ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ! |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Θάλασσα - Ακτές
|
Greenpeace
,
Τρίτη, 19 Ιούνιος 2007
|
Δυναμική δράση της Greenpeace στον Ισθμό της Κορίνθου
Ακτιβιστές της Greenpeace κρέμασαν ένα γιγαντιαίο πανό 600 τετραγωνικών μέτρων πάνω από τον ισθμό της Κορίνθου με σύνθημα "Ώρα για Θαλάσσια Καταφύγια", ώστε με δυναμικό τρόπο να αναδείξουν την ανάγκη για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Η σημερινή δράση αποτελεί προπομπό της άφιξης του Rainbow Warrior στον Κορινθιακό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής εκστρατείας της οργάνωσης για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
"Με αυτή τη δυναμική ενέργεια θέλουμε να δείξουμε στην πολιτική ηγεσία ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να δεσμευτεί στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων" δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. "Τα αποθέματα των ψαριών συνεχώς μειώνονται και το θαλάσσιο περιβάλλον καταστρέφεται εξαιτίας της έλλειψης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προστασία της θάλασσας" δήλωσε η Σοφία Τσενικλή.
Την Τρίτη 26 Ιουνίου θα βρίσκεται στο λιμάνι της Κορίνθου το πλοίο-σύμβολο της Greenpeace Rainbow Warrior όπου θα γίνει η παρουσίαση νέας έκθεσης της Greenpeace για τον Κορινθιακό κόλπο. Στην έκθεση δίνεται έμφαση στο θαλάσσιο πλούτο, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που απειλούν τον Κορινθιακό κόλπο αλλά και στις προτάσεις που θα οδηγήσουν στη σωτηρία του.
"Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια κλειστή και ευαίσθητη θάλασσα, εξαιρετικής ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Εδώ και δεκαετίες όμως έχει αφεθεί στο έλεος της ανθρώπινης υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης." είπε η Σοφία Τσενικλή, συμπληρώνοντας "είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ξεχασμένης και απροστάτευτης ελληνικής θάλασσας".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία υιοθέτησης ενός νέου νόμου –της Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον – που έχει στόχο να επιτύχει μία καλή περιβαλλοντική κατάσταση σε όλες τις Ευρωπαϊκές θάλασσες μέχρι το 2021. Η Greenpeace ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναγνωρίσει ότι τα θαλάσσια καταφύγια αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα για υγιείς θάλασσες και θα πρέπει να περιληφθούν στην Ευρωπαϊκή Οδηγία.
"Ζητάμε από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, στον καθορισμό των θαλάσσιων καταφυγίων στις ελληνικές θάλασσες”, είπε η Σοφία Τσενικλή.
Σημειώσεις:
(1)Το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο στα πλαίσια της νέας Μεσογειακής εκστρατείας της οργάνωσης με στόχο την προώθηση ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει 40% των ευρωπαϊκών θαλασσών.
(2) Τον Ιούνιο του 2006, η Greenpeace παρουσίασε την έκθεση "Μεσόγειος, Καταφύγιο Ζωής", με την οποία πρότεινε τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. www.greenpeace.gr
Greenpeace Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008, www.greenpeace.gr
. ecocrete.gr . |