ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι ενδείξεις για την επιδείνωση των ακραίων καιρικών μ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 26 Ιούνιος 2007
 
ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ 

Αυτές τις ημέρες βιώνουμε, ένα μίνι καύσωνα, ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο ανάμεσα σε άλλα που πλήττουν την Ευρώπη, την Αμερική και το πλανήτη ολόκληρο. Το κόστος των φαινόμενων είναι υλικά ανυπολόγιστο και ψυχικά δυσβάστακτο, όταν συνυπολογίσουμε μαζί με τις υλικές ζημιές και τις χιλιάδες ανθρώπων, που χάνονται κατά την εκδήλωση τους. Το επιστημονικό ερώτημα, αν ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις κλιματικές αλλαγές και την παγκόσμια θέρμανση, αντικαθίσταται από την παγκόσμια κοινωνική απαίτηση, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε την ένταση και την συχνότητα των φαινόμενων αυτών.

Το καλοκαίρι του 2003 ήταν το θερμότερο από το 1500. Σύμφωνα με Ελβετούς ερευνητές που ανέλυσαν παλαιά αρχεία και κλιματικούς δείκτες, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτιμάται ότι σκότωσαν 19.000 άτομα στην Ευρώπη. Γενικά η έρευνα δείχνει ότι από το 1500 το ευρωπαϊκό κλίμα γίνεται σταδιακά θερμότερο, αλλά από το 1973 η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Οι μέσες θερμοκρασίες αυξάνονται όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι τρείς τελευταίες δεκαετίες ήταν οι θερμότερες το διάστημα που εξετάστηκε.

Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει έδρα την Γενεύη, τονίζει σε έκθεσή του προς όλες τις κυβερνήσεις ότι: «αυτά τα καιρικά φαινόμενα –ρεκόρ (υψηλές θερμοκρασίες, σφοδρές βροχοπτώσεις, ξηρασίες κ.λπ.) περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των μηναίων και ετήσιων μέσων όρων οι οποίοι στην περίπτωση της θερμοκρασίας, αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία 100 χρόνια Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τελευταίων εκτιμήσεων της κλιματικής αλλαγής, ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη αυξάνεται από το 1861. Τον 20ο αιώνα η αύξηση ήταν γύρω στο 0,6 βαθμό Κελσίου.

H Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του κλίματος του Ο.Η.Ε (IPCC), σε έκθεση που ετοιμάστηκε για τις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου, λέει πως η Γη μπορεί να θερμανθεί πολύ περισσότερο από τις τρέχουσες προβλέψεις που υπάρχουν. Ακόμη υποστηρίζει πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα μεταβληθεί με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Οι ενδείξεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινόμενων στον πλανήτη απέκτησαν πλέον και επιστημονική βάση. Πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη εξακολουθεί νΆ ανεβαίνει λόγω κλιματικής αλλαγής, αριθμός και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινόμενων θα αυξηθεί». Η επιστημονική αυτή βεβαιότητα αποδεικνύεται και από σειρά παραδειγμάτων για το 2003.

- Το Μάιο ο αριθμός των τυφώνων που έπληξαν τις Η.Π.Α ήταν 562, αριθμός ρεκόρ, που αφήνει πολύ πίσω το προηγούμενο ρεκόρ των 399 τυφώνων του Ιουνίου 2002.

- Στην Ινδία ο καύσωνας που προηγήθηκε των μουσώνων ανέβασε τον υδράργυρο στους 45–49 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας το θάνατο 1400 ανθρώπων.

- Στη Σρι Λάνκα οι έντονες βροχοπτώσεις που δημιουργήθηκαν από τον τροπικό κυκλώνα με την κωδική ονομασία 01B, προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και περισσότερα από 300 ανθρώπινα θύματα.

