ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 09 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δελτίο τύπου και ψήφισμα της 2ης Συνέλευσης του Δικτύο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δίκτυο , Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2004

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 2η Συνέλευση του Πανελλαδικού Δικτύου Ενάντια στα Μεταλλαγμένα, που συμμετέχουν πάνω από 150 φορείς από όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι από τοπικούς Αγροτικούς Καταναλωτικούς, αυτοδιοικητικούς, εργατικούς, παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς, οικολογικούς, πολιτιστικούς, υγείας και εκπαίδευσης, φορείς, δικτύων και κινήσεων ως επίσης και πανελλαδικοί φορείς, συζήτησαν σήμερα Σάββατο 17 Απρίλη στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, την οργάνωση και το συντονισμό των αντιδράσεων τους στην επιβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δηλαδή των μεταλλαγμένων, στην διατροφή μας και στην φύση, παρά την δεδηλωμένη αντίθεση της πλειοψηφίας των καταναλωτών και των αγροτών.

Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές παρεμβάσεις.

Η Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε ότι η κύρια δράση στο επόμενο διάστημα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών και των αγροτών, χωρίς να αποκλείει και δυναμικές ενέργειες σε αντίστοιχες των πολυεθνικών, όρισε την 5 Ιουνίου 2004 σαν μέρα έντονης δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα και κάλεσε τα τοπικά Δίκτυα

· Να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την ενημέρωση των αγροτών, των καταναλωτών, των κοινωνικών φορέων, σε κάθε τοπική κοινωνία.

· Να ζητήσουν επικύρωση ψηφίσματος από όλα τα Νομαρχιακά και Δημοτικά συμβούλια για να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα.

· Να δυναμώσουν τις παρεμβάσεις τους με κύριο άξονα τα μεγάλα καταστήματα, τις λαϊκές αγορές, την εκπαίδευση και γενικά τους χώρους που συγκεντρώνονται οι συμπολίτες τους.

Η Συνέλευση ομόφωνα εξέλεξε συντονιστική εκτελεστική επιτροπή και την εξουσιοδότησε να παραδώσει το ψήφισμα στη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Αυτοδιοικητικά όργανα και τους Κοινωνικούς φορείς. Να προωθήσει την δημιουργία τοπικών επιτροπών σε κάθε Δήμο και σε κάθε Νομό και να διοργανώσει την επόμενη Συνέλευση του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και δράσεις.

Αθήνα, 17 Απρίλη 2004
Το προεδρείο της Συνέλευσης

Η συνέλευση ομόφωνα εξέδωσε το παρακάτω Ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΦΟΡΕΩΝ, ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ

- ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ, Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
- ΝΑΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ (παραδοσιακά, βιολογικά, ονομασίας προέλευσης)

Αθήνα 17 Απριλίου 2004

Εμείς οι εκατοντάδες εκπρόσωποι και μέλη κοινωνικών φορέων υγείας, αγροτικών, καταναλωτικών, αυτοδιοικητικών, εργατικών, παραγωγικών, περιβαλλοντικών, οικολογικών, πολιτιστικών και εκπαίδευσης, με το παρόν κείμενο πού συνυπογράφουμε εκφράζουμε :

Α) ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ για το γεγονός ότι πλήθος γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί δηλαδή τα μεταλλαγμένα προϊόντα βρίσκονται προ των πυλών ελεύθερης εισόδου και καλλιέργειας στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δε κοινοτικοί κανονισμοί του Ιουλίου 2003 (όπως ο 18/2001), που θα εφαρμοστούν πλήρως από αύριο, καθορίζουν διαδικασίες εισαγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά, με την προϋπόθεση της σήμανσής τους! Βέβαια θα σημαίνονται μόνον όταν το ποσοστό των γενετικά τροποποιημένων συστατικών υπερβαίνει το 0,9%, άλλως θα κυκλοφορούν ελεύθερα και στην αφάνεια!

Η καλλιέργεια και η διακίνηση μεταλλαγμένων προϊόντων απειλούν με επιμόλυνση τις συμβατικές, τις βιολογικές και τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, δεν διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη παραγωγή των άλλων ποιοτικών προϊόντων.

Ο κίνδυνος της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγών σε παγκόσμια κλίμακα από τις εταιρείες που ελέγχουν τους μεταλλαγμένους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στην γεωργία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το αίτημα περιφερειών και χωρών της ΕΕ (Αυστρία) να προστατεύσουν τη γεωργία, τους καταναλωτές και το περιβάλλον από την εισβολή των μεταλλαγμένων. Προσπαθώντας με διοικητικά μέτρα να επιβάλλουν το συμφέρον των πολυεθνικών στους καταναλωτές και τους αγρότες.

Παράλληλα, δεκάδες γενετικά τροποποιημένοι σπόροι αναμένουν να λάβουν άδεια καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ στην επικείμενη συνεδρίαση του αρμόδιου Συμβουλίου Υπουργών 26-27/4 θα συζητηθεί η πρώτη άδεια, του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Bt11.

Β) AΡΝΟΥΜΑΣΤΕ:

- Να γίνουμε τα πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας.

- Το πατεντάρισμα της παγκόσμιας κληρονομιάς του γενετικού υλικού και την μετατροπή του σε ιδιοκτησία μιας μικρής ομάδας πολυεθνικών εταιρειών

- Την μετατροπή των αγροτών σε σύγχρονους “κολίγους” εξαρτημένους ολοκληρωτικά από μιά χούφτα πολυεθνικές εταιρείες, που παράγουν και διακινούν τα μεταλλαγμένα.

