ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 03 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
15 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 16 Ιούνιος 2007


α) Η ανακοίνωση

Η ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), έχει καθιερώσει και συντονίζει την «Ευρωπαϊκή ημέρα ανέμου» στις 15 Ιουνίου. Στόχος της γιορτής αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και του κοινού στην αιολική ενέργεια και τις δυνατότητες του ανέμου.

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οργανισμοί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: πλανήτης κινδυνεύει και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακές συνήθειες και στην παραγωγή και στην κατανάλωση. Μια από τις ελάχιστες έτοιμες λύσεις που έχουμε διαθέσιμες είναι η Ανεξάντλητη Αιολική Ενέργεια, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αν είναι να ελπίζουμε ότι θα περιορίσουμε την έκταση των κλιματικών αλλαγών. Η απόφαση που λήφθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικυρώσουν ένα δεσμευτικό στόχο 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήταν μια απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να κάνει μια θετική επιλογή και να εκμεταλλευτεί την αιολική ενέργεια, που είναι ασφαλής, γηγενής, καθαρή, και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ι. Τσιπουρίδη πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΤΕΝ, η ευρωπαϊκή ημέρα του ανέμου θα εορταστεί σε όλη την ήπειρο, με δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις Βρυξέλες, στο Παρίσι, στην Κοπεγχάγη, στην Μαδρίτη, στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Εθνικές Ενώσεις αιολικής ενέργειας, κατασκευαστές, παραγωγοί θα οργανώσουν « αιολικές εκδηλώσεις» στις πόλεις τους και στα αιολικά πάρκα της χώρας τους.

Σκοπός της Ευρωπαϊκής ημέρας του ανέμου είναι:

- Η προώθηση της αιολικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως μιας δημοφιλούς και αποτελεσματικής πηγής ενέργειας

- Η ενημέρωση, γιατί η αιολική ενέργεια είναι μια βασική λύση στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση.

- Η ενθάρρυνση των ευρωπαίων πολιτών νΆ απαιτήσουν την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

β) Ιστορική αναδρομή χρήσης των Ανεμοκινητήρων:

Η αναφορά της ελληνικής μυθολογίας στο θεό « Αίολο» ο οποίος με την βοήθεια των οκτώ βοηθών θεών (Βορέα, Καικία, Απηλιώτη, Εύρο, Νότο, Λίψ, Ζέφυρο και Σκίρωνα )θεωρείται ο διαχειριστής των ανέμων, υπογραμμίζει τη σημασία της αιολικής ενέργειας στην οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα εκείνων των χρόνων.

H αιολική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον άνθρωπο για την κίνηση ιστιοφόρων πλοίων. Οι ιστορικές και αρχαιολογικές αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι αιολικές μηχανές (ανεμόμυλοι) χρησιμοποιήθηκαν εκτός των Ελλήνων και από άλλους αρχαίους λαούς, όπως Κινέζους, Πέρσες και Αιγυπτίους.

Η χρήση των ανεμόμυλων για την άλεση των δημητριακών και την άρδευση εφαρμόσθηκε στις χώρες της Ανατολής, στη Μικρά Ασία και στο Αιγαίο, κατά την Βυζαντινή εποχή. Στην Ευρώπη υποστηρίζεται ότι οι ανεμόμυλοι εμφανίσθηκαν περίπου το 1200 μ.X.

Παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο, παράγουν πρώτοι οι Δανοί στις αρχές του αιώνα. Επίσης στην Αμερική χρησιμοποιούνται ανεμόμυλοι μεταλλικής κατασκευής για ηλεκτροδότηση. Το 1891 λειτούργησε στο Askov της Δανίας πειραματικός ανεμοκινήτηρας με δύο ηλεκτρικές γεννήτριες ( 2Χ9ΚW) και διάμετρο 22,8 m, υπό την επίβλεψη του καθηγητή P.La.Cour. Αντίστοιχα τη δεκαετία του 1930 κατασκευάσθηκε στη Βαλτική μηχανή 100KW, με σχεδιαστική επίβλεψη των Sabanin και Υuriev. Τέλος το 1940 κατασκευάζεται στο Vermont των Η.Π.Α., ένας πειραματικός δίπτερος ανεμοκινήτήρας (ανεμογεννήτρια) σημαντικής ισχύος.

Στη χώρα μας χρησιμοποιήθηκαν ανεμόμυλοι κυρίως στην Ανατολική Κρήτη για άντληση ποτιστικού νερού από πηγάδια. Οι ανεμόμυλοι αυτοί είναι σιδερένιοι με υφασμάτινα πανιά, και αναφέρονται συγκεντρωμένοι στο Οροπέδιο του Λασιθίου. Την εποχή της άνθησής τους, πριν το 1940, υπήρχαν έξι χιλιάδες ανεμόμυλοι, ενώ σήμερα λειτουργούν λιγότεροι από 1000. Οι κατασκευαστές των ανεμόμυλων αυτού του τύπου είναι ντόπιοι σιδηρουργοί, ενώ το κόστος ενός τέτοιου ανεμόμυλου το 1960 ήταν περίπου 5.000 δρχ.. Κάθε ανεμόμυλος στο Λασίθι. Κάθε ανεμόμυλος στο Λασίθι αντλεί κατά μέσο όρο 35 έως 50m3 από μέσο βάθος 15m.(μέση παροχή 4m3/h) εργαζόμενοι 9-10 ώρες ημερησίως.

Παράλληλα στη Σητεία αναφέρθηκε για πρώτη φορά μέθοδος αντλιοταμίευσης της αιολικής ενέργειας, η οποία διερευνάται ως προς την οικονομικοτεχνική ελκυστικότητα μέχρι και σήμερα.

