ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
30-5-07, 1-6-07, 5-6-07: Τρία σε ένα! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Λασίθι στην Πλώρη, Νομαρχιακή Κίνηση
Αντώνης Ανηψητάκης , Τρίτη, 05 Ιούνιος 2007
 
του Αντώνη Ανηψητάκη

30.5.07: η 8η συνεδρίαση του ΝΣ.
1.6.07: τα πρώτα γενέθλια της Νομαρχιακής Κίνησης «το Λασίθι στην Πλώρη»
5.6.07: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ίσως και ναΆ ναι το συμφέρον μου να εξοικονομήσω χρόνο και λέξεις που με ωθεί να συμπυκνώσω σΆ ένα κείμενο τα τρία που είχα χρεώσει τον εαυτό μου: το καθιερωμένο πια δελτίο τύπου μετά από κάθε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ), την οφειλόμενη στους Λασιθιώτες αποτίμηση ενός χρόνου δράσης της «Πλώρης», την ξεχωριστή έκφραση και της δικής μας αγωνίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Ίσως όμως αυτό το «τρία σε ένα» να οφείλεται και στο κλίμα της τελευταίας συνεδρίασης του ΝΣ, που μου φάνηκε σαν ένα δώρο επιβράβευσης στα πρώτα γενέθλια της «πλώρης», σαν μια ελπίδα για το περιβάλλον.

Εξηγούμαι. Δεν ήταν ένα ΝΣ σαν αυτά που ονειρεύομαι, δεν ασχολήθηκε, ας πούμε, με το επίκαιρο θέμα του 4ου ΚΠΣ, με τη σχεδιαζόμενη συγκεντρωτική διαχείρισή του και τις επιλογές που γίνονται στο όνομα της περιφέρειας, αλλΆ ουσιαστικά ερήμην της. Ούτε το απειλητικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που μας αφορά άμεσα συζητήθηκε. Ούτε και στο ενεργειακό εντρύφησε, ρωτήσαμε το Νομάρχη για την προσφάτως επαναδιατυπωθείσα κυβερνητική επιλογή για 100 επιπλέον ΜW στον Αθερινόλακκο, μας καθησύχασε ότι η Νομαρχία δεν πρόκειται να το δεχτεί. Δεν αμφιβάλλουμε ότι σύσσωμος ο νομός δεν τη θέλει, για να μην αναγκασθεί όμως να την αποδεχτεί χρειάζεται πολλή δουλειά, πολιτική, επιστημονική και έλεγχος για το τι γίνεται εκεί, όπου κάθε τόσο η θάλασσα παρουσιάζει φυσαλίδες και η ατμόσφαιρα καλύπτεται με περίεργα σύννεφα.

Δεν ήταν λοιπόν ένα ονειρεμένο ΝΣ ήταν όμως ελπιδοφόρο και σίγουρα το καλύτερο απΆ την αρχή της θητείας του. Δεν κυριάρχησε η τυπική διεκπεραίωση την οποία τόσο έχουμε επικρίνει, δεν χαρακτηρίστηκε απΆ το στείρο παραταξιακό πνεύμα που μέσω της εσωτερικής πειθαρχίας περιχαρακώνει απόψεις και αποκλείει χρήσιμες ωσμώσεις. Το 8ο ΝΣ χαρακτηρίστηκε από την ελεύθερη, απρόσκοπτη διαβούλευση και την αναζήτηση της σύνθεσης.

Παραδείγματα για του λόγου το αληθές.

1. Μπαίνουν κακώς εκτός Ημερησίας Διάταξης (ΗΔ) δυο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), δηλώνουμε ότι δεν θα λάβουμε μέρος στην ψηφοφορία, δεν θα νομιμοποιήσουμε μια παράτυπη διαδικασία. Μας απαντούν ότι αν δεν τις συζητήσουμε θα θεωρηθεί σύμφωνη η γνώμη του ΝΣ. Εμείς επιμένουμε ότι στις 35 μέρες που ορίζει ο νόμος για τη γνωμοδότηση μπορούμε να προγραμματίζουμε συνεδριάσεις, ώστε οι ΜΠΕ να μπαίνουν στην ΗΔ και να διερευνώνται καλύτερα.

