ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νερό
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 05 Ιούλιος 2007


α) Η κρίση της έλλειψης νερού

Καθώς οι απαιτήσεις για νερό φτάνουν πια στα όρια του πεπερασμένου ανεφοδιασμού, πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Σήμερα δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου τα αποθέματα πόσιμου νερού συνεχώς ελαττώνονται, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Η ξηρασία, την οποία επιδεινώνει η παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και η οποία δυστυχώς αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ήδη υπολογίζεται ότι στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως εξαιτίας της κατανάλωσης ακατάλληλου ύδατος. Δυστυχώς τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία, συμπορεύονται με την Έκθεση των Η.Ε σχετικά με τα παγκόσμια υδατικά αποθέματα, η οποία είχε παρουσιαστεί στην πόλη του Μεξικό στις 22 Μαρτίου του 2006, κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του Τέταρτου Διεθνούς Forum για το νερό, σύμφωνα με την οποία το 20% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή αριθμητικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ποσοστό 40% περίπου, δεν απολαμβάνει, ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

β) Παράγοντες σύνδεσης μελλοντικών ενόπλων συγκρούσεων και προβλημάτων νερού:

Κάποια βασικά παραδείγματα παραγόντων που εν δυνάμει υποκρύπτουν εστίες κρίσεις σχετιζόμενες με το νερό περιλαμβάνουν : α)Ανυπαρξία συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των παρόχθιων κρατών για την ανάπτυξη ενός σημαντικού προγράμματος ή έργου που έχει επιπτώσεις στη ροή νερού ( π.χ. την κατασκευή ενός φράγματος), β) Αντιπαράθεση γύρω από τη δυνατότητα πρόσβασης σε επαρκή αποθέματα ύδατος.. Διενέξεις γύρω από το νερό είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ανακύπτουν διαφωνίες σχετικά με τις δυνατότητες πρόσβασης σε επαρκείς ποσότητες και καλής ποιότητας αποθέματα νερού. γ) Απώλεια οικονομικών πόρων. Το νερό αποτελεί βασικό παράγοντα για την αγροτική καλλιέργεια, η οποία παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη πηγή οικονομικών πόρων για τον άνθρωπο. Η φτώχεια που επιφέρει η απώλεια των οικονομικών πόρων προσδιορίζεται ως ένας κοινός παρανομαστής των αιτίων των συγκρούσεων που έχουν εμφανιστεί, περισσότερο με τη μορφή εμφύλιων πολέμων, στην Αφρική, τη Νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. δ)Συγκρούσεις για την διαχείριση των υδάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι η έλλειψη νερού που οδηγεί σε μια σύγκρουση, αλλά περισσότερο ο ανεπαρκής τρόπος, με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των υπαρχόντων αποθεμάτων νερού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνει η διαχείριση των πόρων αυτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται, η έλλειψη κατάλληλων Οργανισμών, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την απαιτούμενη διαχείριση και τον έλεγχο των υδατικών αποθεμάτων μιας περιοχής, η ανεπαρκής διοικητική ικανότητα των τοπικών ιδρυμάτων, η έλλειψη διαφάνειας, οι μη ακριβώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες των αρμόδιων οργάνων διαχείρισης, η έλλειψη γενικότερα της απαραίτητης θεσμικής υποδομής.

γ) Γεωγραφική κατανομή των προστριβών εξ αιτίας του νερού: Οι περιοχές όπου παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα και εστίες αντιπαράθεσης για τον έλεγχο του νερού είναι:

1) Βορειοανατολική Αφρική. Η δυσχερής θέση της Αιθιοπίας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν τα πηγάδια ξεραθούν. Σε μια χώρα βασανισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο και περιοδικές ξηρασίες περισσότερο από 1 εκ. άνθρωποι λιμοκτονούσαν κατά την περασμένη δεκαετία και εκατομμύρια υποσιτίζονταν. Οι Αιθίοπες ελπίζουν να ανακουφίσουν τη δυσμενή λόγω ξηρασίας κατάστασή τους κάποια μέρα παροχετεύοντας νερό από το Νείλο ποταμό, ένας κλάδος του οποίου πηγάζει στη χώρα τους. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση της Αιθιοπίας με το Σουδάν και την Αίγυπτο, που επίσης χρειάζονται τα νερά του Νείλου.

