ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανάγκη για άμεση προστασία του αιονόβιου πλάτανου στο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Διάφορα
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Πέμπτη, 09 Αύγουστος 2007

Δελτίο Τύπου, Ηράκλειο, 9 Αυγούστου 2007
 
Για την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου έστειλε επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας παράλληλα να επισπευθούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση του δέντρου ως Μνημείου της Φύσης. Τα τελευταία χρόνια ο πλάτανος υποφέρει από έλλειψη νερού και ασθένειες με αποτέλεσμα φέτος το δέντρο να έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση του φυλλώματος και να κινδυνεύει άμεσα. Ήδη πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σωτηρία του, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειές τους μέχρι να δουν αποτέλεσμα.
 
Η επιστολή:
 
Προς:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας (2105242663)
Υ.Πε.Χω.Δ.Ε., Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (2108562968)
Περιφέρεια Κρήτης, Γ. Διεύθυνση Περιφέρειας, Διεύθυνση Δασών, Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (2810252157, 2810314580)
Δήμος Μαλίων (2897033888)
 
Κοιν.: Μέσα ενημέρωσης
 
ΘΕΜΑ: Ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων
 
Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι του Δήμου Μαλίων είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια δέντρα σε όλη την Ευρώπη. Καλύπτει με το φύλλωμά του μια μεγάλη πλατεία, ενώ ο εντυπωσιακός κορμός του χρειάζεται πάνω από δέκα ανθρώπους για να τον αγκαλιάσουν. Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες. Στη σκιά του βρίσκει κανείς δροσιά ακόμη και τις πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού. Γύρω από τον πλάτανο λειτουργεί μια επιχείρηση εστίασης που ανήκει στον Δήμο και πολλά άλλα καταστήματα ενώ και άλλες επιχειρήσεις στο χωριό επωφελούνται από την κίνηση των επισκεπτών. Ο πλάτανος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ίδιο Κράσι και τους κατοίκους του αλλά και για την συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων γύρω από αυτόν.
 
Τα τελευταία χρόνια ο πλάτανος υποφέρει από έλλειψη νερού και ασθένειες με αποτέλεσμα φέτος το δέντρο να έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση του φυλλώματος και να κινδυνεύει άμεσα. Ο περιορισμός της ροής του νερού από την παρακείμενη πηγή που δεσμεύεται για άλλες χρήσεις και το μπάζωμα και τσιμέντωμα του περιβάλλοντος χώρου για την λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης φαίνεται ότι είναι η αιτία του προβλήματος.
 
Το πρόβλημα είναι γνωστό στον Δήμο Μαλίων, στην Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου αλλά και στην Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τελευταία μάλιστα έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη την οποία έχει καταθέσει στο Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. με σκοπό την ανακήρυξη του δέντρου ως Μνημείου της Φύσης και την θεσμοθέτηση της προστασίας του.
 
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αερισμός του ριζικού συστήματος εμποδίζεται από μπαζώματα με καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση του δέντρου και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άρδευσή του με σταθερή παροχή από την παρακείμενη πηγή. Η περιστασιακή άρδευση του δέντρου με μεγάλη ποσότητα νερού έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ασθενειών.
 
Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την σωτηρία του δέντρου. Ο πλάτανος όμως δεν μπορεί να περιμένει την ανακήρυξή του σε Μνημείο για να σωθεί! Ήδη πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σωτηρία του, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειές τους μέχρι να δουν αποτέλεσμα.
 
Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θεωρεί ότι το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. πρέπει να επισπεύσει την ανακήρυξη του δέντρου σε Μνημείο της Φύσης, ενώ ο Δήμος Μαλίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών θα πρέπει να αναλάβουν τάχιστα τις ευθύνες τους απέναντι στο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί οριστική λύση για τη σωτηρία του δέντρου η οποία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, η απώλεια του πλατάνου, θα σημάνει και το τέλος των επιχειρήσεων αυτών… 
 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Έδρα: Αγ. Φανουρίου 12, Ηράκλειο
τηλ: 2810 242451, fax: 2810 284520
opi@ecocrete.gr, www.ecocrete.gr
EP01207

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58233238
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.