ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 13 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Απόψεις
Φώτης Ποντικάκης , Δευτέρα, 10 Σεπτέμβριος 2007

Μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών, η Mattel, που εδρεύει στην Καλιφόρνια προσπαθεί να αποσύρει από την ελληνική αγορά 6.000 αυτοκινητάκια που διαπιστώθηκε ότι περιέχουν μόλυβδο.

Πρόκειται για το αυτοκινητάκι (τζιπάκι) «Λοχίας». Στις 14 Αυγούστου η εταιρεία ανακοίνωσε την απόσυρση 456.000 τέτοιων τζιπ που παράγονται στην Κίνα και περιέχουν μόλυβδο. Δυο βδομάδες νωρίτερα, η ίδια εταιρεία είχε ανακοινώσει την ανάκληση από την αγορά 976.000 παιχνιδιών της θυγατρικής της Fisher Price. Ανάμεσα στα παιχνίδια που είχαν πρόβλημα ήταν και η διάσημη κούκλα Μπάρμπι, το μοντέλο με σκυλάκι και αξεσουάρ, που περιείχε επικίνδυνα μικρά μαγνητάκια, τα οποία υπήρχε κίνδυνος να καταπιούν τα μικρά παιδιά.

Ο μόλυβδος είναι μια από τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες που βρίσκονται κρυμμένες σε φτηνά παιδικά παιχνίδια κυρίως κινεζικής προέλευσης. Τον χρησιμοποιούν προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Φέτος και πέρσι έχουν εντοπιστεί παιχνίδια από την Κίνα που περιείχαν μόλυβδο και χρώμιο. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας σε οκτώ εργοστάσια κατασκευής παιχνιδιών για λογαριασμό μεγάλων ομίλων όπως η Ντίσνεϊ, οι εταιρείες παραβιάζουν τους κινεζικούς νόμους και τις συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε επικίνδυνο περιβάλλον όπου υπάρχουν μόλυβδος και τοξικά χημικά σε δωμάτια χωρίς εξαερισμό. Τονίζεται ακόμα ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι ταπεινωτικές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφάλιση. Εργάζονται μάλιστα και παιδιά μικρότερα των 16 ετών. Η οργάνωση εκτιμά ότι οι πολυεθνικές εταιρείες παιχνιδιών επιλέγουν κατασκευές κακής ποιότητας με στόχο το κέρδος. (Βλ εφημ. «ΤΑ ΝΕΑ», 24-8-2007).

Όπως τονίζει ο χημικός Νίκος Κατσαρός, ο μόλυβδος προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά και παράλυση αλλά και δερματοπάθειες και αναιμία, μετά βέβαια από μακρά χρήση και έκθεση των παιδιών στην ουσία αυτή. Αυτός ήταν άλλωστε κι ένας από τους λόγους που προωθήθηκε η κατάργηση του μολύβδου από τη βενζίνη των αυτοκινήτων.

Η υπόθεση αυτή είναι χαρακτηριστική της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας από τη μια και των κινδύνων που προκαλούνται από την άλλη, στα πλαίσια της διαβόητης «ελευθερίας του εμπορίου». Στην Ευρώπη, μετά από πολύχρονες κινητοποιήσεις οικολογικών και καταναλωτικών οργανώσεων, έχουν καθιερωθεί κάποια ελάχιστα στάνταρ ασφαλείας για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει απαγορευτεί η χρήση πολλών επικίνδυνων ουσιών. Όχι γιατί οι εταιρείες που τα χρησιμοποιούσαν το ήθελαν, ούτε επειδή τους έπιασε η κοινωνική ευαισθησία. Ήταν η κοινωνική πίεση από τους πολίτες, το οικολογικό κίνημα, τα ΜΜΕ που οδήγησε σε βελτίωση της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων και των χώρων εργασίας. Και φυσικά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Όμως η Κίνα είναι μια άλλη ιστορία. Εργαζόμενοι με μεροκάματα από μισό έως ένα ευρώ, που ζουν 10-15 μαζί σε θαλάμους, που εργάζονται 10-12 ώρες ή και μένουν μέσα στα εργοστάσια, χωρίς δικαιώματα. Ακόμη και μια δειλή προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να θεσπίσει νόμο που να προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε όποιον απολύεται και κάποια άλλα στοιχειώδη δικαιώματα, συνάντησε την αντίδραση ξένων πολυεθνικών που απείλησαν ότι θα εγκαταλείψουν τα εργοστάσιά τους στην Κίνα. Πολλές γνωστές εταιρείες παράγουν πλέον αρκετά από τα προϊόντα τους στην Κίνα εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά μεροκάματα, την ανυπαρξία συνδικαλισμού και απεργιών αλλά και την απουσία νομοθεσίας που να προστατεύει τη φύση. Έτσι, δεν καταστρέφεται μόνο η φύση στην Κίνα αλλά και επικίνδυνα προϊόντα παράγονται για την υγεία και την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας.

Το θέμα βέβαια δεν είναι να απαγορέψουμε το εμπόριο με την Κίνα. Θα υπάρξουν όμως κανόνες ασφαλείας και υγιεινής τόσο για τους εργαζόμενους εκεί όσο και για τα προϊόντα που παράγουν; Θα τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της φύσης; Θα εξασφαλίζονται στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και στην Κίνα; Θα καταργηθεί η παιδική εργασία; Αυτά όλα τα σκέφτονται καθόλου όλοι εκείνοι που προωθούν το λεγόμενο «λιμάνι του Νότου» στο Τυμπάκι, ότι ουσιαστικά ανοίγουν μια νέα πύλη εισόδου τέτοιων προϊόντων στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Το υπενθυμίζουμε αυτό, γιατί πέρα από την πιθανή οικολογική καταστροφή για τη νότια Κρήτη σε περίπτωση ατυχήματος από τα τεράστια καράβια και τα κοντέινερ που θα προσεγγίζουν εκεί, υπάρχει κι ένα βαθύτερο ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης: Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε τα φτηνά κινέζικα παιχνίδια (κι όχι μόνο) χωρίς να εξασφαλίσουμε από πριν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων που τα παράγουν, την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την προστασία της φύσης εκεί και της υγείας όλων μας;

Φώτης Ποντικάκης
Υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στα Χανιά.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54591476
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.