στο εγγύς μέλλον, αναλυτικές προτάσεις για να επιτευχθούν οι απαραίτητοι εθνικοί στόχοι και στον τομέα της εξοικονόμησης.»


Σημειώσεις:
1) Τα 10 ερωτήματα της Greenpeace προς τα κόμματα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.greenpeace.gr

2) Από το γραφείο του πρωθυπουργού ενημερωθήκαμε ότι το ερωτηματολόγιο έχει προωθηθεί στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση, ενώ από το γραφείο του ΚΚΕ ενημερωθήκαμε ότι δεν θα ανταποκριθούν στο ερωτηματολόγιο.

3) Το σχετικό κείμενο βρίσκεται στη διεύθυνση www.greenpeace.gr και περιλαμβάνει τις απαντήσεις και τις ενστάσεις των κομμάτων αλλά και τα σχόλια της Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 83 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675501
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.