Δημοσίευμα του Έθνους για το "λιμάνι-μαμούθ" στον κόλπο |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Μεσσαρά
|
Από το Έθνος
,
Παρασκευή, 07 Σεπτέμβριος 2007
|
Σχέδια για λιμάνι-μαμούθ στο Τυμπάκι της Κρήτης
Από το Έθνος (http://www.ethnos.gr)
Λιμάνι-μαμούθ, με σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, επιδιώκει ακόμα «και στο παρά πέντε» των εκλογών, να κατασκευάσει η κυβέρνηση Καραμανλή στο Τυμπάκι της Κρήτης.
Η βιασύνη με την οποία κινείται η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη συνεδρίασε η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 17 υπουργείων και όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Ναυτιλίας εγκρίθηκε η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του λιμανιού.
Ωστόσο, από τα στοιχεία της Προμελέτης, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί αφορούν τη δημιουργία ενός λιμανιού-μαμούθ, που θα αλλοιώσει πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής με τις προστατευόμενες οικολογικά «ζώνες».
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδιάζεται ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων να έχει ετήσια δυναμικότητα περίπου 2.000.000 TEU (σ.σ.: είναι η μονάδα μέτρησης κοντέινερ), τη στιγμή που από το λιμάνι του Πειραιά διακινούνται, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ, ετησίως περίπου 1.400.000 ΤΕU.
Αυτό το γιγαντιαίο λιμάνι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο δυτικό άκρο του οικισμού Κόκκινος Πύργος και στα ανατολικά της Αγίας Γαλήνης, ενώ εκτός από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται να κατασκευαστεί και μαρίνα 400 θέσεων.
Οπως αναφέρεται στη Προμελέτη, «κατά τη φάση της λειτουργίας αναμένονται επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από α) τη διάλυση υφαλοχρωμάτων, β) ενδεχόμενες διαρροές πετρελαιοειδών, γ) απορροή των ομβρίων».
Από εκεί πέρα, η προμελέτη αναφέρει ότι:
1. «Τα είδη πανίδας που εμφανίζονται στην περιοχή, κατά τη φάση κατασκευής, λόγω της εκπομπής θορύβου και σκόνης, θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε παραπλήσιες εστίες», για να προσθέσει ότι οι επιπτώσεις θα σταματήσουν όταν ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες, αλλά χωρίς να αναφέρεται εάν θα υπάρξει και αποκατάσταση.
2. Αφήνει ανοιχτό το θέμα των επιπτώσεων στη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα, αναφέροντας πως «κατά τη φάση λειτουργίας δεν επηρεάζεται άμεσα η περιοχή ωοτοκίας».
Τέλος, θετικές επιπτώσεις από το έργο επισημαίνει «στον τομέα του εμπορίου και των μεταφορών» και «στον τομέα της απασχόλησης», χωρίς αυτό το τελευταίο να διευκρινίζεται πώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι κατεξοχήν αγροτική και τουριστική και θ αλλοιωθεί πλέον τελείως ο χαρακτήρας της.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ
Από το Έθνος (http://www.ethnos.gr)
. ecocrete.gr . |