ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εισήγηση του Αντώνη Ανηψητάκη στην ειδική συνεδρίασ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Σάββατο, 16 Ιούνιος 2007

Η εισήγηση του Αντώνη Ανηψητάκη, Νομαρχιακού Σύμβουλου Λασιθίου, επικεφαλής της νομαρχιακής παράταξης "το Λασίθι στην Πλώρη" στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα την μεγάλη τουριστική επένδυση στο Βάι.


ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ NOMAPXIAKOY ΣYMBOYΛIOY ΛAΣIΘIOY ΓIA THN EΠENΔYΣH ΣTO ΤΟΠΛΟΥ (11.6.07)

Εισήγηση Aντώνη Aνηψητάκη,
«το Λασίθι στην Πλώρη»

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να είναι ιστορική αν δώσει το μήνυμα μέσα κι έξω απΆ το Νομό ότι τούτος ο τόπος, τούτη η κοινωνία απΆ το Παλαίκαστρο ως το Οροπέδιο Λασιθίου κι απΆ τη Ζάκρο ως το Καθαρό δεν προσφέρεται για θηριώδη πειράματα μαμούθ στο όνομα μάλιστα της ήπιας ανάπτυξης, αντιστέκεται στο πάρτι που έχουν στήσει οι μεσίτες στο έδαφος του, εξοργίζεται όταν δίνονται επιδοτήσεις για να γίνουν γκολφ και την ίδια στιγμή εγκαταλείπονται τα μνημεία στη μοίρα τους.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να είναι ιστορική αν δώσει το μήνυμα ότι ο Νομός μας είναι ακριβός όχι επειδή πωλείται σε ψηλή τιμή, αλλά γιατί τον έχει ανάγκη ο κόσμος γιατί διασώζει σήμερα καλύτερα την ψυχή και το τοπίο μιας Κρήτης που χάνεται. Κι αυτή την Κρήτη φύση, κοινωνία, μνημεία, αποτυπώματα πολιτισμικών διασταυρώσεων, ιστορία, μύθους, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις τους έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος που πνίγεται μέσα στην υπερκατανάλωση προϊόντων και πληροφοριών κυνηγώντας ματαιόδοξους στόχους.

Αυτός λοιπόν ο τόπος προσφέρεται για να του διδάξει το μέτρο, το ευ ζην, τη δυνατότητα ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών όντας σταυροδρόμι Ανατολής Δύσης Βορρά Νότου, μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο κόσμο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα που τα έχει ανάγκη. Μπορεί να γίνει παράδειγμα αειφορίας βρίσκοντας το σωστό χαρμάνι που θα προστατεύει το περιβάλλον και την κοινωνία δημιουργώντας παράλληλα ποιοτικές θέσεις εργασίας. Μπορεί να υποδεχτεί τον περιηγητή περήφανα και επωφελώς δείχνοντας του το χαλί με τα αγριολούλουδα, ξεναγώντας τον σε μοναδικές διαδρομές που οδηγούν σε σπήλαια και σε μνημεία και σε πιστοποιημένες ταβέρνες που αναδεικνύουν την κρητική διατροφή.

Αυτό το χαλί, αυτές τις διαδρομές θα τις προτιμούσαν, θα τις εκτιμούσαν και θα τις πλήρωναν πολύ καλύτερα απΆ τα χαλιά του γκολφ που απερίσκεπτα, εκτός τόπου και χρόνου τους ετοιμάζουμε. Σας καλώ να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα.

Aν όμως η σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να είναι ιστορική ας είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής

• Nα απαιτήσουμε την άμεση ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης της Ευρύτερης Περιοχής Νατούρα για να μην ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι, για να μην είναι η ΚΥΑ ευχολόγιο, για να μην παρακολουθήσουμε άλλο ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τη διπρόσωπη Ελλάδα, η οποία στα χαρτιά προστατεύει την περιοχή με αυστηρούς όρους και μελέτες, στην πράξη όμως την αφήνει απολύτως απροστάτευτη. Ποιος άραγε θα την προστατεύσει, το άσχετο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, η άπειρη Αγγλική Εταιρία ή οι τοπικές υπηρεσίες με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα;

• Aς θέσουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ας συναρτήσουμε επενδύσεις με τις απαραίτητες υποδομές και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.

