ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έγινε η Παγκρήτια Συνάντηση των Οικολογικών Ομάδων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Παρ. Ηρακλείου , Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2004

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2004 πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο. Την διοργάνωση της Συνάντησης ανέλαβε η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

Στην Παγκρήτια αυτή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου, της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Δήμου Φοίνικα, της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νομού Ηρακλείου,  της Οικολογικής Ομάδας Σητείας και της Περιβαλλοντικής Ομάδας Τ.Ε.Ε. Ιεράπετρας.

Διατυπώθηκε ρητά η επιθυμία των περιβαλλοντικών ομάδων του νησιού για τη μελέτη και την από κοινού παρέμβαση στα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης. Στόχος είναι να καταπολεμηθούν οι τοπικιστικές νοοτροπίες και τακτικές οι οποίες διχάζουν (ανά νομούς) τους κατοίκους του νησιού και φέρνουν σε αντίθεση την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική και κοινωνική ευημερία του.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε:

1. Η δρομολόγηση των διαδικασιών δημιουργίας συντονιστικού οργάνου (με νομική μορφή), το οποίο θα εκπροσωπεί το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης.
2. Η εφημερίδα «Φουρόγατος», που εκδίδει εδώ και πολλά χρόνια η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, να αποτελέσει το βήμα έκφρασης όλων των ομάδων και να διακινείται σε όλο το νησί δωρεάν.
3. Να ενισχυθεί περισσότερο ο ενημερωτικός και επικοινωνιακός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει η ιστοσελίδα των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης (
www.ecocrete.gr ), η οποία αποτελεί ήδη ένα από τα πιο αξιόλογα και δημοφιλέστερα portal (πύλη) σχετικά με το περιβάλλον.
4. Να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση οι Παγκρήτιες Συναντήσεις των περιβαλλοντικών ομάδων, κάθε φορά σε διαφορετικό νομό. Μια από τις επόμενες συναντήσεις σχεδιάστηκε να γίνει στα Χανιά, την περίοδο του καλοκαιριού, με επίκεντρο τα ζητήματα της διαχείρισης των παράκτιων οικοσυστημάτων και της αειφορικής τουριστικής ανάπτυξης.

Θέματα που συζητήθηκαν και θέσεις του συνόλου των οργανώσεων επί των ζητημάτων αυτών:

Ενεργειακή διαχείριση στο νησί της Κρήτης

Παρουσιάστηκαν από εκπρόσωπο της Οικολογικής Κίνησης Σητείας οι δράσεις της ομάδας και το χρονικό της ακύρωσης, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κατασκευής του πετρελαϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στον Αθερινόλακο του νομού Λασιθίου. Τονίστηκε η ανάγκη για επανεξέταση των πρακτικών ενεργειακής διαχείρισης, συνολικά και όχι μεμονωμένα ανά νομό της Κρήτης, η οποία θα αποβλέπει:

1) στη μείωση της κατανάλωσης με την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινού και των τοπικών φορέων,
2) στον περιορισμό των απωλειών του δικτύου μεταφοράς ενέργειας,
3) στην απεξάρτηση από το πετρελαίο μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διερεύνησης της χρήσης εναλλακτικών τεχνολογιών παραγωγής ρεύματος (χρήση αντλισιοταμιευτήρων, υγραερίου, φυσικού αερίου, κ.α.).
Αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση κοινού ψηφίσματος προς τα Μ.Μ.Ε. και η κοινή διοργάνωση δραστηριοτήτων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού.

Καλλιέργεια και εμπορία μεταλλαγμένων προϊόντων, βιολογικές καλλιέργειες, διατήρηση βιοποικιλότητας καλλιεργειών

Μετά από εισήγηση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, συζητήθηκαν οι διαφορετικές απόψεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί από επιστημονικούς φορείς, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ομάδες στην Ελλάδα και παγκοσμίως σχετικά με τα ζητήματα της καλλιέργειας, της σήμανσης και της εμπορίας μεταλλαγμένων προϊόντων καθώς επίσης και των όρων διεξαγωγής σχετικών ερευνών. Αποφασίστηκε η ανάληψη κοινών δράσεων παροχής έγκυρης ενημέρωσης σε αγρότες και καταναλωτές σχετικά με το ζήτημα αυτό (διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων, εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης, κυκλοφορία ενημερωτικού εντύπου, κ.ά.). Παράλληλα, κοινή επιθυμία ήταν και η συντονισμένη συμμετοχή των ομάδων στις πανελλαδικές (και παγκόσμιες) κινήσεις κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Επιπλέον, θεωρήθηκε αναγκαία η παράλληλη ενίσχυση των δράσεων διατήρησης της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών και στήριξης και προώθησης των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας. Τέλος, αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση κοινού ψηφίσματος προς τα Μ.Μ.Ε.

