ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 27 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι γιορτές του Αχελώου στη Μεσοχώρα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ , Δευτέρα, 13 Αύγουστος 2007

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
24-25-26/08/07 CAMPING ΣΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι «γιορτές του Αχελώου» στη Μεσοχώρα Τρικάλων, ένα χωριό που θα κατακλυστεί από την τεχνητή λίμνη του φράγματος – μέρος των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

Οι διοργανωτές, η ομάδα «Αχελώου ρους» παρέτειναν για μια ακόμα μέρα (Δευτέρα 13-08) τις γιορτές μετά από αίτημα της κατάμεστης πλατείας. Ο λόγος για την προβολή της ταινίας «ο γιος του φύλακα» του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου που η ουσία και το μήνυμά της έχει σχέση με τη μάχη του ποταμού Αχελώου να σωθεί και μαζί του οι μνήμες, ο πολιτισμός, η ζωή των ανθρώπων γύρω του. Ο Δημήτρης Κουτσαμπασιάκος με αφορμή την προβολή της ταινίας του (10-08) «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου» για πρώτη φορά στη Μεσοχώρα (τόπο αναφοράς της ταινίας) είπε ότι μνήμη χωρίς τόπο δεν υπάρχει. Χαρακτήρισε το έργο της εκτροπής έναν εγκληματικό παραλογισμό που πραγματοποιείται χωρίς λόγο.

Μέλη της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου συμμετείχαν στην εκδήλωση-συζήτηση του Σαββάτου προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα (Αιτ/νία, Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.).

Έδωσαν το μήνυμα για έναν κοινό αγώνα για το κοινωνικό δικαίωμα στο νερό και το περιβάλλον που αυτό δημιουργεί. Η Μεσοχώρα ήταν ο πρώτος τόπος που οι άνθρωποί του αντιστάθηκαν σε αυτό το φαραωνικό έργο. Τότε ήταν πραγματικά μόνοι τους. Σήμερα είναι δίπλα τους άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Είναι η κοινωνία απέναντι στο κράτος και τις εταιρίες. Είναι η επιθυμία για το σταμάτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος που γίνεται στο βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης. Είναι το δικαίωμα της ελευθερίας των ατόμων, των κοινωνιών, μέσα στο περιβάλλον που επιθυμούν να ζήσουν. Αυτά τονίστηκαν από πλευράς Πανελλαδικής Κίνησης ενώ ο Γιώργος Χονδρός από τον «Αχελώου ρου» ενημέρωσε πως στην Ευρώπη έχουν γκρεμιστεί φράγματα μετά από κοινωνική πίεση θέτοντας τον σπόρο για ένα δίκαιο αίτημα στην περίπτωση που η μάχη του Αχελώου κερδηθεί.

Ο Γιώργος Χριστοφορίδης από τη νομική πεντάδα που υπερασπίζεται τις προσφυγές κατά του έργου της εκτροπής τόνισε την ανάγκη συνέχισης του δικαστικού αγώνα γιατί στην ουσία πρόκειται για παράνομο έργο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κατακλειζομένων Μεσοχώρας Νίκος Κοτρώνης κατήγγειλε τον εμπαιγμό των κατοίκων από τη ΔΕΗ όταν αρχικώς (1986) έλεγαν ότι το φράγμα θα ήταν 80m ύψος και ότι η Μεσοχώρα θα γινόταν ένα παραλίμνιο χωριό ενώ αργότερα (1991) και ενώ τα έργα είχαν προχωρήσει αποκαλύφθηκε ότι το φράγμα θα ήταν τελικά 150m και το χωριό θα κατακλυζόταν ολόκληρο. Κατήγγειλε ότι τα έργα καταστροφής του φράγματος έγιναν με ελλιπή γεωλογική μελέτη με αποτέλεσμα την εμφάνιση επικίνδυνου ρήγματος στα δυτικά του φράγματος. Στην περίπτωση που θα κλείσει η ΔΕΗ το ποτάμι για να δημιουργηθεί λίμνη και το ρήγμα γεμίσει νερό πιθανόν να ακολουθήσουν καθιζήσεις που θα παρασύρουν μοιραία και το φράγμα αφού ακουμπά στην μια πλευρά του ρήγματος.

Η διοργάνωση του κάμπινγκ για τη σωτηρία του ποταμού Αχελώου μέσα στην κοίτη του, κάτω από τα δροσερά πλατάνια του και το κρυστάλλινο νερό του στις 24-25-26 Αυγούστου είναι το θέμα στην περιοχή.

Τα μηνύματα συμμετοχής που παίρνουμε από όλη την Ελλάδα, τα μηνύματα συμμετοχής από συλλόγους και ομάδες προστασίας ποταμών, από κινήσεις πολιτών και οικολογικές ομάδες καταδεικνύουν ένα πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για ένα ζήτημα ελευθερίας στις μέρες μας που έχει σχέση με το δικαίωμα της ελεύθερης διαβίωσης στο φυσικό περιβάλλον που επιθυμούμε.

Στη συγκέντρωση στο φράγμα της Μεσοχώρας Κυριακή 26 Αυγούστου στην καρδιά της νότιας Πίνδου, στην καρδιά των πιο καταστροφικών έργων στην ποτάμια ελληνική φύση θα δώσουμε την πρώτη μεγάλη κοινωνική μάχη για το νερό. Θα είμαστε όλοι εκεί και σε κάθε επόμενη που θα ακολουθήσει.

Να σταματήσουμε την εισβολή των ιδιωτικών ενεργειακών εταιριών στα ποτάμια.

Να σταματήσουμε την αγορά των ελληνικών πηγών από ιδιωτικές εταιρίες.

Να σταματήσουμε την απόλυτη κυριαρχία της ΔΕΗ (που του χρόνου ιδιωτικοποιείται πλήρως) πάνω στα νερά των ποταμών που διαχειρίζεται σαν ιδιοκτησία της.

Να σταματήσουμε την εκτροπή του Αχελώου.

Δεν μπορεί να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτων χωρίς την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 112 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58153466
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.