ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η γαλλική εμπειρία και ο διαμετακομιστικός σταθμός στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Μεσσαρά
Αριστέα Μαραγκάκη-Delacroix , Κυριακή, 10 Ιούνιος 2007

Επιστολή της κ. Αριστέας Μαραγκάκη-Delacroix από τη Γαλλία:

Ζω και εργάζομαι εδώ και δέκα χρονιά στην βορειοδυτική Γαλλία. Πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 30/03/2006 ξεκίνησαν τα έργα της επέκτασης του λιμανιού της Χάβρης "Λιμένας 2000" όπως είναι η ακριβής ονομασία του. Πέρασαν έντεκα ολόκληρα χρονιά συνεχούς διαλόγου και σκληρών διαπραγματεύσεων με τους κατοίκους της Χάβρης όσον αφορά στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου έργου, την μέγιστη προστασία της χλωρίδας και πανίδας αυτού του τόπου, όπως είναι η εκβολή του Σηκουάνα, οπού κατασκευάστηκε η επέκταση του λιμένα.

Το έργο αυτό είχε χαρακτηριστεί, από πολλούς εμπλεκομένους και μη στην ναυτιλία "εθνικής σημασίας". Η μεταφορά πρώτων υλών από και προς την Γαλλία που είναι μια από τις οχτώ οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως, απαιτούσε σίγουρα ένα δεύτερο διαμετακομιστικό λιμάνι μετά από αυτό του «Φος σουρ μερ» στην Μασσαλία.

Εντάχτηκε λοιπόν ο «λιμένας 2000» στα πρώτα δέκα λιμάνια διακίνησης εμπορευμάτων. Ανάμεσα σε αυτά ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, ακολουθούν του Αμβούργου στην Γερμανία, της Αλτζεσίρας στο Γιβραλτάρ και της Βαλένθιας στην Ισπανία, της Γένοβας και του Ρέτσιο στα στην Καλαβρία της Ιταλίας και φυσικά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.

Ο «λιμένας 2000» θα ολοκληρωθεί μεταξύ 2012 και 2015! Το λιμάνι του Ρότερνταμ βρίσκεται επίσης σε συνεχή μελέτη και έργα αναβάθμισης που σκοπό έχουν την επέκτασή του με μια θαλάσσια προέκταση των 20000 στρεμμάτων και αρχικό κόστος 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα, χρονοβόρα και δαπανηρά σχέδια για κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βαριά βιομηχανία, προστίθεται και μια ιδέα του Ελληνικού υπουργείου ναυτιλίας.

Σχέδια μιας καλοκαιρινής νύχτας μεταξύ φίλων θα έλεγα ,με σκοπό την δημιουργία -από το πουθενά- ενός διαμετακομιστικού λιμανιού στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Κρήτης. Έχουν ξοδευτεί ως σήμερα μεγάλα χρηματικά ποσά σε άσκοπες μελέτες όσον αφορά αυτό το καθ' όλα ματαιόδοξο σχέδιο.

Χρηματικά ποσά προερχόμενα από την τσέπη του ελληνικού λαού που δεν ρωτήθηκε καν ακόμα, αν δέχεται η όχι να επιβαρυνθεί οικονομικά και περιβαλλοντικά με ένα τέτοιο έργο!

Οικονομική επιβάρυνση για τον Έλληνα μιας και το κόστος ενός λιμένα αν θέλουμε να είναι αποδοτικός άμεσα πρέπει να ξεπερνά τα ως τώρα δεδομένα σε έκταση και υπηρεσίες των λοιπών ευρωπαϊκών λιμένων.

Γιατί, σε τι θα χρησιμεύσει στον Έλληνα ένα διαμετακομιστικό λιμάνι σε ένα νησί της Ελλάδας;

Τα υπερσύχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια εκτός των άλλων διαθέτουν απευθείας πρόσβαση σε επίσης σύγχρονα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Ένα νησί όπως η Κρήτη μας διαθέτει οδική και σιδηροδρομική δομή τέτοια ώστε να συνδέεσαι με την λοιπή Ελλάδα και κατ' επέκταση την Ευρώπη από άκρη ως άκρη για την περαιτέρω μεταφορά των εμπορευμάτων;

Γιατί το να ξεφορτώνουμε τα εμπορεύματα από καράβια και να τα ξαναφορτώνουμε σε καράβια, είναι λίγο υπερβολικό και οξύμωρο ακόμα και σαν σχήμα λόγου!

