Λένε ότι όταν κτίζεις ένα σχολείο, κλείνεις μια φυλακή. Αυτό ισχύει, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Το σχολείο που κτίζεις δεν πρέπει το ίδιο να μοιάζει με φυλακή. Το σχολείο, ως χώρος, πρέπει να είναι άνετο, ευχάριστο και να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες των μαθητών για μάθηση και δημιουργία, άθληση, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση. Οι αυλές του πρέπει να είναι νησίδες πρασίνου και πρέπει να έχει όλες τις προδιαγραφές που εγγυώνται την ασφαλή διαμονή παιδιών και διδασκάλων, καθώς και την ασφαλή πρόσβαση τους σΆ αυτό.
Απο άποψη λειτουργίας και μορφής, το σχολείο πρέπει να εμπνέει δασκάλους και μαθητές και να αποτελεί τον πρώτιστο χώρο πολιτισμού. ΣΆ αυτό, άλλωστε, διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η αισθητική των αυριανών πολιτών.
Με λίγα λόγια, το σχολικό κτήριο πρέπει να διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούν αγαπητό και σεβαστό σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.
Για να ανταποκριθεί στον ρόλο του, το σχολείο πρέπει να πληρεί μια σειρά τεχνικών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
Ο σχεδιασμός του είναι δουλειά μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ειδικευμένων στα σχολικά κτήρια, που καλούνται να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες απο την σχετική νομοθεσία προδιαγραφές σε ένα, διαφορετικό κατά περίπτωση, οικόπεδο με τις όποιες εδαφικές, κλιματικές και άλλες ιδιαιτερότητές του.
Προφανώς, μια μελέτη σχολικού κτηρίου δεν είναι πασπαρτού, ούτε σηκώνει μεταποίηση στον κοπτοράπτη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας.
Το σχολείο δεν είναι ένας χώρος για να παρκάρουμε τα παιδιά. Σε καμία περίπτωση δεν κατασκευάζεται ένα σχολικό κτήριο με κριτήριο το στοίβαγμα όσο περισσότερων παιδιών σε όσο το δυνατόν μικρότερο χώρο – και αυτόν τσιμεντωμένο.
Οταν έχει αποδειχθεί επιστημονικά οτι άνθρωποι και ζώα βιώνουν έντονο στρες σε καταστάσεις συνωστισμού και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά, οταν ο σεβασμός και η προστασία του ζωτικού χώρου όλων των πλασμάτων στη γή αποτελεί αίτημα των σύγχρονων κοινωνιών, δεν νοείται η πολιτεία, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να κατασκευάζει σχολεία – τσιμεντένιες αποθήκες για παιδιά.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου εξετάζει με προσοχή τις καταγγελίες του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου σχετικά με το Νέο Σχολικό Συγκρότημα Καλλιθέας και παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη του θέματος. Το πώς έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί ένα σχολικό κτήριο, αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί την ιδεολογία και τις προτεραιότητες της πολιτικής εξουσίας και υπογραμμίζει τις ευθύνες της. ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Είναι λυπηρό να ζητάμε απο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σκεφθεί και να πράξει το αυτονόητο που ήδη αποτελεί κοινωνική κατάκτηση των αρχών του προηγούμενου αιώνα.
Σήμερα, που η βιοκλιματική αρχιτεκτονική εφαρμόζεται σε όλον σχεδόν τον πλανήτη, θα έπρεπε να συζητάμε για ένα πλήρως βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα.
Τι σημαίνει αυτό;
• ΚατΆ αρχήν, οτι το κτήριο πρέπει να έχει τον σωστό προσανατολισμό, φυσικό φωτισμό και αερισμό. Θα πρέπει δηλαδή να είναι σχεδιασμένο για τη συγκεκριμμένη περιοχή και το συγκεκριμμένο κλίμα, βάσει των κανόνων του βιοκλιματικού σχεδιασμού ( και όχι ο,τι ήθελε προκείψει κατά την σχεδίαση ή αντιγράφοντας και προσαρμόζοντας άλλες μελέτες).
• Να μην παρουσιάζει ενεργειακές απώλειες, ώστε να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι με το λιγότερο δυνατό κόστος (αποκλειομένης της χρήσης των επιβλαβών, για την υγεία και το περιβάλλον, κλιματιστικών).
• Ει δυνατόν, να είναι ενεργειακά αύταρκες ( σε χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία, πολλά σχολεία λειτουργούν με ενέργεια απο τον ήλιο).
• Η τεχνολογία για την κατασκευή του και τα υλικά να είναι φιλικά στο περιβάλλον και να εξασφαλίζουν υγειινή διαβίωση.
• Η διαρύθμιση των χώρων να υπηρετεί την λειτουργικότητα, να προσφέρει άνεση και αίσθηση καλής ενέργειας.
• ΣΆένα βιοκλιματικό σχολικό κτήριο, η σχέση ανάμεσα σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους είναι καθοριστική. Οι μεγάλοι χώροι πρασίνου είναι εξΆ ίσου σημαντικοί καθώς τα δέντρα και τα άλλα φυτά προσφέρουν δροσιά, φυσική μόνωση και ηχοπροστασία.
Δεν νοείται βιοκλιματικό σχολείο χωρίς αφθονία χώρων πρασίνου.
Τα βιοκλιματικά σχολικά κτήρια δεν ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Για τους συμπατριώτες μας τους ευρωπαίους, και όχι μόνο, είναι μια πραγματικότητα. Ετσι κτίζονται πλέον τα σχολεία: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ. Εμείς εδώ, όταν δεν κάνουμε θλιβερές απομιμήσεις βιοκλιματικών, παραμένουμε καθηλωμένοι στην εποχή της άκριτης τσιμεντολαγνίας.
Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
. ecocrete.gr . |