ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όχι στη δημιουργία νέου πετρελαϊκού σταθμού στην Κρήτ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης , Πέμπτη, 01 Φεβρουάριος 2007
Όχι στη δημιουργία νέου πετρελαϊκού σταθμού στην Κρήτη – 100% της ενέργειας της Κρήτης να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές!

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη γεγονός. Η Κρήτη είναι από τις περιοχές που βιώνει ήδη τις συνέπειές της, ενώ αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα (άνοδος της στάθμης της θάλασσας) για τις παραλιακές περιοχές του νησιού που αναπτύσσονται τουριστικά αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες και τις κατοικίες (με την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων και την ξηρασία). Οι καιροί ου μενετοί λοιπόν: Η Κρήτη ή θα γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας ή θα καταστραφεί!

Η κατάσταση σήμερα*

Σήμερα, η Κρήτη χρειάζεται 831 MW, τα οποία παράγονται κατά κύριο λόγο από πετρελαϊκά εργοστάσια στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και στον Αθερινόλακκο Λασιθίου, ενώ νέο πετρελαϊκό εργοστάσιο προγραμματίζεται στα σύνορα των Ν. Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Η Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εξαρτάται κατά 86% από το πετρέλαιο για να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα είναι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης, η οποία κυμαίνεται από 4-6% το χρόνο κατά τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση αυτή της ζήτησης ενέργειας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, με την εξαίρεση ίσως της Φινλανδίας!

Μια από τις θετικές όψεις του ενεργειακού ζητήματος της Κρήτης είναι το υψηλό ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως των αιολικών πάρκων και των ηλιακών θερμοσιφώνων.. Η Κρήτη καλύπτει το 11% των αναγκών της σε ενέργεια από 16 αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για δημιουργία νέων αιολικών πάρκων. Το ποσοστό αυτό των ΑΠΕ είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το 3% της ενεργειακής ζήτησης καλύπτουν ηλιακοί θερμοσίφωνες (περίπου 200.000 τ.μ.), ενώ πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και εφαρμογές ψύξης – θέρμανσης με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Υπάρχουν ήδη σε λειτουργία 14-15 βιοτεχνίες κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, υπάρχουν ή σχεδιάζονται 50 εγκαταστάσεις, με πολύ μικρή ακόμη δυναμικότητα (κάτι παραπάνω από 1 MW).

Η υδροηλεκτρική ενέργεια επίσης έχει μικρές εφαρμογές με δύο μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ένα στη λίμνη της Αγιάς των Χανίων κι ένα στη Γεωργιούπολη Χανίων, που καλύπτουν 0,6 MW και χρησιμοποιούνται κυρίως ως εφεδρεία σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης.

Η βιομάζα καλύπτει έως και 8,5 % της κατανάλωσης ενέργειας στην Κρήτη, με δυο μονάδες βιοαερίου σε λειτουργία στους Βιολογικούς Καθαρισμούς Ηρακλείου και Χανίων και με τη χρήση της πυρήνας της ελιάς στα 550 ελαιουργεία του νησιού (η πυρήνα κοστίζει μόλις το 1/3 σε σχέση με το πετρέλαιο), αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει Περιφέρεια – πρότυπο στην Ευρώπη στη χρήση ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος του 100% κάλυψης των αναγκών της Κρήτης από ΑΠΕ είναι ένας πολιτικός στόχος εφικτός για την Κρήτη:

• Με τη μείωση της ζήτησης και τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

• Με την κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια όλων των δημόσιων κτιρίων και σχολείων από ΑΠΕ.

• Με την προώθηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ήπιες μορφές ενέργειας.

• Με τη λειτουργία υδροηλεκτρικών εργοστασίων αναστρέψιμης λειτουργίας σε συνδυασμό με ανεμογεννήτριες.

• Με την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων στους πολίτες για να καλύπτουν τις ανάγκες της κατοικίας τους με τη χρήση ΑΠΕ (σήμερα η νομοθεσία στην Ελλάδα απευθύνεται κυρίως στις επιχειρήσεις).

• Με τον αποκλεισμό της δημιουργίας νέων πετρελαϊκών εργοστασίων και τη σταδιακή απενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων.

• Με την ενεργό δραστηριοποίηση όλων των φορέων της Πολιτείας (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Νομαρχίες, Δήμοι) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ΑΠΕ, πρώτα απΆ όλα για τις ανάγκες των δικών τους κτιρίων.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

Πληροφορίες: Παύλος Δασκαλάκης (Ιεράπετρα), τηλ. 6932 -403188, Φώτης Ποντικάκης (Χανιά), τηλ. 6973-692680

*Τα στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στο ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης προέρχονται από ανακοινώσεις σε ημερίδα που έγινε το Μάιο του 2007 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος REGENERGY, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων από Περιφέρειες της Ευρώπης. Οι ανακοινώσεις για το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης και τις ανανεώσιμες πηγές έγιναν από το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης (Ν. Ζωγραφάκης) κα το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης (Ι. Βουρδουμπάς).
.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 141 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170282
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.