ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Oμόφωνη Απόρριψη του Μεταλλείου των Σκουριών από το Δη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Απόβλητα - Μεταλλεία
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων , Πέμπτη, 28 Ιούνιος 2007
Oμόφωνη Απόρριψη του Μεταλλείου των Σκουριών από το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας
Θλιβερά επεισόδια από ομάδα εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

28 Ιουνίου 2007

«Το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμικός φορέας της περιοχής, λαμβάνοντας υπΆοψιν τις απόψεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, εκφράζει την αντίθεσή του επί του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην περιοχή των Σκουριών, με την μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης».

Αυτή ήταν η πρόταση του Δημάρχου Παναγίας κ. Μητροφάνη που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση αποδίδει πλήρως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετούς μήνες στη Μ. Παναγία και το κίνημα αντίστασης στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που έχει λάβει την προκαταρκτική έγκριση της Κυβέρνησης.

Το πορφυρικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού των Σκουριών, η ναυαρχίδα των προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, είναι ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλείο (world-class deposit) με άμεσα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα 150.000.000 τόνους. Η απόληψή του θα γίνει επιφανειακά, με κρατήρα διαμέτρου 1200 και πλέον μέτρων και βάθους τουλάχιστον 400 μέτρων, και στη συνέχεια υπόγεια.

Η καταστροφή του παρθένου δάσους των Σκουριών από την εξόρυξη και επεξεργασία του μεταλλεύματος, καθώς και από τους εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων  και μπάζων που θα αφήσει πίσω της η εταιρεία, θα είναι ολοκληρωτική. Δραματικές όμως θα είναι οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή μια και το όρος Κάκαβος, όπου βρίσκονται οι Σκουριές, είναι η μεγαλύτερη πηγή πολύτιμου καθαρού νερού ολόκληρης της Χαλκιδικής. Από εκεί προέρχονται όλα τα υδατικά αποθέματα της Β. Χαλκιδικής, αλλά και ο ποταμός Χαβρίας, από όπου προγραμματίζεται να υδροδοτηθεί  το νότιο (και τουριστικό) μέρος του Νομού. Τις συνέπειες της αποστράγγισης του βουνού από την υφιστάμενη στοά στις Σκουριές έχει ήδη αισθανθεί ο πλησιέστερος οικισμός, η Μεγάλη Παναγία.

Η απορριπτική απόφαση του Δήμου Παναγίας αποτελεί καθοριστικό πλήγμα για τα μεγαλεπήβολα προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην περιοχή, καθώς είναι εδώ και δεκαετίες η κοιτίδα των μεταλλωρύχων που δουλεύουν στα μέτωπα των στοών. Οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας θεωρούνταν πάντα υπέρμαχοι των μεταλλευτικών προγραμμάτων. Σήμερα το σύνολο των φορέων και συλλόγων της Μ. Παναγίας έχει ήδη εκφράσει γραπτώς την αντίθεσή του στο μεταλλείο των Σκουριών και οι αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί και στην επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης που αξιολογεί το επενδυτικό σχέδιο.

Θλιβερά έκτροπα ακολούθησαν την εκφώνηση της απόφασης από μικρή ομάδα συγκεντρωμένων εργαζομένων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με ύβρεις και κραυγές κατά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ή ίδια ομάδα επιτέθηκε με χτυπήματα και απειλές λυντσαρίσματος κατά του Δημοτικού Συμβούλου του γειτονικού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Τόλη Παπαγεωργίου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Η ασφαλής αποχώρησή του έγινε δυνατή μετά από περίπου δυο ώρες, μετά την παρέμβαση αστυνομικών και συνδικαλιστών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Απειλές και ύβρεις δέχθηκε και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου.

Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και το Δεκέμβριο του 2002 στο Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου από τους μεταλλωρύχους, εργαζόμενους τότε της TVX, με κύριο στόχο πάλι τον Τόλη Παπαγεωργίου. Ο Τόλης Παπαγεωργίου είναι ιδρυτικό μέλος του  «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και έχει αγωνιστεί επί χρόνια κατά της καταδυνάστευσης και της καταστροφής της Β. Χαλκιδικής από τα μεταλλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κάθε άλλο παρά Ελληνικός είναι. Στις 1 Ιουνίου ανακοινώθηκε συμφωνία πώλησης επιπλέον ποσοστού 30% από τον ΑΚΤΩΡΑ στην καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS. Έτσι η παρουσία της Ελληνικής εταιρείας,  με ποσοστό ιδιοκτησίας μόλις 5%, καθίσταται καθαρά διακοσμητική και ο «Ελληνικος» χρυσος ξαναγίνεται Καναδικός, όπως ήταν και επί TVX. Σε κάθε περίπτωση, τα δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου επί των μεταλλευμάτων είναι μηδενικά.

Το «Παρατηρητήριο» συγχαίρει τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου Παναγίας που πήραν μια γενναία απόφαση παρά τις έντονες πιέσεις που τους ασκήθηκαν από την εταιρεία και από κομματικούς παράγοντες που εκφράζουν την Κυβερνητική στήριξη στα μεταλλευτικά προγράμματα. Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νίκη στον αγώνα τους για την προστασία του περιβάλλοντος του τόπου τους και της Χαλκιδικής γενικότερα.

Περισσότερα για το μεταλλείο των Σκουριών στη σελίδα: http://www.antigold.gr/gr/default.asp?itemID=283&itemTitle=Σκουριές.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
www.antigold.gr


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 208 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56219821
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.