ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΤΣΙΡΚΑ ΜΕ ΖΩΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δικαιώματα των ζώων
Maria Marini , Σάββατο, 09 Ιούνιος 2007

 
Από τις 12 εως τις 17 Ιουνίου θα λειτουργήσει στην πόλη της Λιβαδειάς το ΤΣΙΡΚΟ MEDRANO. Παρακάτω θα παραθέσω τους 9 βασικούς λόγους που εξηγούν γιατί πρέπει να είμαστε όλοι αντίθετοι στα τσίρκο με ζώα:

1. Τα περισσότερα ζώα των τσίρκων προέρχονται από παράνομο εμπόριο ζώων, που παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της άγριας ζωής.

2. Για κάθε ζώο που φθάνει σε τσίρκο, άλλα 4 έχουν κατά μέσο όρο πεθάνει κατά το κυνήγι, την αιχμαλωσία ή την αρχική μεταφορά (από πληγές, ασφυξία στα κοντέινερς, θερμοπληξία, κρύο, δίψα ή πείνα). Θάνατοι ζώων συμβαίνουν συχνά και στα ατελείωτα ταξίδια στα οποία υποβάλλονται κατά τις μετακινήσεις των τσίρκων.

3. Για να εκπαιδευτούν τα ζώα στις αφύσικες, συχνά επικίνδυνες "ασκήσεις" που τους επιβάλλουν, οι δαμαστές χρησιμοποιούν μεθόδους και αντικείμενα βασανισμού απίστευτης σκληρότητας. Ζώα που δεν υποτάσσονται, σκοτώνονται ή πωλούνται για πειραματόζωα (π.χ.μαιμούδες),

4. Τα νούμερα στο τσίρκο είναι αφύσικα και χωρίς νόημα για τα ζώα, τα εξευτελίζουν καταπατώντας την αξιοπρέπειά τους. Συχνά τους προκαλούν πόνο, πληγές, φόβο και πάντα είναι το αποτέλεσμα αφόρητα εξαντλητικής εξάσκησης.

5. Για τον καλύτερο έλεγχο των ζώων, τους χορηγούνται σε μόνιμη βάση ναρκωτικές ουσίες και ψυχοφάρμακα.

6. Η διαστρεβλωμένη αυτή εικόνα καλλιεργεί νοοτροπίες που θεωρούν το ζώο σκλάβο και αντικείμενο διασκέδασης, και όχι ζωντανό πλάσμα με δικαίωμα σεβασμού απέναντι στις ιδιαίτερες ανάγκες του είδους του.

7. Ειδικά για τα παιδιά κάθε παράσταση με ζώα στα τσίρκο είναι αντιεκπαιδευτική, καθώς βλέπουν ζώα να φυτοζωούν μονίμως αλυσοδεμένα ή ακινητοποιημένα σε κλούβες, με συμπεριφορά διαταραγμένη και τρελαμένα από τον εγκλεισμό και τα βασανιστήρια.

8. Για το νερό που κάθε τσίρκο καταναλώνει για τις ανάγκες των ζώων, την καθαριότητα κ.λπ., οι δήμοι που τα φιλοξενούν πληρώνουν εξωφρενικά ποσά.

9. Υπάρχουν και τσίρκο χωρίς ζώα. Το τσίρκο μπορεί να παρουσιάζει πανέμορφες παραστάσεις χωρίς ζώα, με καλλιτέχνες, κλόουν, ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς κλπ. και να έχει επιτυχία χωρίς το μαρτύριο πλασμάτων που δε φταίνε σε τίποτα.

Το τσίρκο στην Ε.Ε.

Το 2005 οι επιχειρήσεις των τσίρκο απασχόλησαν το ευρωκοινοβούλιο (άδειες εργασίες των καλλιτεχνών, Trafficking, κλπ). Θεωρήθηκε δεδομένο το χαμηλότατο μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη παιδείας των εργαζομένων στο τσίρκο ανθρώπων και των παιδιών τους. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας πρότεινε να θεσπιστούν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να διασφαλίσουν και να προσφέρουν στα παιδιά αυτά την κατάλληλη αγωγή και παιδεία.

Πολλές τσιρκο -επιχειρήσεις είναι αναμιγμένες σε θέματα παράνομης απόκτησης, μεταφοράς αλλά και λαθρεμπόριο ζώων υπο εξαφάνιση που προστατεύονται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. (Διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας CITES, η οποία ορίζει ειδικούς κανονισμούς για την διακίνηση των ζώων αυτών). Είναι πλέον ευρύτατα γνωστές και επανειλημμένα διαπιστωμένες οι άθλιες συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης των ζώων, οι συχνές μετακινήσεις τους, καθώς και οι βάρβαρες μέθοδοι εκπαίδευσης που υφίστανται για να μάθουν να εκτελούν τα «νούμερά» τους. Θεάματα τέτοιου είδους εθίζουν τα παιδιά σε σκηνές αιχμαλωσίας και εξευτελισμού της άγριας ζωής.

Εκτιμώντας ότι γενικά δεν υπάρχουν ειδικοί νόμοι για την ρύθμιση των υποθέσεων των τσίρκο και ότι ως εκ τούτου, τα τσίρκο συνήθως υπάγονται στην νομολογία άλλων τομέων όπως είναι η παιδεία, η διασκέδαση, η υποδομή, οι μεταφορές, ο εξοπλισμός, οι καλλιτέχνες, η κινητικότητα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις, η πυροπροστασία και η προστασία των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να εκδώσει μία εναρμονισμένη κατευθυντήρια γραμμή που θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ

Ωστόσο σύμφωνα με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, η έκδοση από την Επιτροπή της αποκαλούμενης "εναρμονισμένης κατευθυντήριας γραμμής η οποία θα περιλαμβάνει σαφείς και κατανοητές ελάχιστες προδιαγραφές για την προστασία των ζώων που δεν είναι ζώα προς εκμετάλλευση και δεν ζουν σε ζωολογικούς κήπους σύμφωνα με την οδηγία 1999/22/ΕΚ" εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων επαγγελματιών που δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τη λειτουργία των τσίρκο χωρίς ζώα. Είναι δηλαδή μονομερής, προκλητική και ασυμβίβαστη με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προστασία των άγριων ζώων. Έρχεται δε σε αντίφαση με την Οδηγία 1999/22 την οποία επικαλούνται. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα αφού οι ευρωβουλευτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ευημερία των ζώων που χρησιμοποιούνται στα τσίρκο.

Επομένως η ύπαρξη τσίρκο με ζώα δεν είναι μόνο επιβλαβής και απάνθρωπή για τα εμπλεκόμενα ζώα αλλά με τα πρότυπα τα οποία προβάλλουν είναι ζημιογόνα για την νεολαία και γενικότερα την κοινωνία. Και άλλες πόλεις, όπως π.χ. ο Βόλος, έχουν απαγορεύσει την διεξαγωγή στα χώματά τους τέτοιου είδους βάρβαρα και προσβλητικά για τον πολιτισμό μας θεάματα. Γιατί αυτό να μην γίνει παράδειγμα και για την πόλη της Λιβαδειάς;

Maria Marini
niva2gr@hotmail.com


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 12 Ιούνιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55119448
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.