Πόσα εμπορευματοκιβώτια εξάγει η Ελλάδα καθημερινά για να είναι άμεσης ανάγκης ένα τρίτο διαμετακομιστικό λιμάνι για την εξυπηρέτηση της , τις οικονομικές απολαβές που μπορεί να αποφέρει και τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς;

Τα δυο υπάρχοντα διαμετακομιστικά λιμάνια της Ελλάδας δεν έχουν σχεδία ανάπτυξης; Δεν μπορούν να επεκταθούν έτσι ώστε να απορροφήσουν τα σχεδία του υπουργείου ναυτιλίας;

Η εδαφική έκταση ενός τέτοιου σχεδίου είναι τεραστία για ένα νησί και συγκεκριμένα για τον κόλπο της Μεσσαράς.

Με την δημιουργία ενός λιμένα αυτών των διαστάσεων θα καταστραφεί η αγροτική παραγωγή, το αγροτικό έδαφος, χωρίς βεβαία να αναφέρω την μεγαλύτερη και μόνιμη βιομηχανία αυτού του τόπου, τον τουρισμό.

Η Μεσσαρά όπως όλοι οι Κρήτες γνωρίζουν είναι η κεντρική αρτηρία παραγωγής οπωροκηπευτικών και ελαιόλαδου του νομού Ηρακλείου αν όχι της Κρήτης όλης.

Τι θα απογίνει ο αγρότης της Μεσσαράς; Ποιο θα είναι το μέλλον του;

Ποιο θα είναι το μέλλον της εύφορης μεσσαρίτικης γης;

Εδώ έρχεται να παίξει τον ρολό της η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα υποστεί η περιοχή. Επιβάρυνση θάλασσας και ξηράς.

Οι μεταφορές που γίνονται με εμπορευματοκιβώτια και αντίστοιχα πλοία δεν είναι μονό τύπου στερεού η ρευστού.

Δεν είναι μόνο ρύζι, αλεύρι και ζάχαρη όπως πολύ θα πίστευαν!

Οι μεταφορές δια θαλάσσης έχουν να κάνουν πολλές φορές με επικίνδυνα εμπορεύματα όπως τοξικά προϊόντα, σε υγρή και στερεά μορφή, καυστικά και εύφλεκτα.

Προϊόντα πετρελαίου η υποκατάστατα αυτού και τέλος υγραέρια πάντως τύπου.

Επικίνδυνα εμπορεύματα που εισάγονται-εξάγονται από χώρες με βαριά βιομηχανία που φυσικά διαθέτουν ανάλογους αυστηρούς νομούς και πρόστιμα.

Διαθέτει το ελληνικό κράτος εξοπλισμό ανάλογο ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν προς αποφυγήν της περιβαλλοντικής καταστροφής σε θάλασσα και ξηρά από ένα ατύχημα; Ατύχημα όπως αυτό που συνέβη πριν λίγα χρόνια στον ατλαντικό ωκεανό από το εμπορευματοφόρο ΕΡΙΚΑ;

Το ελληνικό σύνταγμα διαθέτει νομοθεσία με κώδικες, ορούς μεταφοράς και χειρισμού των επικίνδυνων εμπορευμάτων, που όπως προανέφερα είναι υγρής, στερεάς και αέριας μορφής, άρα πολύπλευρης νομοθεσίας;

Καταλήγοντας εκτός από τις ανησυχίες μου, θα ήθελα να επισημάνω στον Έλληνα και Κρητικό πολίτη ότι η Γαλλία σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια ευημερίας και κέρδους από την αρκετά μεγάλη και βαριά βιομηχανία της αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη σήμερα. Τον εκτοπισμό, το ξεσπίτωμα αν θέλετε, όλων των μεγάλων βιομηχανιών της, προς τις χώρες της Ασίας.

Με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα καθώς και οι πρώτες ύλες μας έρχονται πλέον πακέτο μέσα σε εμπορευματοκιβώτια από την Ασία.

Χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια γεμάτα προϊόντα που φτάνουν στα διαμεσιτικά λιμάνια, αλλά δυστυχώς φεύγουν άδεια πίσω.

Ο εργάτης ο γεωργός της Γαλλίας πεινά! Ο εργάτης δεν έχει δουλειά και ο γεωργός δεν μπορεί να πουλήσει τη σοδειά του, γιατί η σοδειά που έρχεται με τα εμπορευματοκιβώτια από την Ασία είναι δεκάδες φορές φθηνότερη!

Το μεροκάματο στην Ασία είναι τα ψίχουλα που πέφτουν στο χώμα από το πλούσιο τραπέζι της εύφορης Κρητικής γης!

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πατρίς" (www.patris.gr) στις 9/6/2007.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57105221
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.