- Η Ελβετία πέρασε το θερμότερο Ιούνιο των τελευταίων 250 ετών, ενώ στη νότιο Γαλλία η μέση θερμοκρασία ήταν 5-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

- Στην Αυστραλία το 2002 καταγράφηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος ξηρασίας στην ιστορία της ενώ στην Κίνα και στην Ανατολική Ασία οι έντονες πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Τα κλιματικά μοντέλα προβάλουν για την δεκαετία μετά το 2003, κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κάθε δύο χρόνια. Γεγονός που επιβεβαιώνεται σήμερα Ιούνιο 2007, με δραματικό τρόπο σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία.

Ο Δρ. Κρίστοφερ Σαρ του Ομοσπονδιακού Ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και οι συνεργάτες του στην μετεωρολογική υπηρεσία του MeteoSwiss εξέτασαν προσομοιώσεις της πορείας του κλίματος, βασιζόμενοι σε στοιχεία για τα τελευταία 150 χρόνια, θεωρώντας ότι τα επίπεδα των αέριων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα διπλασιαστούν έως το τέλος του αιώνα. Τα συμπεράσματα των Ελβετών ειδικών συγκλίνουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Ευρώπης:

«Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι, χοντρικά, κάθε δεύτερο ευρωπαϊκό καλοκαίρι θα είναι εξίσου θερμό, αν όχι θερμότερο, από το καλοκαίρι του 2003»

«Μέχρι το τέλος του αιώνα θα δούμε μερικά μόνο φυσιολογικά καλοκαίρια, αλλά το μέσο καλοκαίρι θα μοιάζει περισσότερο σαν του 2003 και το μέγιστο θα είναι ακόμα θερμότερο»

Στη Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματολογικές αλλαγές, που έγινε στο Μιλάνο το Δεκέμβριο του 2003, τονίστηκε από τους ειδικούς

Η αντιμετώπιση κλιματικής μεταβολής σήμερα:

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έγινε με το πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο ετέθη σε ισχύ το 2005 και επιβάλει περιορισμό στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2012, με στόχο τη μείωση κατά 5% για την περίοδο 2008 –2012 σε σχέση με το 1990.

Σύμφωνα όμως με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕ), η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη. «Νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να έχουμε κατά νου πως το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι πρακτικά τελειωμένο. Το Κιότο είναι ένα πρωτόκολλο που εγκρίθηκε από ορισμένο αριθμό χωρών και του οποίου η περίοδος εφαρμογής εκπνέει το 2012, δηλαδή σύντομα», δήλωσε ο Γάλλος επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Claude Mandili σε συνέντευξη τύπου στο Τόκιο, όπου πήγε για να παρουσιάσει την έκθεση Word Energy Οutlook της ΙΑΕ, 596 σελίδων και απευθύνεται στους ισχυρούς του κόσμου την ομάδα G8.

Μπορούμε σίγουρα να καταλογίσουμε ευθύνες στις Η.Π.Α, και ότι είχαν άδικο που δεν επικύρωσαν το πρωτόκολλο, δεδομένου ότι εκπέμπουν το 1/3 των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά το πρόβλημα δε είναι πλέον το Κιότο, είναι αυτό που θα ακολουθήσει.

Με την απουσία μέτρων, επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας ΙΑΕ, και με χρονικό ορίζοντα το 2030, θα καταγραφεί δραματική αύξηση των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προβλέπεται ότι πριν από το 2010 η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ατμοσφαιρικούς ρύπους παγκοσμίως.

Δεν πρέπει να αναμένει κανείς πρόοδο παγκόσμια, από τις χώρες με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι Η.Π.Α, η Κίνα και η Ινδία.. Συνεπώς η πρόκληση κατά τα προσεχή χρόνια είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε νΆ ανεβάσουμε όλο τον κόσμο στο ίδιο τρένο, όπου ήδη ταξιδεύουν ισχυρά κοινωνικά κινήματα που έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών.

