ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 29 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΜΕ ΖΩΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Δικαιώματα των Ζώων
Φώτης Ποντικάκης , Τετάρτη, 05 Σεπτέμβριος 2007


Θα αναρωτιούνται κάποιοι δήθεν «πολιτικοποιημένοι», «μα είναι δυνατόν να ασχολούνται με τα τσίρκα με ζώα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όταν υπάρχουν τόσα άλλα σοβαρά ζητήματα;». Και μόνο η έκφραση τέτοιων απόψεων είναι δείγμα της πολιτικής σκέψης και πρακτικής που μας οδήγησε στις καταστροφικές πυρκαγιές με τους 64 νεκρούς πριν λίγες μέρες, που μας οδηγεί σε 20.000 Έλληνες νεκρούς κάθε χρόνο από θανάτους που έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Η ύβρις και η αλαζονεία απέναντι στη φύση είναι που οδηγεί ολόκληρο τον πλανήτη στην κλιματική αλλαγή, σε εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους εξαιτίας της καταστροφής της φύσης. Τα τεράστια συμφέροντα των εταιρειών πετρελαίου και η διαπλοκή τους με πολιτικές δυνάμεις σε πολλές χώρες του κόσμου είναι που δεν αφήνουν να στραφούμε στις ήπιες μορφές ενέργειας και μας κρατάνε δέσμιους του πετρελαίου, της ρύπανσης, της καταστροφής και των πολέμων που προκαλεί η προσπάθεια ελέγχου του και αποκόμισης κερδών για λίγους.

Πλάι σε αυτά τα οικονομικά συμφέροντα βαδίζει και κυριαρχεί η λογική ενός ανθρώπου κυρίαρχου πάνω στη φύση που μπορεί να βάζει φωτιές για να οκοπεδοποιεί τη γη στη συνέχεια, ενός ανθρώπου που εκμεταλλεύεται άγρια τους φυσικούς πόρους και ανάμεσά τους και τα ζώα, με μοναδικό σκοπό το ατομικό του κέρδος, το προσωρινό οικονομικό όφελος από την καταστροφή.

Όποιος συνειδητοποιεί όλη αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, δεν μπορεί παρά να είναι αντίθετος στην εκμετάλλευση άγριων ζώων στα τσίρκα.

Όποιος έχει ακούσει ή δει πώς εκπαιδεύονται τα ζώα για να κάνουν τα διάφορα ακροβατικά που θα χειροκροτούμε με τα παιδιά μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να θαυμάζει τα τσίρκα. Τι να θαυμάσεις στο βασανισμό ενός ζώου με το μαστίγιο, με τη στέρηση τροφής, με τις αλυσίδες στα πόδια; Τι μήνυμα δίνεις στα παιδιά που πηγαίνεις στο τσίρκο; Ότι τα ζώα, η φύση είναι υποτελής μας ή υποτελής ενός δυνατού ανθρώπου που μπορεί να τη βασανίζει, να τη φυλακίζει, να την αναγκάζει να κάνει ό,τι θέλει εκείνος που κρατάει μαστίγιο, αυτός που έχει τη δύναμη; Ας αναρωτηθούμε όλοι μας, τι μήνυμα είναι αυτό που περνάει στα παιδιά κατΆ αναλογία για την κοινωνία μας. Μήπως ότι όποιος έχει δύναμη, χρήμα, όπλα, μπορεί να αναγκάζει τους άλλους να κάνουν ό,τι αυτός θέλει; Τέτοιες ιδέες θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας;

Ένα άλλο, όχι λιγότερο σπουδαίο ζήτημα, είναι το πώς κατέληξαν τα διάφορα άγρια ζώα στα τσίρκα. Υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα κυνηγιού, αιχμαλωσίας και εμπορίας άγριων ζώων τα οποία καταλήγουν στα τσίρκα αλλά και σε ζωολογικούς κήπους κατά παράβαση συχνά ακόμη και κανόνων διεθνούς δικαίου όπως είναι η Σύμβαση Ενάντια στο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES, Σύμβαση της Βέρνης). Περιττό να πούμε ότι στη διάρκεια του κυνηγιού αυτών των άγριων ζώων που θα καταλήξουν στα τσίρκα πολλά σκοτώνονται από τους κυνηγούς.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να δείξουμε στα παιδιά μας την άγρια φύση και να τη θαυμάσουμε μαζί, χωρίς βασανιστήρια, πόνο, αιχμαλωσία ζώων, κυνήγι και φόνους, χωρίς βία. Υπάρχουν εξαιρετικά ντοκυμαντέρ που προβάλλονται στα κρατικά αλλά και σε ορισμένα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Κάποιες εφημερίδες τα μοιράζουν και δωρεάν. Υπάρχουν κι οι εκδρομές στη φύση με τα κυάλια μας, ή με εξειδικευμένους οδηγούς. Υπάρχουν τα προγράμματα προστασίας σπάνιων ειδών ζώων στα οποία μπορούμε να συμμετέχουμε και να έχουμε την τύχη και τη χαρά να τα δούμε από κοντά. Χωρίς μαστίγιο, χωρίς κυνήγι και αίμα.

Φώτης Ποντικάκης

Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 156 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57012228
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.