Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του Νιγηριανού Τόνι Όνουα, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος και στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες της Αστυνομίας για το θάνατο του νεαρού μικροπωλητή και οπωσδήποτε για τη μη σύλληψη των δραστών. «Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος και κατέθεσε μια σειρά από διαπιστώσεις και προτάσεις, που περιλαμβάνονται στο παρακάτω κείμενο:
«Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανένα μετανάστη στην παρανομία» Π. Παυλόπουλος, 25/01/2007
Ο απολογισμός της τελευταίας χρονιάς αποδεικνύει μια άλλη πραγματικότητα:
1) Υπέρμετρη χρήση βίας από αστυνομικούς, μη άμεση και αμερόληπτη διερεύνηση σχετικών καταγγελιών, καθυστέρηση στην υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για την διεξαγωγή αστυνομικών ανακρίσεων: Διαπίστωση Επιτροπής ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Μάρτιος 2005), Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (Έκθεση 26/11/2006), Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη για το 2005 και το 2006, Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (20/12/2006).
2) Επιδείνωση υπερπληθυσμού και συνθηκών κράτησης στις φυλακές: Έκθεση για την Ελλάδα Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (22/3/2006). 3) Διαπόμπευση κατηγορουμένων: Καταδίκη από Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (26/9/2006).
4) Βασανισμός 60 Αφγανών αιτούντων άσυλο: Καταγγελία Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (23/12/2004), Ετήσια Έκθεση 2005 της Διεθνούς Αμνηστίας.
5) Παράνομη κράτηση ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων: Καταγγελία Συνηγόρου του Παιδιού κατά τη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (28/9/2006).
6) Ξυλοδαρμός Κυπρίου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη: Καταδίκη Διεθνούς Αμνηστίας (22/11/2006).
7) Κακές συνθήκες κράτησης κρατουμένων και ιδίως μεταναστών: Ετήσια Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας για το 2005, 2006, Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (20/12/2006).
8) Θάνατοι στις φυλακές: 7 το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2007, 19 την τελευταία διετία, υποψίες και για εκατοντάδες άλλους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι και ασθενείς: Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων (19/4/2007).
9) Βασανιστήρια κρατουμένων και βιντεοσκόπηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας: καταγγελία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
10) Δυσμενής μεταχείριση μεταναστών- καθυστέρηση έκδοσης αδειών παραμονής και μετά τη ψήφιση ν. 3386/2005: Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη για το 2005.
11) Οπισθοδρόμηση στη διοικητική απέλαση αλλοδαπών με την επαναφορά της αρμοδιότητας στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, αδυναμία τήρησης των στενότατων προθεσμιών του νόμου: Έκθεση Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το 2005.
12) Αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης του 95% των νόμιμα αιτηθεισών αδειών διαμονής από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Μηνυτήρια αναφορά πολιτών και φορέων της Θεσσαλονίκης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών (5/12/2006).
13) Απαγόρευση, με την εγκύκλιο της 12/2/2005, ουσιαστικής πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας ανθρώπων που δεν διαθέτουν χαρτιά νομιμοποίησης: Καταγγελία Act Up Hellas (1/12/2005).
Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα:
«Σε δύο πράκτορες της ΕΥΠ απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με την καταγγελθείσα απαγωγή επτά ανθρώπων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Μετανάστες υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, ενώ υπήρξαν ανησυχίες για βίαιη επαναπροώθηση. Παιδιά-μετανάστες τέθηκαν υπό κράτηση. (…)
Μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων
Η κυβέρνηση παρέλειψε να επιτρέψει σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στη χώρα και συνέχισε να τους επιστρέφει στη χώρα προέλευσής τους, χωρίς νομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.
• Τον Σεπτέμβριο απελάθηκαν στην Αίγυπτο 118 άνθρωποι που είχαν ναυαγήσει στην Κρήτη δύο εβδομάδες νωρίτερα, χωρίς να τους δοθεί πρόσβαση σε δικηγόρους και εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας που είχαν ζητήσει να τους συναντήσουν.
