ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δυτική Μακεδονία: Ο αγώνας για το περιβάλλον μας ενώνε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Κιν. Κοζάνης , Σάββατο, 17 Απρίλιος 2004

Έκθεση φωτογραφίας από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με τίτλο
«Δυτική Μακεδονία: Ο αγώνας για το περιβάλλον μας ενώνει»
Αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ, Μεγδάνη 5 , 20-30 Απριλίου, Κοζάνη

Στη διάθεση του κοινού θέτει και πάλι η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης το φωτογραφικό υλικό και τις απόψεις της για την κατάσταση και τα προβλήματα του Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κεντρικός τίτλος της έκθεσης    υπογραμμίζει ότι πέρα από ιδιαιτερότητες τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κοινά στην Περιφέρεια  της Δυτικής Μακεδονίας  και επομένως απαιτούν κοινή αντιμετώπιση και συλλογικές πρωτοβουλίες από τους πολίτες. Πράγματι η ρύπανση δεν έχει σύνορα, μπορεί να είναι εισαγόμενη, μεταφερόμενη, «μεταποιημένη» ή μεταλλαγμένη, μπορεί να παράγεται αλλού και να φτάνει στην πόρτα μας από άλλους νομούς, περιφέρειες ή κράτη (Κόσσοβο, Τσερνομπιλ, κλπ), χρησιμοποιώντας τους δρόμους του νερού και του αέρα που δεν γνωρίζουν σύνορα κι απαγορεύσεις.

Για το λόγο αυτό η θεματολογία της Έκθεσης καλύπτει κυρίως τα διανομαρχιακά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας,  ενώ παράλληλα υπογραμμίζει και ορισμένα ειδικά θέματα κατά νομό. Η Έκθεση στήθηκε με πολύ κόπο και μεράκι από τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης με βάση το υλικό (φωτογραφίες –πληροφορίες) που συλλέχτηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς και στοιχεία από το παλιό αρχείο μας που εμπλουτίστηκε και φρεσκαρίστηκε. Πιο αναλυτικά οι διανομαρχιακές ενότητες της Έκθεσης είναι η εξής:

Αλιάκμων SOS
Έξι νομοί χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού από το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας. Αγρότες, Δήμοι, ΔΕΗ και βιομηχανίες αντλούν όσο νερό θέλουν χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. Ο κάθε νομός προγραμματίζει ερήμην των άλλων, ενώ είναι ανύπαρκτος ο συντονισμός των αρμοδίων Περιφερειών, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι όπως πάμε τα αρδευτικά, που συνεχώς εξαγγέλλονται, όταν θα έχουν τελειώσει πιθανόν να μην έχουν…νερό.  Κυρίαρχοι του παιχνιδιού τα «έργα υποδομής» στριμώχνουν τον ποταμό στη γωνία. Η κοίτη του Αλιάκμονα και των παραποτάμων του είναι η πιο γνωστή χωματερή της Δυτικής Μακεδονίας. Οι όχθες του ποταμού ξηλώνονται αλύπητα για ν’ αρπαχτεί παράνομα το φυσικό φίλτρο του ποταμού, το αμμοχάλικο.

Βεγορίτιδα: Ένα βήμα πριν το τέλος.
Η  Βεγορίτιδα  αποτελεί  χαρακτηριστικό  παράδειγμα  μιας  λίμνης  που  επί  45  χρόνια  υφίσταται  τη  ληστρική  ανθρώπινη  εκμετάλλευση  και  οδηγείται  στην  ολοσχερή  καταστροφή  με  την  ευθύνη  της  κεντρικής  εξουσίας ,  της  αυτοδιοίκησης  αλλά  και  την  συνενοχή  της  τοπικής  κοινωνίας. Έχει χάσει το 90% περίπου του όγκου της, ενώ η στάθμη της έχει πέσει κατά 40 μέτρα περίπου.

Οδικοί άξονες: Με πολλές «παράπλευρες» απώλειες.
Σε μία χώρα όπου το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς, το τραίνο, παραμένει 100 χρόνια στη γωνία, είναι φυσικό να λατρεύονται οι οδικοί άξονες. Η κατασκευή τους θεωρείται ιερή, ενώ βαφτίζονται ΄΄εχθροί της ανάπτυξης΄΄ όσοι προσπαθούν να μειώσουν τις πολλαπλές παρενέργειες στο περιβάλλον. Στην περίπτωση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων τα θύματα ήταν πολλά: βιότοποι, δάση, άγρια πανίδα, αρχαιολογικοί χώροι. Σ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία είναι ορατές οι παρανομίες των κατασκευαστών και οι ανοιχτές πληγές που άφησαν.

Μην πυροβολείτε τα πουλιά, μη σκοτώνετε τη φύση
Το κυνήγι αποτελεί μια από τις αιτίες συρρίκνωσης του φτερωτού βασιλείου και στη Δυτική Μακεδονία. Ειδικά όταν δεν εφαρμόζονται από το κράτος οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες κι όταν ευδοκιμεί η λαθροθηρία, τότε το πρόβλημα οξύνεται.

Δεν εξαργυρώνουμε την παράδοση για την «ανάπτυξη»
Στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης έχουν ισοπεδωθεί ή απειλούνται με εξαφάνιση πολλά μνημεία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Τα αρχοντικά της Καστοριάς και της Σιάτιστας, τα νεοκλασσικά της Φλώρινας, τα παραδοσιακά της Κοζάνης και των Γρεβενών, τα πέτρινα γιοφύρια του Βοίου και των Γρεβενών. Ποιος θα απολογηθεί ;
     
Επιπλέον προβάλλονται μερικά ιδιαίτερα θέματα για κάθε νομό:
      Ν.Κοζάνης: Η ανάπτυξη και η υποβάθμιση πάνε μαζί
      Ν. Γρεβενών: Μετά την Εγνατία τι ;
      Ν.Φλώρινας: Γη και ύδωρ στη ΔΕΗ ;
      Ν. Καστοριάς: Με «βαρόμετρο» τη λίμνη

Τέλος παρουσιάζονται ορισμένες από τις δραστηριότητες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και αναφέρονται ονομαστικά οι Οργανώσεις του Οικο-Δικτύου Δυτικής Μακεδονίας

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προβάλλεται κι ένα ερασιτεχνικό ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την κατάσταση του περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία, ενώ θα διατίθεται και ένα CD ανάλογου περιεχομένου, σχεδιασμένο και αυτό από μέλη της Οικολογικής Κίνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Έκθεση παρουσιάστηκε πέρυσι τον Ιούνιο στην πλατεία της Κοζάνης και περιόδευσε στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα, στη Βλάστη (Γιορτές της Γης) και στο Μαυροδέντρι, με τη βοήθεια και τη φιλοξενία των αντίστοιχων Δήμων.

Η επαναλειτουργία της κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να την επισκεφτούν τα Σχολεία, Δημοτικά –Γυμνάσια- Λύκεια, τα οποία έχουν ενημερωθεί υπηρεσιακώς, αλλά και όσοι πολίτες δεν μπόρεσαν να την επισκεφτούν.

Ωράριο λειτουργίας
10.30-12.30 πμ και 8-10 μμ, Αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ, Μεγδάνη  5, 20-30 Απριλίου, Κοζάνη

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

(Τα Σχολεία καλόν είναι να επικοινωνούν για τη ρύθμιση των ωρών της επίσκεψης τους με τα τηλέφωνα
40571, 6974025584 Μπλιαχούτας Τάκης
23379, 6946146351 Κουκουμπέσης Σάκης)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 124 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56160867
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.