ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 28 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ (ΚΑΤΗ)ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Τετάρτη, 20 Ιούνιος 2007

Στη χώρα που όλα γίνονται ανάποδα, η προηγούμενη κυβέρνηση, το 2003 (τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 2742/99 για το χωροταξικό σχεδιασμό) θεσμοθέτησε Περιφερειακά Πλαίσια, έχοντας εκπονήσει Εθνικό Πλαίσιο το οποίο απέφυγε να θεσμοθετήσει προφανώς για να μη δεσμεύεται. Σήμερα η κυβέρνηση, ενώ δηλώνει ότι εκπονεί Εθνικό Πλαίσιο, τρέχει να θεσμοθετήσει Ειδικά Πλαίσια πριν από το Εθνικό.

Στη χώρα που αποφεύγει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και προάγει συγκυριακές Τομεακές πολιτικές, η τακτική αυτή είναι απόλυτα συνεπής με τις γενικές πολιτικές επιλογές. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τυπικό, είναι κυρίως ουσιαστικό: ένα Εθνικό Πλαίσιο, που ψηφίζεται από τη Βουλή και ελέγχεται συνταγματικά, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο, να αποφύγει να τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο σε εθνικούς στρατηγικούς στόχους που προάγουν βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, σε διαθέσιμους φυσικούς και ανθρώπνους πόρους και σε διασύνδεση όλων των τομέων της οικονομίας, εξαρτώντας από όλα αυτά και ιεραρχώντας τις επιλογές του, όπως η ΚΥΑ αποφεύγει να κάνει.

Ίσως ένα Εθνικό Πλαίσιο δεν θα έφθανε καν να ψηφιστεί από τη Βουλή αν ο μελετητής του διαχώριζε τη θέση του από το τελικό σχέδιο, όπως προς τιμήν του και υποδειγματικά έκανε ο μελετητής του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό σε σχέση με την ΚΥΑ που έχει τεθεί σε διαβούλευση!

Το Σχεδιο ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό:

Αναγορεύει την πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη σε μονοκαλλιέργεια για τη χώρα σε βάρος άλλων τομέων της οικονομίας, επιβάλλοντας την εγκατάσταση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων όχι μόνο σε προστατευόμενες περιοχές σε βάρος του των συλλογικών φυσικών πόρων αλλά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε βάρος της πολιτικής ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

Προσφέρει φθηνή γη, στις προστατευόμενες περιοχες και την ύπαιθρο στις ίδιες αυτές μεγάλες επενδύσεις μαζί με άλλα κίνητρα δόμησης που φθάνουν στο τετραπλάσιο των πυκνοτήτων με τις οποίες μπορούν να οικοδομούν οι πολίτες, και χωροθετεί την τουριστική ανάπτυξη όχι σε περιοχές οικιστικής ανάπυξης αλλά στην εκτός σχεδίου δόμηση, χωρίς κανένα όριο.

Παρεμβαίνει στην ουσία της οικιστικής ανάπτυξης που ασκείται από άλλο υπουργείο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, προωθώντας ένα παράλληλο μη ελεγχόμενο σύστημα ιδιωτικής πολεοδόμησης που, με το όνομα της τουριστικής επένδυσης (που δεν περιλαμβάνεται στα στάνταρς του υπολογισμού της οικιστικής ανάπτυξης), θα επιτρέψει την κάλυψη εκτιμώμενης ζήτησης 1.000.000 παραθεριστικών κατοικιών.

Παρεμβαίνει, επίσης, σε θέματα χωροθέτησης υποδομών και άλλων υπουργείων όπως αυτών της βιομηχανίας, υποδομές που περιορίζει επιλεκτικά σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και όχι σε σχέση με τις ανάγκες της ανάπτυξης της ίδιας της βιομηχανίς ούτε και τις ανάγκες ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος, και των μεταφορών , υποδομές για τις οποίες επιχειρεί μια αυθαίρετη ιεράρχηση.

Τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τα πρόσφατα θεσμοθετημένα (με ορίζοντα 15ετίας) Περιφερειακά πλαίσια και τη σχέση τους (υποχρέωση εναρμόνισης) με εκατοντάδες εκπονούμενα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ (η πλειοψηφία των οποίων χρηματοδοτείται από το Γ΄ΚΠΣ), σε υλοποίηση νομοθεσίας που ορίζει ότι πρέπει όλος ο σχεδιασμός να ευθυγραμμιστεί με τους αυθαίρετους όρους που το ίδιο θέτει.

Παρεμβαίνει, επίσης, στην υφιστάμενη νομοθεσία για τους όρους εγκατάστασης τουριστικών μονάδων, κατευθύνοντας την αγορά ακινήτων, δημιουργώντας τετελεσμένα και όρους άσκησης νέων πιέσεων, ενώ, βάσει του Ν. 2742/99, αποτελεί ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και δεν καθορίζει χρήσεις γης.

Αγνοεί προκλητικά διαβούλευση δεκαετίας στην Ε.Ε. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ακτών, στην οποία μετείχε και η χώρα μας, με υποχρέωση εναρμόνισης των κρατών μελών, τη στιγμή που εκπονείται Ειδικό Πλαίσιο για τον παράκτιο χώρο, που θα είναι εξωφρενικό αν ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμίσεις του Ειδικού Πλαίσιου του Τουρισμού για δόμηση στα 50 εώς 100 μέτρα από τον αιγιαλό!

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΉ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ REAL ESTATE!

Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
www.amak.tee.gr.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 86 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58161720
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.