Το πρόγραμμα περιβάλλοντος των Η.Ε, προτρέπει τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να δράσουν ώστε να περικοπούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση των ορυκτών καυσίμων, και όχι να περιμένουν διαπραγματεύσεις. « Αυτό συμβαίνει σήμερα και ο καθένας μας σε όλο τον πλανήτη μπορεί να δράσει τώρα για να κάνει κάτι για το περιβάλλον»

Η Γερμανία και η Αγγλία ευαισθητοποιήθηκαν πρώτα από όλους για την μετά –Κιότο εποχή. Συγκεκριμένα η γερμανική προεδρία της Ε.Ε., ζήτησε στις Βρυξέλλες στις 8 κα 9 Μαρτίου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αναπτυγμένες χώρες κατά τουλάχιστον 60% έως το 2050

Το προσχέδιο της 15σέλιδης δήλωσης που προετοίμασε η γερμανική προεδρία προέβλεπε μείωση από 60 – 80 % των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που ευθύνονται κυρίως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έως τα μέσα του αιώνα, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και κατά 30% έως το 2020 στην Ένωση.

Σημειώνεται πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλες η Ε.Ε. να περιορίσει τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% (σε σχέση με το 1990) έως το 2020, κατά 30% σε περίπτωση επίτευξης μελλοντικής συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο.

Στη τελική διακήρυξη του προσχεδίου της γερμανικής προεδρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά «Τα 27 κράτη μέλη πρέπει να δεσμευτούν να διοργανώσουν εντός της Ένωσης μια κοινή πολιτική προκειμένου να αποτραπεί μια κλιματική καταστροφή»

Από την άλλη η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα του κόσμου που προτείνει δεσμευτικά όρια στις εγχώριες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς το Λονδίνο πιέζει για διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο του Νόμου για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει ότι η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 26 έως 32 τοις εκατό ως το 2020 και κατά 60 % έως το 2060.

Καθιερώνει επίσης τη διάθεση «κονδυλίων άνθρακα» ανά πέντε χρόνια για την προώθηση καθαρών τεχνολογιών ενέργειας, και ορίζει ανεξάρτητη επιτροπή για την ετήσια αξιολόγηση της προσπάθειας.

Το σχέδιο νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού τεθεί σε ισχύ το 2008, παρουσιάζεται λίγες ημέρες μετά την συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 ως το 2020.

Στη σύνοδο της G8, που πραγματοποιήθηκε στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας υπό την προεδρία της ¶νγκελα Μέρκελ, οι ηγέτες των «οκτώ», δεσμεύτηκαν να πάρουν συγκεκριμένα μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2009 στα πλαίσια του Ο.Η.Ε. Επίσης, υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν την Ε.Ε., την Ιαπωνία και τον Καναδά στο στόχο που έχει θέσει η Γερμανική προεδρία, για μείωση κατά 50% των εκπομπών με ορίζοντα το 2050.

Η συμβολή των Α.Π.Ε. στην επίτευξη του στόχου

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλες, υιοθέτησαν παρά τις αμφιταλαντεύσεις, τον δεσμευτικό στόχο που συνίσταται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε οι πηγές αυτές να αντιπροσωπεύουν το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ε.Ε έως το 2020.

Η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί σταθερή πολιτική της Ε.Ε και των χωρών μελών της. Ως ενδεικτικό στόχος καθορίστηκε η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στην ακαθάριστη εσωτερική ενεργειακή κατανάλωση από 5,4% το έτος 1997 σε 12% μέχρι το 2010 ή ισοδύναμα αύξηση ποσοστού διείσδυσης ηλεκτρικής ενέργειας από 13,9% ( 1997) σε 22,1% ( 2010)

Η επίτευξη του στόχου αυτού θα μειώσει για την Ευρωπαϊκή Ένωση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 περίπου εκατομμύρια τόνους το έτος. Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στην μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ενεργειακά και θα προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Πηγές:
1) 3ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των Α.Π.Ε.
2) Διαδίκτυο: in.gr & Google

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
manolisboyt2007@yahoo.gr

 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170990
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.