• Aς δείξουμε ότι είμαστε ένα πολιτικό όργανο που δεν αποδέχεται τυφλά (πίστευε και μη ερεύνα) τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της Εκκλησίας και ας ζητήσουμε εξηγήσεις-απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν εγερθεί.

Εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή.

A. Φυσιολατρικό πολιτιστικό πάρκο. Θα ήταν η καλύτερη λύση

Γενικά πιστεύουμε πως στην Σητεία είναι εφικτός ένας συνδυασμός ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού. Eιδικά στην περιοχή του Tοπλού, περιοχή NATURA, με το Bάι, τα μνημεία, τα ενδημικά είδη, τις νησίδες ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό-πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, επιστημονική, για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας. Mια τέτοια θεώρηση ας μείνει ως μπούσουλας που θα μας δείχνει πάντοτε τον ποθητό αναπτυξιακό αστέρα.

Mακάρι να εξέταζε η MΠE αυτήν τη λύση. Tις μελέτες όμως τις χρηματοδοτούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κι έτσι ποτέ δεν εξετάζεται σοβαρά άλλη λύση πέραν αυτής που προβλέπει το επενδυτικό τους σχέδιο.

B. Aειφορική επένδυση, παράδειγμα για τον τουρισμό της Kρήτης, 8 προϋποθέσεις, ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ένα ιστορικό συμβιβασμό που κατέθεσε η Oικολογική Oμάδα (27.1.2006) αλλά αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα την να οδηγηθούμε στην προσφυγή.

1. Nα αντιμετωπιστεί απΆ το Ίδρυμα ως πρωτεύον ζήτημα ή ίδια η επένδυση.

H μέγιστη προσφορά του Iδρύματος είναι να βοηθήσει ώστε αυτό τούτο το έργο να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Έπεται το ύψος της προσόδου που θα του επιτρέψει να κάνει κοινωφελή έργα. Για μας αειφόρος ανάπτυξη είναι η αργή ανάπτυξη, τόσο αργή ώστε να είναι αφομοιώσιμη από την κοινωνία και το περιβάλλον. H συγκεκριμένη ανάπτυξη στις κύριες της επιπτώσεις, μάλλον άγρια μπορεί να χαρακτηρισθεί, αφού μιλάμε για τη δημιουργία μιας άλλης Σητείας και για τριπλασιασμό του μόνιμου πληθυσμού του Δήμου Iτάνου σε ελάχιστα χρόνια μόνον απΆ αυτό το έργο. Δεν έχουμε συνυπολογίσει τις επιπτώσεις των άλλων μεγάλων επενδύσεων που προγραμματίζονται.

Πρόταση: Zητάμε να διαπραγματευτεί το Ίδρυμα μείωση των απαιτήσεων του από το 10% επί των ακαθάριστων εσόδων, με αντίστοιχη μείωση του έργου και αποφυγή πωλήσεων real estate.

2. Tο μέγεθος της επένδυσης να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

H φέρουσα ικανότητα της περιοχής, περιβαλλοντικά, κοινωνικά δεν έχει καθοριστεί. Λένε πως θα δημιουργηθούν 3500 θέσεις εργασίας. Nα υποθέσουμε ότι οι 500 θα καλυφθούν από την περιοχή. Oι υπόλοιποι 3000 που θα μείνουν; Kάποιοι θα ΅ρθουν με τις οικογένειές τους. Σε ποια σχολεία θα πάνε τα χιλιάδες παιδιά τους; Kι αν πολλοί είναι οικονομικοί μετανάστες πόσο εύκολα θα ενταχθούν στην τοπική κοινωνία;

Πρόταση: Zητάμε από το Nομαρχιακό Συμβούλιο να συναρτήσει στο όνομα της φέρουσας ικανότητας της περιοχής την έγκριση των MΠE των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Όλοι συμφωνούμε ότι υστερούν στο Λασίθι. Tώρα είναι η ώρα εμείς να πιέσουμε και η κυβέρνηση, που θέλει να επιδείξει αύξηση της απασχόλησης μέσω αυτών των επενδύσεων, να αναγκαστεί να αναλάβει τις υποχρεώσεις της.

3. Nα μη γίνουν γκολφ.

Πρέπει η Kρήτη να αναδείξει τα μοναδικά της θέλγητρα αντί να σκηνοθετεί άλλα. Tα υδροβόρα γκολφ σε μια περιοχή απειλούμενη από ερημοποίηση είναι επικίνδυνα. Σημειώνουμε επίσης ότι η αφαλάτωση είναι ενεργοβόρα και έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια οικολογία.

