ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ & ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια της ΔΕΗ να καλύψει την καλοκαιρινή αιχμή με νοικιασμένες πετρελαϊκές μονάδες

Πρόσφατα η ΡΑΕ ενέκρινε εσπευσμένα αίτημα της ΔΕΗ να εγκαταστήσει νοικιασμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη καλοκαιρινή περίοδο του 2004.

Η έγκριση έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιουνίου 2004 και αφορά τα νησιά Αμοργό, Θήρα, Κω – Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λέσβο, Μήλο, Μύκονο – Σύρο, Πάρο, Σέριφο, Σίφνο, Σκύρο και Χίο. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ισχύς των νοικιασμένων έκτακτων μονάδων σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτει την ισχύ που είχε προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ και εγκριθεί από τη ΡΑΕ να εγκατασταθεί σε κάθε νησί τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει την πλήρη αποτυχία του ενεργειακού σχεδιασμού και τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος ηλεκτροδότησης των νησιών.

Ολες οι μονάδες θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο πετρέλαιο ντήζελ και η προφανής περιβαλλοντική επιβάρυνση θα έρθει να προστεθεί σε αυτή των ήδη εγκατεστημένων μονάδων ντήζελ ή ακόμα χειρότερα μαζούτ. Η εγκατάσταση τους θα γίνει στους χώρους των αυτόνομων σταθμών παραγωγής κάθε νησιού, αλλά δεν διευκρινίζεται με ποιες διαδικασίες θα λάβουν περιβαλλοντικούς όρους και άδεια λειτουργίας σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες.

Αυτό που δεν λέγεται για ευνόητους λόγους είναι ότι η επιλογή των νοικιασμένων μονάδων θα εκτοξεύσει το ήδη υπερβολικό κόστος παραγωγής ενέργειας στα νησιά: Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ το κόστος αυτό ειδικά στα μικρότερα νησιά ξεπερνάει τα 30 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση υπερβαίνει την ενιαία πανελλαδικά τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στους τελικούς καταναλωτές (8,85 λεπτά). Το αποτέλεσμα είναι ότι από την ηλεκτροδότηση των νησιών η ΔΕΗ μπαίνει μέσα παραπάνω από 100 δις δρχ (300 εκ €) το χρόνο.

Αντίθετα η ΔΕΗ αγοράζει στα νησιά από τους ανεξάρτητους παραγωγούς που χρησιμοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την κιλοβατώρα έναντι μόλις 8 λεπτών. Η διαφορά αυτή στο κόστος, σε συνδυασμό με το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό των νησιών, θα έπρεπε λογικά να κινητοποιήσει ακόμα και ένα «δεινόσαυρο» όπως η ΔΕΗ. Η τελευταία, από κοινού με τη φιλόδοξη νεοσύστατη ΡΑΕ, οφείλει  να αναζητήσει τις τεχνικές λύσεις για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα.

Τέτοιες λύσεις υπάρχουν, και μάλιστα μία ήδη έχει δοκιμαστεί επιτυχημένα στην Κύθνο. ¶λλη μία, μεγαλύτερης κλίμακας, σχεδιάζεται στην Ικαρία. Δυστυχώς όμως παραμένουν η εξαίρεση, αν όχι περιθωριακές αναλαμπές. Πέρυσι μάλιστα το ΔΣ της ΔΕΗ ανέτρεψε τις προσπάθειες της Διεύθυνσης Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας αποσύροντας τη συμμετοχή της επιχείρησης σε πιλοτικό πρόγραμμα που συνδύαζε την παραγωγή από αιολική ενέργεια με τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου, ενώ είχε ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση του από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί το πρόγραμμα και να εκτεθούν άσχημα οι υπόλοιποι ελληνικοί φορείς που συμμετείχαν.

Ελλείψει όμως στοιχειώδους τόλμης και φαντασίας επιλέγεται τελικά η παράλογη πεπατημένη: Ενοικίαση(!) πετρελαϊκών μονάδων ή διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο με ακριβά και ευπαθή υποβρύχια καλώδια και γραμμές υψηλής τάσης, που ξεσηκώνουν τις αντιδράσεις των νησιωτών, λίγο παλιότερα στην Ανδρο και τώρα στη Σκιάθο.

Το ζήτημα της ενέργειας δεν αφορά, φυσικά, μόνο τα νησιά. Όσο καθυστερούν οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, με αναπροσανατολισμό προς την εξοικονόμηση και την ήπια ενέργεια, τόσο το κόστος θα γίνεται μεγαλύτερο: όχι μόνο για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την επιβάρυνση του κλίματος, αλλά ακόμη και με καθαρά οικονομικούς όρους.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Επισκέπτης , 2005-03-10 16:00:01
Βρηκα αυτο το αρθρο ψαχνοντας πληροφοριες για τη μολυνση του Αιγαιου και με αφορμη τα σχεδια της ΔΕΗ για δημιουργια νεας μοναδας παραγωγης ενεργειας στη περιοχη Μαγειρα στη Λεσβο.Μια ομαδα νεων απ'το Πλωμαρι προσπαθει να το αποτρεψει .Το αρθρο ειναι πολυ χρησιμο καθως φωτογραφιζει το εγκλημα της ΔΕΗ απο διαφορες οπτικες γωνιες και δειχνει αναλογες απαραδεκτες τακτικες σε αλλα νησια. ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ . E-MAIL: kfractalst@yahoo.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57574744
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.