ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 24 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Περιβαλλοντική εκπαίδευση στα Χανιά 2006-2007 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Φώτης Ποντικάκης , Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2007

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2006-2007

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του Ν. Χανίων υλοποιήθηκαν 26 Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε 12 Δημοτικά σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία με τη συμμετοχή 42 εκπαιδευτικών και 637 μαθητών.

Η μεγάλη απεργία, η εισαγωγή για πρώτη χρονιά των νέων βιβλίων και η έλλειψη χρηματοδότησης φέτος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από ευρωπαϊκά κονδύλια αποθάρρυναν περισσότερους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν. Φέτος, δόθηκαν 55 ευρώ για τα έξοδα κάθε προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ άλλες χρονιές (έως και πέρσι), όσα σχολεία με τη στήριξή μας εντάσσονταν (13-15 κάθε χρόνο) σε ευρωπαϊκά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης χρηματοδοτούνταν με ποσά της τάξης των 2.200 ευρώ το καθένα μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η ουσιαστική στήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πολλά σχολεία φέτος ασχολήθηκαν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αφορμή τη συνειδητοποίηση της κλιματικής αλλαγής. ¶λλα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν φέτος τα σχολεία στα πλαίσια προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ήταν το νερό- πηγή ζωής, η ελιά και το λάδι, ο κρητικός αίγαγρος, η ανακύκλωση, τα απειλούμενα ζώα της Κρήτης, τα οικολογικά προϊόντα του νομού Χανίων, η Παλιά Πόλη των Χανίων, τα δέντρα και τα φυτά του τόπου μας, τρόποι διαχείρισης του περιβάλλοντος άλλοτε και τώρα κ.ά.

Σημαντική ήταν η στήριξη φέτος των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού μας με τη συνεργασία πολλών φορέων:

Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης κάλυψε τα έξοδα και οργάνωσε τις επισκέψεις 7 σχολείων του Νομού μας σε αιολικό πάρκο στο Ηράκλειο και στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγιάς, ενώ συμμετείχε στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παράλληλα τους στήριξε με εκπαιδευτικό υλικό και με επισκέψεις ειδικών επιστημόνων στα σχολεία για συζήτηση με τους μαθητές.

Το Τμήμα Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Κρήτης (και ιδιαίτερα ο καθηγητής κ. Γιάννης Βουρδουμπάς) στήριξε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης, ενώ προχωράει και στην ένταξη 3 σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων στο πρόγραμμα μελέτης τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίριά τους μέσα στους επόμενους μήνες, στα πλαίσια σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου, παρά το ότι ακόμη δεν έχει στελεχωθεί πλήρως (κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσει η Πολιτεία για την επόμενη σχολική χρονιά), συνεισέφερε σημαντικά στην Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δέχτηκε τις επισκέψεις αρκετών σχολείων του Νομού μας και βοήθησε με διάφορους τρόπους.

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) στήριξε σχολεία και εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν προγράμματα σχετικά με τα απειλούμενα φυτά και τη χλωρίδα της Κρήτης, ενώ οργάνωσε και επισκέψεις σχολείων, στα πλαίσια μαθητικής εβδομάδας, στο Βοτανικό του Κήπο και στο Κέντρο Πληροφόρησης που δημιούργησε στο χώρο του.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS βοήθησε σχολεία που υλοποιούσαν προγράμματα σχετικά με το νερό με επισκέψεις μελών του στα σχολεία και ενημερωτικές συζητήσεις με τα παιδιά και με τη συνεργασία και του Δήμου Νέας Κυδωνίας και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων οργανώσαμε καθαρισμούς παραλιών στις παραλίες της Χρυσής Ακτής, των Αγίων Αποστόλων και της Αγίας Μαρίνας.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στήριξε σχολεία που υλοποιούσαν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικά με το νερό, επιμορφώνοντας σχετικά τους εκπαιδευτικούς, παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό, επισκέψεις ειδικών επιστημόνων στα σχολεία και οργανώνοντας επίσκεψη στη Λίμνη Κουρνά στα πλαίσια του διεθνούς θεσμού της Πράσινης Εβδομάδας.

Τέλος, με τη συνεργασία των Υπεύθυνων Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν τρεις επιμορφωτικές συναντήσεις, μία για την Παλιά Πόλη των Χανίων (με εισηγητές τη Μ. Βλαζάκη από την Εφορεία Κλαστικών και Προκλασικών Αρχαιοτήτων και Μιχ. Ανδριανάκη από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) στο Θέατρο Βλησίδη και δυο για τον Κινηματογράφο και τη Φωτογραφία στο σχολείο (με τη βοήθεια του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων και της ΔΗΠΕΧ) στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Χανίων (Βίλα Κούνδουρου)..

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι σημαντική, ιδιαίτερα τώρα που γίνονται πλέον κατανοητές από τους πάντες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης, η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης με την καταστροφή των μνημείων και ο κίνδυνος ισοπέδωσης των τοπικών πολιτισμών με την κυριαρχία της παγκοσμιοποίησης. ΓιΆ αυτό πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση των σχετικών δραστηριοτήτων των σχολείων και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 323 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55055477
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.