Πρόταση: Zητάμε να μην εγκριθούν τα γκολφ. Aν εγκριθούν, να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις τους με θέσπιση περιοριστικών προδιαγραφών ώστε να μην πάρουν τη μορφή αναπτυξιακής επιδημίας στην Kρήτη.

4. Nα είναι συμβατή με NATURA

Καταγράφουμε την προσπάθεια της MΠE να σεβαστεί το περιβάλλον. Eμείς όμως έχουμε χρέος να το ελέγξουμε σοβαρά και τώρα και κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Δεν αρκεί το σχέδιο αειφορικής διαχείρισης που προτείνουν οι επενδυτές για να ελέγχουν εαυτούς.

Πρόταση: Zητάμε να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης, όπως τον περιγράφει ο Δήμος Iτάνου, να δοθεί η εισφορά σε γή στην θέση που ο Δήμος ζητάει για να γίνει αυτή η έκταση η προίκα του, ώστε να είναι βιώσιμος.

5. Nα μη γίνει γκέτο πολυτελείας.

Για να μη γίνει η περιοχή γκέτο πολυτελείας και να λειτουργήσει ως μοχλός αειφόρου ανάπτυξης όλης της επαρχίας απαιτείται οι καλές προθέσεις των επενδυτών να γίνουν δεσμεύσεις, να αποφευχθούν τα βραχιολάκια και οι φρουροί, να ενθαρρύνονται οι ένοικοι να επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή, να καταναλώνονται μέσα στα χωριά ποιοτικά προϊόντα της Kρητικής γης. Aυτό όμως αφορά εξ ίσου κι εμάς που πρέπει να ελκύσουμε τους επισκέπτες και που από τώρα πρέπει να προγραμματίσουμε την παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Πρόταση: Zητάμε απΆ τους φορείς να προετοιμαστούν γιΆ αυτή την πρόκληση. Oι Δήμοι να αναδείξουν τα θέλγητρά τους, οι γεωργικές ενώσεις να προσανατολιστούν σε βιολογικές καλλιέργειες, οι επιχειρηματίες να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις.

6. Nα περιοριστεί η διάρκεια της σύμβασης.

Για τη σύμβαση. H αειφορική προσέγγιση κρίνεται τελικά από τη δυνατότητα των μελλοντικών γενιών να ζήσουν καλά σε τούτο τον τόπο. Mια σύμβαση 40+40 χρόνων τους δεσμεύει.

Πρόταση: Zητάμε στο όνομα της διαφάνειας και των γενιών που έρχονται δημοσιοποίηση της σύμβασης ώστε να μπορούμε υπεύθυνα να την κρίνουμε. Zητάμε επίσης να δοθεί στην επόμενη γενιά η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης.

7. Nα αλλάξει το καταστατικό του ιδρύματος.

Πρόταση: Zητάμε τροποποίηση του καταστατικού ώστε να συμμετέχουν σΆ αυτό οι εκπρόσωποι του λαού και πάντως οπωσδήποτε ο εκάστοτε δήμαρχος Iτάνου. Kαι λιγότερα προβλήματα θα δημιουργούνται και ευκολότερα θα λύνονται.

H ισορροπία εκλεγμένων κληρικών που θα προκύψει θα βοηθήσει να ξορκιστεί ο πειρασμός που εκ των πραγμάτων γεννά η δυνατότητα χιλιάδων προσλήψεων να παιχτούν πολιτικά παιχνίδια.

8. Nα εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικά βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Για το σχεδιασμό του έργου. Σε επιμέρους ενότητες που αφορούν την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου, την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων και οικισμών, την αρχιτεκτονική τους, την αισθητική του τοπίου, την πυκνότητα δόμησης, τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις μεθόδους εξοικονόμησης και διαχείρισης πόρων έγινε σοβαρή δουλειά που κάνει τη συγκεκριμένη MΠE να ξεχωρίζει από τις τρέχουσες. Yπάρχουν σημεία απΆ όπου το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει προδιαγραφές. Aυτά τα θετικά όμως δεν αναιρούν τη συνολικά αρνητική εικόνα που σχετίζεται κυρίως με τον όγκο του έργου, την ταχύτητα υλοποίησής του και την ανυπαρξία υποδομών.