Η πρώτη ΜΠΕ αφορούσε μικρή επέκταση ξενοδοχείου στο Μακρύ Γιαλό, θετική η εισήγηση της επιτροπής περιβάλλοντος, έγινε ομόφωνα αποδεκτή πλην της δικής μας ψήφου αρχής. Η δεύτερη ΜΠΕ αφορούσε όμως επέκταση ξενοδοχείου στο Σίσι, σε περιοχή, όπου το σχέδιο πόλης έχει βαλτώσει δεκαετίες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος ενημέρωσε το σώμα ότι οι εργασίες είχαν αυθαιρέτως αποπερατωθεί. Ήταν το δεύτερο απανωτό χοντρό συμβάν αυθαιρεσίας. Η συζήτηση γενικεύτηκε. Αναδείχτηκαν οι ευθύνες των υπηρεσιών, των μηχανικών, του ΤΕΕ, ηθικά ζητήματα, πώς μπορούμε να είμαστε αυστηροί με τους μικροϊδιοκτήτες και ανεκτικοί με τους μεγάλους, αναδείχτηκε κυρίως η ανάγκη να ολοκληρωθούν τα εκκρεμούντα σχέδια πόλεων στους υπό μεγάλη οικιστική πίεση παραλιακούς οικισμούς. Αποφασίζεται ομόφωνα η αναβολή της συζήτησης για να τεθεί εμπρόθεσμα στο ΝΣ του Ιουνίου, με περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από την ΕΠΑΕ, την κοινότητα Βραχασίου, το μελετητή του σχεδίου στο Σίσι και τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

2. Η Μαρία Πρατσίνη θέτει το θέμα στήριξης της κ. Πόπης Μαθιουδάκη, της δασκάλας που διώκεται από την Περιφέρεια γιατί στην επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Κρήτης τόλμησε να πει στον πανηγυρικό που της ανατέθηκε την ιστορική εκδοχή που η ίδια υιοθετεί. Και εδώ η συζήτηση γενικεύεται. Οι απόψεις παραλλάσσουν, αλλά και συγκλίνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Το ΝΣ στηρίζει τη δασκάλα και ζητά από τον Περιφερειάρχη να σταματήσει άμεσα τη δίωξή της.

Εμείς, πέραν της αυτονόητης απαίτησης να σταματήσει η δίωξη και να στηλιτευθεί η αντιδημοκρατική συμπεριφορά αυτών που δεν ανέχονται άλλη γνώμη, προτείνουμε να οργανωθεί απΆ την ΝΑ σοβαρή εκδήλωση με θέμα τη διδασκαλία της Ιστορίας.

3. Στην αρχή της συνεδρίασης καταθέτουμε στο προεδρείο σχέδιο δελτίου τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και εισηγούμαστε ψήφισμα συμπαράστασης στο Χρήστο Κορτζίδη, το Δήμαρχο Ελληνικού, που βρίσκεται σε απεργία πείνας διεκδικώντας την απελευθέρωση των ακτών από τους ιδιώτες που τις έχουν παράνομα καταλάβει. Αρχική συμφωνία στο πρώτο, διαφωνία στο δεύτερο για το λόγο ότι τέτοια προβλήματα έχουμε και στο Λασίθι. Ένας λόγος παραπάνω να τα αναδείξουμε, είναι η γνώμη μας.

Κι εδώ η συζήτηση γενικεύεται. Το δελτίο τύπου γίνεται αποδεκτό πλην της τελευταίας παραγράφου που πρότεινε τη δέσμευσή μας να καλούμε στις συνεδριάσεις μας τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους υπευθύνους των περιβαλλοντικών επιτροπών των Δήμων. Δεν συμφωνεί ο Νομάρχης λέγοντας ότι οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές. Ο Θόδωρος Πατεράκης ζητά να απαλειφθεί και μια φράση που αφορά στα γκολφ, γιατί αντιφάσκει με προηγούμενη απόφαση του ΝΣ. Η φράση ήταν «βλέπει τα γκολφ υδροφόρα να επελαύνουν ενώ το νερό ολοένα και λιγοστεύει».

Για το θέμα του Δημάρχου Ελληνικού η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο αγώνας του πρέπει να στηριχτεί. Εξουσιοδοτούνται ο Γιάννης ο Περάκης σε συνεργασία με τον υπογράφοντα να συντάξουν το δελτίο τύπου καθολικής αποδοχής από το ΝΣ, το οποίο θα διαβάσετε σε άλλη στήλη.

Κατόπιν αυτών το «Λασίθι στην Πλώρη» δεν θα βγάλει ξεχωριστή ανακοίνωση για το περιβάλλον, ούτε για την επέτειο της ίδρυσής του, ούτε για το Χρήστο Κορτζίδη, ούτε για την άξια δασκάλα που άδικα ταλαιπωρείται. Μας καλύπτουν οι αποφάσεις του ΝΣ. Δεν είναι, όπως θα τις γράφαμε μόνοι μας, δεν περιέχουν ακέραιες τις ιδιαίτερές μας απόψεις, είναι όμως αποφάσεις που μπορούν να εκφράσουν συνολικά το νομό, κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Είναι όμως κοντά και σΆ αυτό που γράφαμε πέρυσι στην ιδρυτική μας διακήρυξη.

« ...Το Νομαρχιακό Συμβούλιο να χαρακτηρίζεται από ευαισθησία, επάρκεια, αποτελεσματικότητα. Οι αποφάσεις του να εμπνέουν, να πείθουν, να εφαρμόζονται.»