Στη χώρα μας σήμερα γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας με τη χρήση μεγάλων κυρίως αιολικών μηχανών οριζοντίου άξονα και με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως οι τοποθεσίες των παλαιών ανεμόμυλων αποτελούν πάντοτε αξιόπιστη ένδειξη περιοχών με αξιόλογο αιολικό δυναμικό, δοκιμασμένων μάλιστα από το πέρασμα αρκετών δεκαετιών. Σχετικά με το αιολικό δυναμικό δεν είναι τυχαίο, ότι στη Σητεία έχουν εγκατασταθεί τα περισσότερα αιολικά πάρκα της Κρήτης.

γ) Σύγχρονες ανεμογεννήτριες:

Η ιστορία των σύγχρονων εμπορικών Α/Γ, ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του Ά80 ως συνέπεια της πετρελαϊκής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Έννοιες όπως η «ασφάλεια», η «πολυπλοκότητα της ενεργειακής παραγωγής», και η «αειφορία», δημιούργησαν έντονο ενδιαφέρον για τις Α.Π.Ε. με έμφαση στις Α/Γ: Σήμερα μπορούμε να αναφέρουμε κάποιους τεχνολογικούς δείκτες που αναδεικνύουν την εξέλιξη και την ποιοτική αναβάθμιση τους, όπως :

- Η διαθεσιμότητα των μεγάλων αιολικών πάρκων με « πιστοποιημένες» Α/Γ μεσαίου μεγέθους ( 500-1000 ΚW) κυμαίνεται σε ετήσια βάση σταθερά στο 98%. Οι πρόσφατες μεγαλύτερες μηχανές προσεγγίζουν και αυτές το ίδιο μέγεθος.

- Μερικές από τις παλιότερες Α/Γ ήταν αρχικά θορυβώδεις, τόσο εξαιτίας του μηχανολογικού σχεδιασμού όσο και εξαιτίας της αεροδυναμικής τους, και ο θόρυβος ήταν ένα υπαρκτό πρόβλημά τους. Σήμερα ο μηχανικός θόρυβος έχει πρακτικά απαλειφθεί ενώ ο αεροδυναμικός έχει δραστικά μειωθεί.

- Οι Α/Γ είναι πλέον εγκαταστάσεις υψηλού βαθμού απόδοσης με λιγότερο από 10% θερμικές απώλειες στο σύστημα μετάδοσης της ισχύος της ισχύος τους. Ο αεροδυναμικός βαθμός απόδοσης έχει αυξηθεί από 44% της δεκαετίας του ΄80 στο 50% περίπου.

- Παλιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η αιολική διείσδυση σε αιολικά ηλεκτρικά συστήματα δεν θα μπορούσε να ξεπερνά το 10% για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Σήμερα η εικόνα είναι πολύ πιο σύνθετη. Τοπικές ενισχύσεις των δικτύων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα των Α/Γ μεταβλητών στροφών να συνεισφέρουν στην ευστάθεια του. Διεισδύσεις της τάξης του 20% φαίνονται ήδη εφικτές για ένα τυπικό ηλεκτρικό δίκτυο (Δανία 17%, Γερμανία και Ισπανία 15% σε τοπικά δίκτυα)

- Το κόστος της αιολικής κιλοβατώρας έχει δραστικά μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στις τεχνολογικές βελτιώσεις όσο και σε οικονομίες κλίμακας που σχετίζονται με το μέγεθος της αγοράς. Σε θέσεις με καλό αιολικό δυναμικό η αιολική ενέργεια μπορεί ήδη να ανταγωνιστεί σε εμπορική βάση, νέους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής από άνθρακα ή φυσικό αέριο.

- Οι οπτικές και γενικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Α/Γ, παρότι σαφώς μικρότερες από αυτές των συμβατικών σταθμών παραγωγής, απαιτούν ευαίσθητους χειρισμούς. Εντούτοις η ευρωπαϊκή τουλάχιστον κοινή γνώμη είναι γενικότερα θετική προς την αιολική ενέργεια.

δ) Πλεονεκτήματα αιολικής ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα:

1) Η αιολική ενέργεια προστατεύει τον πλανήτη, καθώς αποφεύγονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου

2) Η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους ρύπους

3) Η αιολική ενέργεια ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια

4) Η αιολική ενέργεια δεν εμποδίζει τις γεωγραφικές τις γεωγραφικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες καθώς το 99% της γης που φιλοξενεί αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για χρήσεις

5) Η αιολική ενέργεια δεν καταστρέφει τα δάση, καθώς τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε ορεινές θέσεις με αραιή ή καθόλου βλάστηση. Η παρουσία υψηλής βλάστησης στην περιοχή (συστάδες δένδρων και δασώδεις εκτάσεις) δεν προσφέρονται για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

6) Η αιολική ενέργεια, παρά τους φόβους περί του αντιθέτου, ενισχύει τον τουρισμό και αντικαθιστά τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας και διαφυλάσσει το φυσικό περιβάλλον

7) Δεν δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα και προσβολή του τοπίου από ανεμογεννήτριες.

8) Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ήσυχες. Το επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια είναι 50-60 db(A), που είναι αντίστοιχο με την ένταση μιας συζήτησης. Δεδομένης δε της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης των ανεμογεννητριών από γειτονικούς οικισμούς το επίπεδο αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, της τάξης των 30 db(A) περίπου, που αντιστοιχεί στο επίπεδο θορύβου ενός ήσυχου καθιστικού

Η αιολική ενέργεια πάνω από όλα, έχει φέρει ένα άνεμο αλλαγής στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά δεδομένα της χώρας μας, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη περιοχών με υψηλό αιολικό δυναμικό και την διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για μας και τα απιδιά μας

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
manolisboyt2007@yahoo.gr


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 127 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57065389
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.