ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 01 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΝΕΤΑΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανάπτυξη - Βιώσιμη ανάπτυξη - Αποανάπτυξη
Συντονιστική Επιτροπή , Τετάρτη, 04 Ιούλιος 2007


Αν και με πολύ λίγα χρόνια παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιαμορφώσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις συνθήκες στην ταχέως διευρυνόμενη αγορά του τουρισμού της υπαίθρου, του αγροτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του οινοτουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού και άλλων μορφών θεματικού τουρισμού.

Το τριήμερο 26, 27 & 28 Ιουνίου 2007, στον Βάμο Χανίων Κρήτης, συναντήθηκαν επιχειρηματίες των διαφόρων μορφών τουρισμού υπαίθρου σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τα προβλήματα, την αναβάθμιση του συντονισμού μεταξύ τους και τις προοπτικές του αναδυόμενου τομέα.

Την συνάντηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων χαιρέτησαν ο Στρατής Μηλιδάκης (ΟΑΔΥΚ Α.Ε.), ο βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης (Ν.Δ. Χανίων), ο βουλευτής Νίκος Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ Χανίων), ο βουλευτής Μανώλης Σκουλάκης (ΠΑΣΟΚ Χανίων), ο ο Αντινομάρχης Χανίων Μανώλης Αρχοντάκης, ο π. Γεν.Γραμματέας ΥΠΑΝ Μανούσος Βολουδάκης και ο Πρόεδρος Δικτύου Αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης Αντώνης Λιοδάκης.

Αντιπροσωπείες από τις Σέρρες, την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Φλώρινα, την Καστοριά & Ήπειρο, τα Τρίκαλα, την Αρκαδία, την Μεσσηνία, την Κεφαλονιά (Κριτονού), τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Βάμος Α.Ε., την συνεργασία της «Βίλα Κύνθια», της «Μηλιά» και του «Ξένιος Δίας Κοζάνης» και την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΔΥΚ Α.Ε.) σχημάτισαν μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ροής – ανταλλαγής πληροφοριών στον σχετικά νέο τομέα του τουρισμού υπαίθρου.

Μεταξύ των προβλημάτων που επισημάνθηκαν είναι και τα παρακάτω:

1. Υπάρχει εμφανές και ανασταλτικό νομοθετικό κενό.

2. Οι επενδυτές του χώρου ετεροκαθορίζονται είτε σαν ξενοδοχειακές μονάδες είτε σαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

3. Ο υπό συζήτηση χωροταξικός σχεδιασμός (τουρισμός, ύπαιθρο) χρίζει εστιασμένης συζήτησης στα θέματα του τουρισμού υπαίθρου.

4. Η υποχρέωση απασχόλησης εργαζομένων πολλών ειδικοτήτων για μικρό αντικείμενο εργασίας δημιουργεί δυσεπίλυτες εμπλοκές στην λειτουργία των επιχειρήσεων του χώρου.

5. Υπάρχει ασαφής προσδιορισμός των προσδοκιών του καταναλωτή των υπηρεσιών του τουρισμού υπαίθρου και του αγροτουρισμού.

6. Τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων, με την ισχύουσα νομοθεσία οδηγούν σε αποθάρρυνση και περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

7. Τα εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που συνεργάζονται για την δημιουργία του αγροτικού προϊόντος, αντιμετωπίζονται με διαφορετικές αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πνίγουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης.

8. Οι δραστηριότητες υπαίθρου δεν έχουν νομοθετικό πλαίσιο ούτε συμφωνημένες προδιαγραφές.

Οι επενδυτές των αγροτουριστικών επιχειρήσεων κατέγραψαν στοιχεία από μια ολοκληρωμένη βιώσιμη, αειφόρο εικόνα του τουρισμού υπαίθρου και του αγροτουρισμού, όπου μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην συμβολή στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σεβασμού όλων προς τις βασικές παραμέτρους του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού. Επίσης, επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερες ευαισθησίες των επιχειρηματιών του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού στην ποιότητα ζωής, στον πολιτισμό, στην ανθρωποκεντρική θεώρηση του αγροτουρισμού και στην συμβολή της ανάπτυξης των μικροκοινωνιών (κοινωνικά κύτταρα).

Μετά τις τριήμερες συζητήσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν τόσο στον Βάμο όσο και στην Μηλία και στο Πάνορμο, ανάμεσα από επισκέψεις σε επιλεγμένες αγροτουριστικές επιχειρήσεις οι συμμετέχοντες κατέληξαν στα παρακάτω:

1. Δημιουργία μιας ομάδας προβληματισμού πάνω σε θέματα τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού.

2. Ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών που πιθανώς θα θέλανε να συμμετάσχουν στην συλλογική δράση για θέματα τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού.

3. Στην ανάπτυξη συστήματος ανταλλαγής εμπειριών με συζητήσεις μεταξύ των οποίων στις 17 Ιουλίου στην Αθήνα, στις 24-25 Αυγούστου στην Κεφαλονιά, στις 8-10 Οκτωβρίου στην Σιάτιστα και άλλες.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτω από το μαγευτικό φεγγάρι, στην αυλή του γυμνασίου του Βάμου, τους Ζαχαρία Σπυριδάκη, Γιάννη Παπατζανή & Δημήτρη Σιδερή. Στην «Στέρνα του Μπλουμοσήφη», στον Βάμο, οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τα τοπικά κρητικά ακούσματα (τραγούδια και μουσική) από τον Γιώργο Γαλάνη, Γιώργο Κουρκουνάκη και Γιώργο Σκουλούδη.

Η γευστική ξενάγηση στην τοπική παραδοσιακή κρητική γαστρονομία περιελάμβανε μεταξύ άλλων μαραθόπιτα, ντάκο, γαμοπίλαφο, χοιρινό και αρνί στον ξυλόφουρνο, σταμναγκάθι, γλυστρίδα με γιαούρτι, καπνιστό λουκάνικο και απάκι, σφακιανή πίτα, τουρνάς πλακί, παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, γραβιέρα, λαδοτύρι, μυζήθρα, καλιτσούνια με μέλι και φυσικά άφθονη τσικουδιά και τοπικό κρασί.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεναγήθηκαν και συζήτησαν σε βάθος με τους επιχειρηματίες στις αγροτουριστικές μονάδες «Βάμος Α.Ε.», «Βιολέα»-κτήμα Αστρίκας, «Μηλιά», «Βίλα Κύνθια», «Κτήμα Δαλαμπέλος», Πολιτιστικό Κέντρο στον Χαρουπόμυλο, περνώντας μέσα από περιοχές που η άναρχη δόμηση και η υπερεκμετάλλευση της γης ως οικόπεδο δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και δυσοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη των περιοχών.

Στην συντονιστική ομάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι:

Νίκος Φραντζεσκάκης (6936500670), Παναγιώτης Μεταξάτος (2671024817), Θόδωρος Βασιλείου (2467021480), Σωτήρης Μαρίνης (2721071280), Δημήτρης Μιχαηλίδης (6998282382) και Κορίνα Μηλιαράκη (6974920998).

Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57044843
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.