ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
SOS! Από τις 18 Απριλίου ελεύθερα τα μεταλλαγμένα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Κιν. Κοζάνης , Παρασκευή, 23 Απρίλιος 2004

Προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και αντίστασης στην εισαγωγή και την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων ξεκινούν οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο ελλαδικό κίνημα κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ελλάδα. Οικολογικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών, φορείς αγροτών και βιοκαλλιεργητών, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, κλπ συντονίζουν τις ενέργειες τους για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την 18-4-2004.

Συγκεκριμένα μετά τη 18η Απριλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ και των συνοδοιπόρων της,  αίρει τις επιφυλάξεις της για τα μεταλλαγμένα και εφαρμόζει τη νέα κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιτρέπει  την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων. Καθιερώνει όμως την ασφαλιστική δικλείδα της σαφούς και υποχρεωτικής  σήμανσης για όλα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, ενώ εξαιρεί αδικαιολόγητα τα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από τις μεταλλαγμένες ζωοτροφές. (Δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική η σήμανση προϊόντων όπως αυγά, κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά).

Στην Ελλάδα βέβαια, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει συσταθεί και στελεχωθεί η αναγκαία ελεγκτική υποδομή για τον έλεγχο των τροφών.

Η νέα κοινοτική νομοθεσία από τη μία ανοίγει το δρόμο στα μεταλλαγμένα κι από την άλλη δίνει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, τη σήμανση. Οι καταναλωτές μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό τώρα, για να δώσουν ένα σοβαρό «χτύπημα» στις εισαγωγές μεταλλαγμένων στην Ε.Ε. και να μειώσουν ή να εξανεμίσουν τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών που θέλουν να κερδοσκοπήσουν χρησιμοποιώντας μας σαν πειραματόζωα.

Ένας απλός τρόπος ατομικής αντίδρασης των καταναλωτών είναι να εξετάζουν προσεκτικά τα προϊόντα και να μην αγοράζουν όσα σημαίνονται ως γενετικά τροποποιημένα. Όσοι έχουν διάθεση να κάνουν κάτι παραπάνω μπορούν να επικοινωνούν με τις βιομηχανίες τροφίμων και τα Σούπερ Μάρκετ ζητώντας προϊόντα απαλλαγμένα από μεταλλαγμένους οργανισμούς. Για τη βοήθεια και την υποστήριξη των πολιτών κυκλοφορούν από τις Οργανώσεις Καταναλωτών και τη Green peace σχετικοί «Οδηγοί Δράσης» (http://www.greenpeace.gr/pages/gmo/gmo_6.htm )

Από κει και πέρα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ενάντια στον τεχνοφασισμό 5-6 εταιρειών, οι οποίες επιδιώκουν να ελέγξουν το παγκόσμιο κύκλωμα διατροφής – γεωργικής παραγωγής με τη βοήθεια  των κυβερνήσεων και των θεσμών που προωθούν την παγκοσμιοποίηση, είναι η συλλογική αντίδραση.  Οι πολίτες που θέλουν να γνωρίζουν τι καταλήγει στο πιάτο τους και οι αγρότες που επιθυμούν να προστατέψουν την παραγωγή τους από τη γενετική ρύπανση πρέπει να συμπαραταχθούν και να πυκνώσουν το Κίνημα κατά των μεταλλαγμένων. Υπενθυμίζεται ότι  στη χώρα μας 40 νομαρχίες έχουν ήδη ψηφίσει την ανακήρυξη των νομών τους ελεύθερων από μεταλλαγμένα. συμμετέχοντας στον αγώνα για την προστασία της υγείας, της γεωργίας και του περιβάλλοντος.

Η λήξη του μορατόριουμ και η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας βρίσκει το Κίνημα κατά των μεταλλαγμένων να κλιμακώνει τον αγώνα του εντός και εκτός Ελλάδας για να διωχθούν οριστικά τα μεταλλαγμένα από τη διατροφή και τη γη μας. 

Ζητάμε να σταματήσει το πείραμα που διεξάγεται σε βάρος των λαών και του περιβάλλοντος και  προς όφελος ελάχιστων πολυεθνικών εταιρειών.

Καλούμε τον υπουργό Γεωργίας, την ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα να αναστρέψουν τον κατήφορο.

- Να επαναφέρουν σε ισχύ την καθολική απαγόρευση καλλιέργειας και εμπορίας γ.τ.ο. και να την επεκτείνουν και στις ζωοτροφές.
- Να εφαρμόσουν άμεσα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
- Να στηρίξουν ενεργά τους αγρότες στην προσπάθειά τους για αειφορική γεωργία.

ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ –
ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ
Η ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  -ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Βt 11
ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Απρίλιος 2004
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 169 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567887
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.