ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αχελώος: παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ποταμοί - φράγματα - εκτροπές
WWF Ελλάς , Τετάρτη, 27 Ιούνιος 2007

Η εκτροπή ποταμών και η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού από περισσότερο σε λιγότερο ευνοημένα ποτάμια δεν αποτελούν λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας - αντιθέτως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως λύνουν. Αυτό προκύπτει από τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF με τίτλο «Όνειρα σε σωλήνα: Εκτροπές ποταμών και λειψυδρία», στην οποία η εκτροπή του Αχελώου προβάλλεται ως ένα από τα παραδείγματα προς αποφυγήν.

Η έκθεση του WWF αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι μεταφορές νερού και οι εκτροπές ποταμών είναι σχέδια ιδιαίτερα υψηλού κόστους που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, διακόπτουν τη ροή ανάμεσα στα ποτάμια και διακινδυνεύουν τη δυνατότητά των ποταμών να παρέχουν τροφή και νερό. Μαζί με τα φράγματα και άλλες «βαριές» κατασκευαστικές παρεμβάσεις, τα σχέδια εκτροπής αποτελούνται από πολύπλοκα συστήματα και χιλιόμετρα από διώρυγες, σήραγγες και εκσκαφές. Σήμερα, περίπου το 40% των μεγάλων (>1.000 χλμ) ποταμών του πλανήτη κυλούν ελεύθερα (χωρίς δηλαδή ανθρώπινες παρεμβάσεις), γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη διεθνή κρίση του νερού και δεν αποτελεί απλή σύμπτωση.

«Η εμμονή στις κατασκευαστικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε νερό είναι ένας πλασματικός τρόπος για να διορθωθεί «στα γρήγορα» η κρίση του νερού», δηλώνει ο ο Τζέϊμς Πίτοκ, Διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος Υδάτινων Πόρων του WWF. «Πιο ασφαλής λύση μακροπρόθεσμα είναι η δέσμευση για υγιή ποτάμια και υγροτόπους ως πρώτο βήμα για τη διατήρηση του νερού, η οποία μπορεί να συμπληρώνεται από άλλες μεθόδους όσο το δυνατό πιο βιώσιμες, και μόνο όταν αυτές είναι απολύτως απαραίτητες.»  

«Η σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας έχει ξεπεράσει τις παρωχημένες εμμονές με τα μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα, όπως οι εκτροπές των ποταμών. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα τονίζει συνεχώς την ανάγκη για ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και κατεπείγουσα προστασία των φυσικών διαδρομών του νερού. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε «κολλήσει» στη σκανδαλώδη πλέον εκτροπή του Αχελώου που όχι απλώς δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα θα προκαλέσει  σειρά από σοβαρές επιπτώσεις και θα κοστίσει τεράστια ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό, συμπληρώνει η Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Ελλάς.

Εκτός από την εκτροπή του Αχελώου, η διεθνής έκθεση ερευνά μεγάλα κατασκευαστικά έργα εκμετάλλευσης ποταμών που έχουν ολοκληρωθεί στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Ισπανία, καθώς και άλλα που έχουν προταθεί στη Βραζιλία, την Κίνα, και το Περού. Όλες σχεδόν οι περιπτώσεις μοιράζονται κάποια κοινά προβλήματα: υπερβάσεις στο κόστος, αδιαφανείς διαδικασίες, μη αναστρέψιμη βλάβη στα ποτάμια, ελλιπή συμμετοχή του κοινού στις αποφάσεις, αναγκαστική μεταφορά κοινοτήτων, υπερεκτίμηση των πλεονεκτημάτων, καθώς και ελλιπή εξέταση των εναλλακτικών επιλογών.  

«Σε πολλές περιπτώσεις τα σχέδια μεταφοράς νερού είναι αποτελέσματα μια απλουστευτικής λογικής που υποστηρίζει ότι η μεταφορά νερού από ένα ποτάμι σε ένα άλλο θα λύσει το πρόβλημα χωρίς να δημιουργήσει νέα», προσθέτει ο Πίτοκ. Οι λύσεις για τη κρίση του νερού πρέπει να βασίζονται στη σωστή αξιολόγηση και διαχείριση της τοπικής ζήτησης σε νερό και παράλληλα στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων (υγροτόπων) καταλήγει η έρευνα του WWF.  

Oλόκληρη η έκθεση στα Αγγλικά βρίσκεται στο http://www.wwf.gr/images/stories/docs/press/pipedreams-wwfinternational.pdf

WWF Ελλάς

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWF Ελλάς, tnantsou@wwf.gr, τηλ. 210-3314893
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, m.panteri@wwf.gr, τηλ. 697 6807632

 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 08 Ιούνιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 100 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253641
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.