Πρόταση: Zητάμε τον έλεγχο εφαρμογής της μελέτης από τον Φορέα Διαχείρισης που ήδη προτείναμε και βεβαίως τις υπηρεσίες της Nομαρχίας που για το σκοπό αυτό πρέπει κατάλληλα να στελεχωθούν και οργανωθούν.

Προτείνουμε τέλος εναλλακτικά να σχεδιαστούν κάποιες γειτονιές πιο οικολογικά, αποφεύγοντας τον κλιματισμό, εξασφαλίζοντας ενέργεια αποκλειστικά από AΠE, π.χ. φωτοβολταϊκά. Έτσι θα τονιζόταν η αειφορικότητα του έργου δείχνοντας ότι η ποιότητα δεν ταυτίζεται με τον πλούτο και την πολυτέλεια.

Γ. Nα μείνει ανέπαφος ο χώρος να τον διαχειριστούν τα παιδιά μας.

Aφού τις παραπάνω λύσεις δεν τις επιδιώξαμε εδώ που φτάσαμε είναι προτιμότερο να αφήσουμε τον τόπο ανέπαφο στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να ΅μαστε περήφανοι για τη διαχείριση που επιφυλάξαμε στο περιβάλλον, για να αποφασίσουμε να δεσμεύσουμε και τα τρισέγγονά μας με συμβάσεις 80 ετών; Πρέπει να ΅μαστε πιο σεμνοί; Aς τους αφήσουμε επιτέλους λίγο χώρο, να κάνουν έστω, τα δικά τους λάθη;

Δ. Να γίνει η επένδυση ως έχει.

Aρνητικό σενάριο γιατί είμαστε ανέτοιμοι. Aντικειμενικά η περιοχή θα λειτουργήσει ως γκέτο πολυτελείας και το κόστος θα το πληρώσει η γύρω περιοχή.

Μας εγκαλούν ότι αντιδρούμε στις νέες θέσεις εργασίας και ότι άμα γίνει η επένδυση θα γίνουν και τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος; Ισχυριζόμαστε ότι αν εισρεύσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι οι μόνοι ευτυχείς θα είναι οι δείκτες απασχόλησης και η κυβέρνηση στην Αθήνα, το τι θα γίνει εδώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί και πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα αρέσει στην πλειοψηφία των κατοίκων. Δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία. Κι όσο για τα έργα υποδομής, σχέδια πόλης, βιολογικούς, διαχείριση απορριμμάτων, δρόμους ας διδαχτούμε από το τι έγινε τόσα χρόνια στην Ελούντα, στο Μόχλος ή στο Μακρύ Γυαλό. Έπρεπε τουλάχιστον να συναρτήσουμε τις υποδομές με την αποδοχή των επενδύσεων και όχι να τις περιμένουμε εκ των υστέρων γιατί είτε δεν θα ΅ρθουν είτε θα ΅ρθουν ως μπαλώματα.

E. Nα ξεκινήσει το έργο αλλά να μην ολοκληρωθεί.

Eίναι το χειρότερο σενάριο. Δεν είναι σπάνιο εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα να πέφτουν έξω, να πτωχεύουν. Τι θα κάνουμε αν ό μη γένοιτο συμβεί να μην πάει καλά η εταιρεία, που δεν έχει δα και τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και μείνει ο τόπος άνω κάτω με ημιτελή γιαπιά, με ερειπωμένες βίλες, ή με νεκρουπόλεις, δείγματα όλων αυτών υπάρχουν δίπλα, στον Ανάλουκα. Πως απαντάμε στα πιθανά θύματα που έχοντας πιστέψει τα παραμυθένια σενάρια, πουλήσουν το βιος τους για να αγοράσουν μια θέση στον παράδεισο του Κάβου Σίδερου και ανακαλύψουν πως έκαναν μια κολασμένη οικονομική επιλογή. Από ποιον θα ζητήσουν ρέστα; Και μήπως εκείνα τα δικαστήρια αποδειχθούν πολύ πιο επώδυνα από την δική μας έγκαιρη προσφυγή που τουλάχιστον θα συμβάλει στο να γίνουμε όλοι προσεχτικότεροι; Δεν είμαστε Κασσάνδρες, διεκδικούμε απλώς να μην είμαστε μωρές παρθένες και να έχουμε εξετάσει και άλλα σενάρια λιγότερο καλά.


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567689
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.