2) Μέση Ανατολή. Πόλεμοι για το νερό είναι δυνατόν να ξεσπάσουν στη Μέση Ανατολή, όταν οι χώρες προσπαθήσουν να ελέγχουν η μια τα υδάτινα αποθέματα της άλλης. Το νερό ήταν πάντα στρατηγικής σημασίας στη μακροχρόνια έχθρα μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας, χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη του ποταμού Ιορδάνη.

3) Σοβιετική ένωση και Ανατολική Ευρώπη. Στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη και την το 1/3 των ποταμών της χώρας είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Στη Σοβιετική Ένωση η ρύπανση του Βόλγα εξαφάνισε τη βιομηχανία χαβιαριού. Η Φιλανδία αποφάσισε ότι η οικονομία της απειλείτε από την κακή διχείριση των υδάτων από τη Σοβιετική Ένωση. Προκειμένου να διακινδυνεύσει την καταστροφή των ιχθυοπαραγωγών περιοχών της Βαλτικής θάλασσας, η φινλανδική κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να βοηθήσει στην κατεδάφιση ενός φράγματος στο Λένινγκραντ.

4) Μεξικό. Απόβλητα, φτωχός χωροταξικός σχεδιασμός και αποδάσωση έχουν προκαλέσει την έλλειψη νερού στο Μεξικό. Οι πηγές έχουν μολυνθεί βιομηχανικά χημικά απόβλητα ακαθαρσίες και μικρόβια. Ακόμη και το βρώμικο νερό είναι λίγο. Οι ανάγκες της Πόλης του Μεξικού ( 20 εκατ. κάτοικοι ) έχουν ως συνέπεια την πτώση του κύριου υδροφόρου ορίζοντα, κατά 3,4 μέτρα ετησίως.

5) Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν απΆ όλα τα είδη κρίσης του νερού της υδρογείου. Σχεδόν οι μισοί ποταμοί, λίμνες και ρεύματα βρέθηκαν κατεστραμμένα ή απειλούμενα από την ρύπανση, κατά τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος. Τα δημόσια υδατικά αποθέματα σταμάτησαν να αντλούνται, διότι ρυπάνθηκαν τα υπόγεια νερά. Τα ποιο σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στη Δύση, όταν οι κακές πρακτικές διαχείρισης του νερού, η οργιαστική ανάπτυξη και η μεγάλη ξηρασία χτύπησαν ανθρώπους και οικοσυστήματα.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι διενέξεις σχετιζόμενες με το νερό έχουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εμφανιστεί συχνότερα σε τοπικό παρά σε διεθνές επίπεδο και η ένταση της σύγκρουσης είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αντιστρόφως ανάλογη με τη γεωγραφική έκταση, όπου εκδηλώνεται η διένεξη. Όσο μικρότερη είναι δηλαδή η γεωγραφική περιοχή, στην οποία η διένεξη αναφύεται, τόσο εντονότερη μορφή έχει παρατηρηθεί ότι παίρνει η εμφανιζόμενη βία. Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς διενέξεις γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με το νερό δεν έχουν γίνει ακόμη η αιτία για την έκρηξη σοβαρών ενόπλων συγκρούσεων, έχουν εντούτοις συχνά οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ συνοριακών κρατών και έχουν παρακωλύσει σημαντικά την ανάπτυξή τους, πραγμα που συμβαίνει π.χ. σε παρόχθια κράτη κατά μήκος του Νείλου, του Ευφράτη ή του Γάγγη. Όμως έστω και αν οι σχετικές διενέξεις περιορίζονται συνήθως σε τοπικό επίπεδο, μπορούν ωστόσο να επηρεάσουν γενικότερα τη σταθερότητα τόσο σε εθνικό όσο και ευρύτερα σε περιφερειακό επίπεδο.

Πηγές:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ.
2) Σ.Δ.Ε Ηρακλείου Κρήτης, Σχέδιο Δράσης: Νερό πηγή ζωής.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
manolisboyt2007@yahoo.gr.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253783
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.