• Τον Σεπτέμβριο, 40 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Χίο με βάρκα αναχαιτίστηκαν από Έλληνες λιμενοφύλακες, οι οποίοι φέρονται να τους επιβίβασαν στο δικό τους σκάφος αφού η βάρκα τους βυθίστηκε, να τους έδεσαν με χειροπέδες, να τους μετέφεραν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και να τους ανάγκασαν να πέσουν στη θάλασσα. Τα πτώματα έξι ανθρώπων βρέθηκαν στις τουρκικές ακτές, 31 άνθρωποι διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές, ενώ τρεις αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. Οι συνθήκες κράτησης αναφέρεται ότι ισοδυναμούσαν με κακομεταχείριση. Αναφέρθηκε επίσης η κράτηση ανηλίκων.
• Αναφέρθηκε ότι έξι ανήλικοι συγκαταλέγονταν στους πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης της Χίου. Υπήρξαν επίσης αναφορές για υπερβολικό συνωστισμό και έλλειψη αποχωρητηρίων στο κέντρο.
• Πέντε ανήλικοι τέθηκαν υπό κράτηση στον Βόλο επί 45 ημέρες προτού μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου τέθηκαν εκ νέου υπό κράτηση. Υπήρξαν επίσης αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
• Σαράντα μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Ιταλία από το λιμάνι της Πάτρας, αναφέρθηκε ότι τέθηκαν υπό κράτηση στο Γραφείο Ασφαλείας Πατρών και ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν».
Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τους μετανάστες-πρόσφυγες
Για μας οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες αποτελούν πλούτο και όχι απειλή. Προϋπόθεση όμως για να έρθει ο πλούτος αυτός στην επιφάνεια, είναι η αποδοχή της παρουσίας τους και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την αναζωογόνηση επαγγελμάτων, (αγροτικών και άλλων) περιοχών, την ενίσχυση σχολικών μονάδων και τη στήριξη που έχουν προσφέρει σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν ανάγκη.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητάνε:
- ¶μεση οργάνωση χώρων υποδοχής των μεταναστών/στριών, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής.
- Αναγνώριση της πραγματικότητας ότι τα σύγχρονα σχολεία είναι πολυπολιτισμικά, προσαρμογή της εκπαίδευσης στις νέες ανάγκες, αλλά και δημιουργία ευκαιριών γνωριμίας των πολιτισμών μεταξύ τους
- Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο, σε συνδυασμό με την άμεση χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής (ροζ κάρτα). Γενναιόδωρη χορήγηση ασύλου και όχι «με το σταγονόμετρο», όπως ισχύει σήμερα. Θεωρούμε ότι εκτός από την αυτονόητη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες πολέμου ή μεγάλων οικολογικών καταστροφών, πρέπει να δίνεται άσυλο και στις περιπτώσεις ανθρώπων που προέρχονται από χώρες, όπου υφίστανται διωγμοί για λόγους θρησκείας, φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτικής δράσης.
- Λειτουργία υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης προς όλους/ες τους μετανάστες/στριες, νομιμοποιημένους/ες και μη, για πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, βοήθεια στην εξεύρεση στέγης και εργασίας, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, επανένωση οικογενειών. Παρουσία διερμηνέων στις δημόσιες υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μεταναστών/στριών και αντίστοιχα δημιουργία ενημερωτικών φυλλαδίων για τις διαδικασίες που τους/τις αφορούν.
- Στήριξη προγραμμάτων, διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, στους κοινόχρηστους χώρους μιας πόλης με στόχο το δημιουργικό διάλογο και την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών.
- Διευκόλυνση της προσπάθειάς τους να αποκτήσουν δικούς τους χώρους λατρείας και πολιτιστικά κέντρα. Ειδικά για τους/τις Μουσουλμάνους/ες, υποστηρίζουμε αποκεντρωμένα τζαμιά στις περιοχές, όπου κυρίως μένουν.
- Αυτόματη παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Παραχώρηση «διπλής υπηκοότητας» σε όσους ξένους/ες διαμένουν στη χώρα μας για χρόνια και παραχώρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε συνδικαλιστικό, τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα από την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
- Στήριξη του πανευρωπαϊκού αιτήματος για ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε όλους τους μετανάστες που συμπληρώνουν συγκεκριμένο χρόνο νόμιμης παραμονής.
- Αφαίρεση των ναρκών κατά προσωπικού στα σύνορα.
Οικολόγοι Πράσινοι ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825 Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
. ecocrete.gr . |