ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 23 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
www.anthropos.gr , Κυριακή, 18 Απρίλιος 2004

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση
(19-25 Απριλίου)

Από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου έως την Κυριακή, 25 Απριλίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση, εκατομμύρια μαθητές σε 100 χώρες στον κόσμο θα ζητήσουν από τους αρχηγούς των κρατών τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση στην εκπαίδευση, η οποία αφήνει περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά εκτός σχολείου.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση διοργανώνεται από τα μέλη της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education GCE), μια συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων και δικτύων της κοινωνίας των πολιτών στην οποία η ActionAid είναι ιδρυτικό μέλος. Μέλη της στην Ελλάδα αποτελούν οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες Λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε., Ο.Ι.Ε.Λ.Ε). Το 2003, η μαζικότητα της Δράσης (2.000.000 μαθητές πραγματοποίησαν ένα κοινό μάθημα διαμαρτυρίας) έφερε ήδη αλλαγές: ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε δεσμεύτηκε ότι τα κορίτσια που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν βασική εκπαίδευση.

Η Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση πιστεύει ότι η δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για κάθε παιδί δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και εφικτός στόχος και πιέζει τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της (Σύνοδος Κορυφής της Χιλιετίας 2000 και Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση, Ντακάρ 2000) και να εξασφαλίσει εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, όλα τα παιδιά του κόσμου θα πήγαιναν σχολείο εάν αυξανόταν η ετήσια βοήθεια για τη στοιχειώδη εκπαίδευση κατά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ισοδύναμο με τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 3 ημερών.

Η ActionAid Ελλάς, μέλος της εκστρατείας, συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης και κινητοποιεί τους μαθητές των ελληνικών σχολείων να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου «Εκπαίδευση για Όλους» μέχρι το 2015.

Μαθητές από όλη την Ελλάδα φωτογραφίζονται στις τάξεις τους και υπογράφουν το αίτημα «Όχι άλλες απουσίες από τα θρανία του κόσμου», το οποίο θα παραδώσουν στον πρωθυπουργό, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004, αφού προηγηθεί στα Προπύλαια, την Πέμπτη, 22 Απριλίου και ώρα 11:00, συμβολική εκδήλωση με 80 μαθητές δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα χρωματίσουν ένα πανό με το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας και θα το γεμίσουν με τις φωτογραφίες όλων των ελληνικών τάξεων που ζητούν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο Απόστολος Πηγιάκης, Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Δράσεων της ActionAid Ελλάς, δήλωσε: «Όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει ότι η καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι επείγουσα προτεραιότητα και κλειδί για την εξάλειψη της φτώχειας στον πλανήτη. Σήμερα που τα παιδιά του κόσμου, οι αυριανοί πολίτες του κόσμου, ενώνονται ζητώντας ‘'Όχι άλλες απουσίες από τα θρανία του κόσμου'', όλα τα κράτη πρέπει να ακούσουν το αίτημα τους.»

Η πραγματικότητα στον κόσμο σήμερα:

  • Περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το 60% είναι κορίτσια.
  • 1 στα 2 παιδιά στην Αφρική και 1 στα 3 παιδιά στη Νότια Ασία δεν ολοκληρώνουν τη φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • 150 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο δεν θα ολοκληρώσουν τη στοιχειώδη εκπαίδευσή τους.
  • 900 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι. Η πλειοψηφία είναι γυναίκες.
  • Πρόσθετη βοήθεια, αρκετή για να πάνε σχολείο όλα τα παιδιά του κόσμου, θα υπήρχε αν κάθε πλούσια χώρα, από κάθε 100 ευρώ που κερδίζει κάθε χρόνο, έδινε μόλις 3 λεπτά. (Το ποσοστό αυτό είναι μόλις το 0,03% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος ΑΕΕ.)
  • Αν η ετήσια βοήθεια για τη στοιχειώδη εκπαίδευση αυξανόταν κατά ποσό ισοδύναμο με τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 3 ημερών (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια), όλα τα παιδιά του κόσμου θα πήγαιναν σχολείο.

Οι δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας:

  • Το 1948, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την εκπαίδευση ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Το 1990, οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν πως μέχρι το 2000 όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και ποιοτική στοιχειώδη εκπαίδευση.
  • Το 2000, στη Σύνοδο Κορυφής της Χιλιετίας των Ηνωμένων Eθνών, τα 189 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως το 2015.
  • Το 2000, στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση στο Ντακάρ, 185 χώρες συμφώνησαν το στόχο Εκπαίδευση για Όλους και δεσμεύτηκαν να παράσχουν την επιπλέον βοήθεια που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι καμία χώρα δεν θα αποτύχει στο στόχο λόγω έλλειψης πόρων.

 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 18 Απρίλιος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57562772
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.