- Να τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η κερδοφορία των εταιρειών των μεταλλαγμένων έναντι των δικαιωμάτων της ασφάλειας και της επιβίωσης των λαών και τοπικών κοινωνιών, του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών όλου του κόσμου να επιλέγουν να μη παράγουν και να μην καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα.

Γ) ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΟΙ αγρότες και παραγωγοί να κατέχουν και  να χρησιμοποιούν καθαρούς σπόρους και ζωοτροφές της επιλογής τους και να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, χωρίς να μολύνονται με μεταλλαγμένους οργανισμούς, με την «συνύπαρξη» των καλλιεργειών, που αποδεδειγμένα πια είναι αδύνατη. . ΟΙ  καταναλωτές να έχουν  ποιοτικά ,ασφαλή και υγιεινά προϊόντα και χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς. Το αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους.

Των συλλογικών φορέων των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης, της κυριαρχίας ,της προφύλαξης και επικουρικότητας τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον.

Των επόμενων γενεών να κληρονομήσουν τη βιοποικιλότητα σπόρων και των φυτικών και ζωικών ειδών. Με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια των επόμενων γενεών καθώς και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία όλου του πλανήτη.

Δ) ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

- Την κύρωση από την Βουλή και εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου Βιοασφάλειας της Καρθαγένης» και από τα συναρμόδια Υπουργεία Γεωργίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, να θωρακίσουν την Ελληνική ποιοτική παραγωγή και τη δημόσια υγεία.

- Την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας ή καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στη χώρα μας, αξιοποιώντας τη νομική αρχή της Προφύλαξης και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, αξιοποιώντας την εκφρασμένη απόφαση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας ,για κήρυξη των περιοχών ευθύνης τους σε ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα.

- Με παρεμβάσεις της στην ΕΕ να υποστηρίξει το μορατόριουμ απαγόρευσης εισαγωγής  γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ε.Ε. και την κατάργηση των Κοινοτικών Οδηγιών και Κανονισμών, που ουσιαστικά απελευθερώνουν τη διακίνηση και καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.

- Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (26-27/4) στις Βρυξέλες, να καταψηφίσει την εισαγωγή του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Βτ11.

Ε) ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ να πάρουν άμεσα και δημόσια καθαρή θέση υποστήριξης του αγώνα μας και να συμμετέχουν με παρεμβάσεις στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ και να ενισχυθούν τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα (παραδοσιακά, βιολογικά, ονομασίας προέλευσης, συμβατικά ολοκληρωμένης πιστοποιημένης διαχείρισης).

Ζ) Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, η Συνέλευση του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ,αποφασίζει:

- Καλεί τους καταναλωτές και τους αγρότες να μην αγοράζουν και χρησιμοποιούν προϊόντα με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ ή GMO) δηλαδή τα μεταλλαγμένα.

- Ορίζει την 5 Ιουνίου 2004 σαν μέρα έντονης δράσης ενάντια στα μεταλλαγμένα με  Συγκέντρωσεις, διαδήλωσεις και άλλες μορφές  δράσης σε κάθε δήμο, σε όλη την Ελλάδα.

- Καλεί όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, σε μια ενιαία, αποφασιστική και δυναμική δράση για μια Ελλάδα ελεύθερη των μεταλλαγμένων. Καλεί τα τοπικά Δίκτυα, να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για την ενημέρωση των αγροτών, των καταναλωτών, των κοινωνικών φορέων, σε κάθε τοπική κοινωνία, να ζητήσουν από όλα τα Νομαρχιακά και Δημοτικά συμβούλια να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα. Να δυναμώσουν τις παρεμβάσεις τους με κύριο άξονα τα μεγάλα καταστήματα, τις λαϊκές αγορές, την εκπαίδευση και γενικά τους χώρους που συγκεντρώνονται οι συμπολίτες τους.

- Δηλώνει ότι το κίνημα της ανακήρυξης «Ελεύθερων από Μεταλλαγμένα» περιοχών, που εξαπλώνεται από Νομό σε Νομό, έχει ως σκοπό την ανακήρυξη όλης της χώρας σε τέτοια ζώνη. Συνδέεται με τα αντίστοιχα κινήματα των περιφερειών και των άλλων χωρών στην Ε.Ε., που ασκούν επίσης πίεση προς τις κυβερνήσεις, και επιδιώκει να απαγορευθούν τα μεταλλαγμένα σε όλη την Ευρώπη με βάση την αρχή της προφύλαξης, που πρέπει να υπερτερήσει του ελεύθερου εμπορίου

- Την εκλογή συντονιστικής εκτελεστικής επιτροπής

- Εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να παραδώσει το ανωτέρω Ψήφισμα στη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο, τα Πολιτικά Κόμματα, τα Αυτοδιοικητικά όργανα, τους Κοινωνικούς φορείς. Να προωθήσει την δημιουργία τοπικών επιτροπών σε κάθε Δήμο και σε κάθε Νομό και να διοργανώσει την επόμενη Συνέλευση του κινήματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, παίρνοντας όλα τα αναγκαία πρακτικά μέτρα και δράσεις.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Ψήφισμα 17-4-2004

revis@otenet.gr, 694-5107053 (Κ. Ρεβήσιος - Πανθεσσαλική, Λάρισα)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54566309
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.