Γνωρίζουμε ότι μια συμφωνία στις λέξεις είναι πολύ πιο εύκολη από μια συμφωνία στις δράσεις. Πιο εύκολη ναι, ασήμαντη όμως όχι. Μια συμφωνία στις λέξεις διευκολύνει μια συμφωνία στις δράσεις.

Εμείς έτσι θα συνεχίσουμε, θα προσπαθήσουμε το κλίμα που επικράτησε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο να διατηρηθεί. Θα αναζητούμε τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων, γιατί τα προβλήματα μάς υπερβαίνουν και μας ενώνουν. Κι όταν η σύγκλιση δεν είναι εφικτή, θα προσπαθούμε για μια πολιτισμένη διαχείριση της διαφωνίας. Αυτό το κλίμα το ΅χει ανάγκη ο Nομός, τόπος και κοινωνία._
 
Παραθέτουμε το Δελτίο Tύπου της Nομαρχίας:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30-5-2007 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος της 5 Ιουνίου , ενέκρινε ομόφωνα να εκδοθεί το παρακάτω Δελτίο Τύπου.

• 5 Ιουνίου 2007 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

• H Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης του πλανήτη. Ταυτόχρονα συναισθάνεται και το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Kρήτης. ¶ναρχη, στρεβλή ανάπτυξη, αυθαιρεσίες, άλυτο ενεργειακό, ανεξέλεγκτες χωματερές, πολιτισμικοί θησαυροί να ρημάζουν, σπατάλη πόρων. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναφερθεί η κακοδιαχείριση και αλόγιστη χρήση του υδατικού δυναμικού, σε μια εποχή μάλιστα που οι ανάγκες σε νερό θα αυξάνονται και οι κλιματικές αλλαγές προμηνύουν δυσκολότερες μέρες

• H ανάπτυξη της Κρήτης των τελευταίων δεκαετιών βασίστηκε εν πολλοίς στην καταστροφή του περιβάλλοντός της και στην ανοχή αυτής της καταστροφής. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι όμως ή ώρα να επιμερίσουμε και να καταλογίσουμε ευθύνες. Ήρθε επιτέλους η ώρα να συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα του περιβαλλοντικού προβλήματος, να αναθεωρήσουμε κατεστημένες νοοτροπίες, να αλλάξουμε συνήθειες. Να καταλάβουμε ότι «δεν πάει άλλο», αν θέλομε να επιβιώσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες. Ο καθένας κι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε, ο κάθε πολίτης, ο κάθε κλάδος, ο κάθε φορέας από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του.

• Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να περάσουμε από τον έλεγχο και την τυπική διεκπεραίωση των φακέλων στον έλεγχο της εφαρμογής των μελετών στην πράξη και στους συστηματικούς ελέγχους για την τήρηση των εγκεκριμένων μελετών και περιβαλλοντικών όρων. Προς τούτο απαιτούμε από την Πολιτεία την αναβάθμιση της NA.

• Σε συνεννόηση με τις άλλες NA της Κρήτης να αναδείξουμε την περιφερειακή διάσταση των προβλημάτων της Κρήτης ξεπερνώντας μικροπολιτικές και τοπικισμούς, στοχεύοντας στην αιρετή περιφέρεια. Σε επίπεδο Νομού φιλοδοξούμε να μετουσιώσουμε την διάσπαρτη περιβαλλοντική ευαισθησία σε ρεαλιστική πρόταση και αποτελεσματική δράση.

• Ως παράδειγμα που μπορεί να συγκινήσει και να συνεγείρει και τους πιο αδιάφορους, αναφέρουμε την απεργία πείνας που κάνει ο δήμαρχος Ελληνικού Αττικής για την απομάκρυνση των καταπατητών από τις παραλίες της περιοχής του. Μια μάχη κατά των αθέμιτων συμφερόντων των ολίγων που λυμαίνονται ένα κοινό αγαθό που είναι η ελεύθερη χρήση των παραλιών και της θάλασσας.

• Αυτόν τον πλούτο που ανήκει σε όλους μας, αυτές τις όμορφες παραλίες και τη θάλασσα του νομού μας, καλούμαστε όλοι πολίτες και φορείς, να προστατεύσουμε από την ρύπανση, τη μόλυνση αλλά και από τους λογής καταπατητές.

• Εμείς ως Νομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Λασιθίου υποσχόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, Πολιτεία, O.T.A, Επιμελητήρια, Yπηρεσίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, προκειμένου να διατηρήσουμε και να προστατεύσομε το Περιβάλλον, για το οποίο πολύ σωστά έχει λεχθεί δεν μας ανήκει, αλλά το έχουμε δανεισθεί από τα παιδιά μας.
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 135 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54568124
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.