ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
antigold , Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2004

Επιθετική Τακτική Ακολουθούν οι Χρυσοθήρες της Θράκης

(από το www.antigold.gr)

19 Απριλίου 2004 - Με μηνύσεις και προσφυγές επιδιώκουν πλέον οι δύο εταιρείες χρυσού της Θράκης να κάμψουν την αντίδραση της "απείθαρχης" τοπικής κοινωνίας  και  να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες εγκρίσεις.

Η "ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ" από τη μια, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των πέντε συναρμόδιων Υπουργείων επειδή δεν υπέγραψαν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το χρυσωρυχείο των Σαπών μέσα σε 90 μέρες, όπως ορίζει ο νόμος. Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 5 Μαϊου.

Η εταιρεία "ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ" από την άλλη, προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά των Νομαρχών Έβρου και Ροδόπης επειδή οι δύο Νομάρχες αρνούνται να προβούν στη δημοσίευση προκήρυξης Οριστικής Παραχώρησης Μεταλλείου, όπως ορίζει το άρθρο 51 του Μεταλλευτικού Κώδικα. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν δύο νέες εκτάσεις, πέραν της ήδη κατοχυρωμένης μεταλλευτικής ιδιοκτησίας της εταιρείας - μία στην παραλιακή ζώνη του Νομού Έβρου και μια στα Πετρωτά του Νομού Ροδόπης. Η εταιρεία τις θέλει για μεταλλευτική εκμετάλλευση και οι Νομάρχες, πιστοί στις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων και του συνόλου της κοινωνίας της Θράκης, αρνούνται να τις παραχωρήσουν.

Στο πλευρό των διωκόμενων Νομαρχών βρίσκονται σύσσωμοι οι δικηγορικοί σύλλογοι των δύο Νομών. Τα δικαστήρια είναι διοικητικά και δεν θα επιβληθούν ποινές. Η εταιρεία ζητά την «ακύρωση παράλειψης νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας», ώστε να υποχρεωθούν οι Νομάρχες να προβούν στη δημοσίευση της προκήρυξης. Σύμφωνα με τη δικηγόρο των "Χρυσωρυχείων Θράκης", "η δημοσίευση επιβάλλεται από το άρθρο 51 του Μεταλλευτικού Κώδικα, χωρίς να υπάρχει διακριτική αρμοδιότητα του Νομάρχη για το άν θα τη δημοσιεύσει ή όχι". 

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Πεταλωτής, παραπέμπει στα άρθρα 24 & 1 του Συντάγματος τα οποία προβλέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι: "Το σύνταγμα είναι νόμος αυξημένης τυπικής ισχύος σε σχέση με οποιοδήποτε μεταλλευτικό κώδικα ή άλλο νόμο". Υπάρχει άλλωστε συγκεκριμένη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Διοίκηση υποχρεούται να κάνει προεκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε οποιαδήποτε δραστηριότητα". Αυτό απαιτεί την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης, την οποία η εταιρεία δεν έχει καταθέσει.

Η "Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα Ροδόπης-Έβρου κατά των χρυσωρυχείων" κάνει λόγο για απόπειρα ποινικοποίησης του αδιαπραγμάτευτου "ΟΧΙ" του λαού στα χρυσωρυχεία του θανάτου.

Η δίκη του Νομάρχη Ροδόπης, ¶ρη Γιαννακίδη, η οποία είχε οριστεί για τις 31 Μαρτίου, αναβλήθηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης του Νομάρχη, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν επιπλέον στοιχεία και να καταστεί δυνατό να ασκηθεί δικονομική παρέμβαση από όλους τους φορείς του Νομού. Ο Νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, δικάστηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης και η απόφαση αναμένεται σε περίπου ένα μήνα. Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή με την αφορμή της δίκης, πάνω από 4.000 πολίτες, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακόμα και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. ¶νθιμος, διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την απόλυτη αντίθεση του λαού της Θράκης σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Οι δύο Νομάρχες δεν έπραξαν παρά το αυτονόητο - αυτό που επιβάλλει το Σύνταγμα και η εντολή που έλαβαν με την εκλογή τους. Όμως το "αυτονόητο" είναι "παράνομο" σύμφωνα με τον αποικιοκρατικής λογικής Μεταλλευτικό Κώδικα, ο οποίος έχει ένα και μόνο στόχο: να ανοίξει το δρόμο στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων, εξαλείφοντας όλα τα πιθανά εμπόδια, απαγορεύοντας την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων και στερώντας τις τοπικές κοινωνίες από το δικαίωμα να επιλέξουν το μέλλον τους.

Αφού λοιπόν δεν απέδωσαν η προπαγάνδα και οι δημόσιες σχέσεις, οι μπακλαβάδες και τα τραπεζώματα, οι εταιρείες χρυσού πέρασαν από την τακτική "του καρότου" στην τακτική "του μαστιγίου". Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη και βρήκε τους Θρακιώτες ενωμένους.

Μαρία Καδόγλου

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 134 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126076
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.