ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Λιμάνι προβλημάτων σχεδιάζουν στο Τυμπάκι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κίνηση Μεσσαράς - Διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσσαράς
Από την Ελευθεροτυπία , Τρίτη, 21 Αύγουστος 2007


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
Από την Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)


Η ενδεχόμενη κατασκευή του διεθνούς λιμανιού μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή του Τυμπακίου, με καθαρά επιστημονικά-τεχνοκρατικά στοιχεία, θα έχει μόνο τεράστιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κοινωνικές και οικονομικές, χωρίς να υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελούμενης από τους ερευνητές Βαγγέλη Βουκουβάλα, Νίκο Καλλιγέρη, Σπύρο Φωτεινή, με επικεφαλής τον καθηγητή στον τομέα Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο οποίος είναι και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Ο κ. Συνολάκης τονίζει κατηγορηματικά πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης για την πιθανή διακίνηση εμπορευμάτων, το λιμάνι του Τυμπακίου (δέκα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως) «με τα διεθνή δεδομένα θα είναι μεταξύ του πέμπτου και έκτου μεγαλύτερου λιμανιού στον κόσμο, εξωφρενικής κλίμακας μεγαλύτερο από τα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου, του Ντουμπάι κ.λπ.», αλλάζοντας πλήρως το τοπίο στην περιοχή, με καταστροφικές επιπτώσεις, «μη αντιστρέψιμες για την περιοχή».

Ο ίδιος επιστήμονας, έχοντας προσωπική εμπειρία από το λιμάνι τους Σάλαλα στο Ομάν, δηλώνει: «Εχω κάνει επιστημονική εργασία για το λιμάνι της Σάλαλα στο Ομάν, το οποίο είναι το δέκατο πέμπτο στον κόσμο και βρίσκεται οχτώ χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και όχι μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Σε τέτοιου είδους λιμάνια τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα και υπάρχουν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Στο λιμάνι της Σάλαλα εργάζονται μόνο πενήντα εργαζόμενοι, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει πως στο υπό κατασκευή λιμάνι του Τυμπακίου θα δουλεύουν δύο χιλιάδες άτομα».

Επομένως, θέσεις εργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν, οι οποίες θα λειτουργούσαν ως κοινωνικό αντίβαρο. Μάλιστα, με την πρόοδο της τεχνολογίας αυτές είναι φυσικό να μειώνονται. Οι γερανογέφυρες, ύψους περίπου πενήντα μέτρων, που θα τοποθετηθούν στον παραθαλάσσιο οικισμό του Κόκκινου Πύργου θα δημιουργήσουν ένα αισθητικό και περιβαλλοντικό τερατούργημα σε μια ήπια τουριστική περιοχή με σημαντική χλωρίδα και μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο (Φαιστός, Αγία Τριάδα, Κομός Μάταλα), οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν με δέντρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Κεφαλογιάννης», αναφέρει ο κ. Συνολάκης.

Ο ίδιος επιστήμονας θεωρεί ότι η χωροθέτηση του λιμανιού στη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι αυθαίρετη διότι στην «προκαταρκτική εκτίμηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που έχει εκπονήσει επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει η αναγκαία ωκεανογραφική μελέτη για τον κόλπο της Μεσσαράς, που θα έδινε την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων και το ύψος, τη διάρκεια και την κατεύθυνση των κυμάτων, αναφέρει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά πως «τέτοιες μελέτες χρειάζονται στοιχεία τουλάχιστον για ένα χρόνο, όχι στοιχεία δειγματοληπτικά μερικών ημερών, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα».

Επιπρόσθετα, κοντά στην τοποθεσία χωροθέτησης του λιμανιού υπάρχει χείμαρρος που μεταφέρει φερτά υλικά προς την είσοδο του λιμανιού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/08/2007
www.enet.grÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 98 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566316
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.