Όροι σχεδιασμού και λειτουργίας δασικών χωριών. Το δασικό χωριό στο Σελάκανο Ιεράπετρας

Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Τ.Ε.Ε. Ιεράπετρας σχετικά με την οικολογική, κοινωνική και οικονομική σημασία του δάσους Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Διατυπώθηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με τους όρους σχεδιασμού και λειτουργίας του δασικού χωριού στην περιοχή αυτή καθώς επίσης και αντίστοιχων δράσεων «ανάπτυξης» σε προστατευόμενες περιοχές. Γενική διαπίστωση ήταν ότι, η ανάπτυξη στις ευαίσθητες αυτές περιοχές κατά κανόνα εναντιώνεται στις απαιτήσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου προστασίας, εξυπηρετεί πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες και πολλές φορές υποτάσσεται στην αόριστη και ανεπεξέργαστη επιθυμία για «ανάπτυξη» από τις τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το δασικό χωρίο στο δάσος Σελάκανου, διαπιστώθηκε η έλλειψη ουσιαστικής διερεύνησης της σκοπιμότητας δημιουργίας και λειτουργίας του, η ανυπαρξία εξέτασης δυνατοτήτων εναλλακτικής χωροθέτησης του, η ανυπαρξία μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαχειριστικής μελέτης για το δάσος, κ.α. Αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση κοινού ψηφίσματος σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του έργου αυτού και η κοινή ανάληψη δράσεων προστασίας του δάσους.

Προστασία και ανάδειξη της περιοχής φαραγγιού Κουρταλιώτη, λίμνης Πρεβέλης, Φρατιανού φαραγγιού

Παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο της Οικολογικής Ομάδας Δήμου Φοίνικα η ιδιαίτερα σημαντική οικολογική και ιστορική αξία της ευρύτερης περιοχής του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, της λίμνης Πρέβελης και του Φρατιανού Φαραγγιού. Η περιοχή αυτή, αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων: ανεξέλεγκτη τουριστική - οικιστική ανάπτυξη και διάνοιξη αγροτικών δρόμων, ρύπανση από αστικά λύματα και απόβλητα ελαιουργείων, ανεξέλεγκτη βόσκηση, κ.α. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις και διατυπώθηκαν οι προτάσεις της Οικολογικής Ομάδας Δήμου Φοίνικα για την προστασία της περιοχής (διεύρυνση των ορίων της υφιστάμενης προστατευόμενης περιοχής, εφαρμογή αναγκαίων νομοθετικών διατάξεων προστασίας, κ.α.). Το σύνολο των ομάδων τάχθηκε υπέρ της ανάληψης δράσεων προστασίας της περιοχής και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Λοιπά θέματα που συζητήθηκαν

1. Ανάγκη ανάπτυξης απόψεων και προβληματισμού σχετικά με το Χωροταξικό Σχεδιασμό που «προωθείται» από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την Περιφέρεια Κρήτης.

2. Συνέπειες δημιουργίας του Νοτίου Οδικού ¶ξονα του νησιού και ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευχθούν στη νότια ζώνη τα λάθη που οδήγησαν στην περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση του βορείου παραλιακού άξονα.

3. Η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη εξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας, των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης, κατασκευής και λειτουργίας μεγάλου λιμανιού στη Νότια Κρήτη.

Τα θέματα αυτά αποφασίστηκαν να εξεταστούν από κοινού στις επόμενες συναντήσεις, αφού προηγηθεί η επεξεργασία τους με συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Φόρουμ που λειτουργεί στο κοινό δικτυακό τόπο www.ecocrete.gr.

Η Παγκρήτια Συνάντηση έκλεισε με τη διαπίστωση της ανάγκης και της επιθυμίας για ενεργή συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων στις δράσεις των περιβαλλοντικών ομάδων του νησιού.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 120 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065218
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.