Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Απόψεις
|
Αριστείδης Παπαδάκης
,
Δευτέρα, 27 Αύγουστος 2007
|
Καθώς κοιτάμε αποσβολωμένοι την οθόνη και ακούμε τις ανταποκρίσεις από τα μέτωπα της φωτιάς, ακούμε αριθμούς φρίκης, ακούμε τις λέξεις που ξεστομίζουν οι πολιτικοί με ήρεμο και πειστικό τόνο στα παραθυράκια, τα πρώτα ερωτηματικά βομβαρδίζουν το μυαλό μας. Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις φτάνουν αργά και εμφανίζονται ανοργάνωτες; Γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι φωτιές; Γιατί καίγονται τα χωριά;
Κι αμέσως μετά: Γιατί τόσες πολλές φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα; Γιατί τόσες πολλές εστίες στη σειρά σε κάθε πυρκαγιά;
Κι έπειτα: Είναι εμπρησμοί; Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός; Είναι δυνατόν να τις έβαλαν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες για να καταστρέψουν τον τουρισμό και την οικονομίας μας; Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί για να βοηθήσουν τα σχέδιά τους; Κάποιο κόμμα για να πάρει τις εκλογές; Απίθανα σενάρια που όμως δεν μπορεί να μη τα εξετάσει κανείς όταν πρέπει να αποκλείσει ένα-ένα όλα τα ενδεχόμενα για να είναι συνεπής σε μια επιστημονική λογική μέθοδο.
Τα πρώτα ερωτήματα απαντώνται σχετικά εύκολα. Δεν είναι παράξενο οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην λειτουργούν σωστά. Γιατί η πυροσβεστική, η πολιτική προστασία ή ο στρατός να είναι καλύτερα οργανωμένοι και να εξαιρούνται από αυτό που μας έχει συνηθίσει οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία: στη σύγχυση αρμοδιοτήτων, στην έλλειψη μέσων, στην ανεπάρκεια εκπαίδευσης και προσωπικού και στο χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων. Αυτά τα φαινόμενα έχουν πια αποδειχτεί μετά από τόσες κρίσεις πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών (αλλά και σε άλλους τομείς όπως τα Ίμια, το εκπαιδευτικό σύστημα και τόσα άλλα) που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σήμερα σε μια νέα κρίση που δεν έχει προηγούμενο.
Οι αιτίες γι' αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστές: Είναι η επιφανειακή, αποσπασματική και χωρίς συνέχεια αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τους πολιτικούς και η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών και των συντεχνιακών μικροσυμφερόντων στη βάση μιας αμοιβαίας επικουρίας μεταξύ των πολιτικών καριέρας, των αξιωματούχων του κράτους και της πελατείας τους. Αυτό που κάνει εξαιρετικά δυσεπίλυτο το πρόβλημα, παρόλο που γνωρίζουμε τις αιτίες, είναι η βαθειά διάβρωση μέρους της κοινωνίας από αυτή την κατάσταση.
Ερχόμενος στη δεύτερη ομάδα των ερωτημάτων, νομίζω ότι μπορούν να δοθούν και σ' αυτές απαντήσεις αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του τα στατιστικά στοιχεία και να σκεφτεί με νηφαλιότητα. Κάθε καλοκαίρι εκδηλώνονται χιλιάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα -όχι λιγότερες από φέτος- και κυρίως τις μέρες μεγάλης ζέστης και ισχυρών ανέμων. Όταν οι καιρικές συνθήκες, όπως ο καύσωνας που αφαιρεί την υγρασία από τα ξερόχορτα και ο δυνατός άνεμος, ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν αν αυτό δεν γίνει στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά. Η στρατηγική της πυροσβεστικής είναι να υπολογίζει την κατεύθυνση του πύρινου μετώπου και τον χρόνο εξάπλωσης και να στήνει αντιπυρικές γραμμές για να την σταματήσει εκεί. Όταν όμως δεν υπάρχουν ή δεν έχουν συντηρηθεί οι αντιπυρικές ζώνες όταν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και αλλάζει συχνά κατεύθυνση, όταν εμφανίζονται διαρκώς νέες εστίες που διασπούν τις δυνάμεις και ανατρέπουν τους υπολογισμούς και όταν δεν υπάρχει ένα ικανό σχέδιο προστασίας των δασών, των καλλιεργειών και των οικισμών, η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και εξελίσσεται όπως είδαμε τις τελευταίες ώρες.
Το γιατί εμφανίζονται πολλές εστίες φωτιάς στην ίδια περιοχή έχει πολλές ερμηνείες και όλες είναι εξίσου πιθανές. Θεωρώ ως σημαντικότατη αιτία την κακή κατάσταση των ηλεκτρικών γραμμών που συνδέουν τα χωριά της ενδοχώρας. Χαμηλοί στύλοι που διέρχονται μέσα από τα δάση με χαλαρά σύρματα που βραχυκυκλώνουν στο δυνατό φύσημα του ανέμου και σκορπίζουν σπινθήρες παντού πολύ συχνά είναι αιτία πυρκαγιάς και σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του δασικού πλούτου της χώρας μας.
¶λλη μια αιτία είναι, βεβαίως, οι εμπρησμοί που γίνονται κυρίως για να εξυπηρετήσουν σχέδια οικοπεδοποίησης περιοχών και φυσικά γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες τους ευνοούν. Ηθικοί αυτουργοί είναι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι μικτές εταιρίες της κτηματαγοράς και το ίδιο το κράτος και οι κυβερνήσεις που, μέσα από το σύστημα της διαπλοκής, νομοθετούν κατά της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ερμηνεύοντας το φαινόμενο των τελευταίων ωρών αποκλείω κάθε σενάριο συνομωσίας και οργανωμένου σχεδίου της τελευταίας ομάδας ερωτημάτων. Πιστεύω πως οι, πρωτοφανούς έκτασης, πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων και ότι ήταν βέβαιο ότι κάποτε θα φτάναμε και σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, μια χώρα, που έχει στεγνώσει από τους καύσωνες, αναφλέγεται κάτω από επικίνδυνες καιρικές συνθήκες συνεπικουρούμενη και από ασυνείδητους εμπρηστές, που δεν υπολογίζουν τις τραγικές συνέπειες αλλά και από την εγκληματική ανοργανωσιά και προχειρότητα που την χαρακτηρίζει.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν τα σενάρια περί οργανωμένου σχεδίου, που τόσο εύκολα άφησε ο πρωθυπουργός να εννοηθούν, και ας συγκεντρωθούμε στην ουσία. Ας ενεργοποιηθούν εκείνοι οι πολίτες αυτής της πολιτείας που αρνούνται να απορροφηθούν από το ρεύμα της διαπλοκής και της απάθειας. Ας πάψουν να είναι βουβοί ή να περιορίζονται στην στείρα γκρίνια και ας συστρατευτούν με τις οργανώσεις των πολιτών που παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Αριστείδης Παπαδάκης Υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου των Οικολόγων Πράσινων
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )
|