Λιμάνι προβλημάτων σχεδιάζουν στο Τυμπάκι |
|
|
Κίνηση Μεσσαράς -
Διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσσαράς
|
Από την Ελευθεροτυπία
,
Τρίτη, 21 Αύγουστος 2007
|

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ Από την Ελευθεροτυπία (www.enet.gr)
Η ενδεχόμενη κατασκευή του διεθνούς λιμανιού μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή του Τυμπακίου, με καθαρά επιστημονικά-τεχνοκρατικά στοιχεία, θα έχει μόνο τεράστιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κοινωνικές και οικονομικές, χωρίς να υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποτελούμενης από τους ερευνητές Βαγγέλη Βουκουβάλα, Νίκο Καλλιγέρη, Σπύρο Φωτεινή, με επικεφαλής τον καθηγητή στον τομέα Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο οποίος είναι και ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Ο κ. Συνολάκης τονίζει κατηγορηματικά πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης για την πιθανή διακίνηση εμπορευμάτων, το λιμάνι του Τυμπακίου (δέκα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως) «με τα διεθνή δεδομένα θα είναι μεταξύ του πέμπτου και έκτου μεγαλύτερου λιμανιού στον κόσμο, εξωφρενικής κλίμακας μεγαλύτερο από τα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου, του Ντουμπάι κ.λπ.», αλλάζοντας πλήρως το τοπίο στην περιοχή, με καταστροφικές επιπτώσεις, «μη αντιστρέψιμες για την περιοχή».
Ο ίδιος επιστήμονας, έχοντας προσωπική εμπειρία από το λιμάνι τους Σάλαλα στο Ομάν, δηλώνει: «Εχω κάνει επιστημονική εργασία για το λιμάνι της Σάλαλα στο Ομάν, το οποίο είναι το δέκατο πέμπτο στον κόσμο και βρίσκεται οχτώ χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και όχι μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Σε τέτοιου είδους λιμάνια τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα και υπάρχουν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Στο λιμάνι της Σάλαλα εργάζονται μόνο πενήντα εργαζόμενοι, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει πως στο υπό κατασκευή λιμάνι του Τυμπακίου θα δουλεύουν δύο χιλιάδες άτομα».
Επομένως, θέσεις εργασίας δεν μπορούν να υπάρξουν, οι οποίες θα λειτουργούσαν ως κοινωνικό αντίβαρο. Μάλιστα, με την πρόοδο της τεχνολογίας αυτές είναι φυσικό να μειώνονται. Οι γερανογέφυρες, ύψους περίπου πενήντα μέτρων, που θα τοποθετηθούν στον παραθαλάσσιο οικισμό του Κόκκινου Πύργου θα δημιουργήσουν ένα αισθητικό και περιβαλλοντικό τερατούργημα σε μια ήπια τουριστική περιοχή με σημαντική χλωρίδα και μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο (Φαιστός, Αγία Τριάδα, Κομός Μάταλα), οι οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν με δέντρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Κεφαλογιάννης», αναφέρει ο κ. Συνολάκης.
Ο ίδιος επιστήμονας θεωρεί ότι η χωροθέτηση του λιμανιού στη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι αυθαίρετη διότι στην «προκαταρκτική εκτίμηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων» που έχει εκπονήσει επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει η αναγκαία ωκεανογραφική μελέτη για τον κόλπο της Μεσσαράς, που θα έδινε την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων και το ύψος, τη διάρκεια και την κατεύθυνση των κυμάτων, αναφέρει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά πως «τέτοιες μελέτες χρειάζονται στοιχεία τουλάχιστον για ένα χρόνο, όχι στοιχεία δειγματοληπτικά μερικών ημερών, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα».
Επιπρόσθετα, κοντά στην τοποθεσία χωροθέτησης του λιμανιού υπάρχει χείμαρρος που μεταφέρει φερτά υλικά προς την είσοδο του λιμανιού.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/08/2007 www.enet.gr
|