ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για την ημέρα περιβάλλοντ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Περιβάλλον
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Κυριακή, 03 Ιούνιος 2007

5η Ιουνίου, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Περιβάλλοντος:
Σκέψου παγκόσμια - Δράσε τοπικά

Μόλις πριν από λίγα χρόνια οι κλιματικές αλλαγές δεν ήταν παρά επιστημονικές εικασίες και κινδυνολογίες του Οικολογικού κινήματος. Φέτος στις 5 Ιουνίου καλούμαστε να ''εορτάσουμε'' την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχοντας διανύσει έναν από τους θερμότερους χειμώνες των τελευταίων 1500 ετών, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα μεγαλύτερα εδώ και 500.000 χρόνια! Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη μελέτη του αέρα που είχε παγιδευτεί σε φυσαλίδες στους πάγους του Βορείου και Νοτίου πόλου. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα για το κλίμα της Μεσογείου έδειξε ότι οι βροχές είναι οι λιγότερες των τελευταίων 500 ετών. Το τρομακτικό είναι ότι η μείωση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Μεσογείου, επομένως και την Ελλάδα, σχετίζεται με κλιματικές διαταραχές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον Ατλαντικό Ωκεανό!

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η γη δεν έχει θερμανθεί ποτέ ξανά τόσο γρήγορα όσο τα τελευταία 30 χρόνια, μία περίοδος μάλιστα κατά την οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έπρεπε να αρχίσει να …δροσίζει εξαιτίας φυσικών επιρροών στις θερμοκρασίες του πλανήτη από τους ηλιακούς κύκλους & τα ηφαίστεια! Και το χειρότερο; οι μελέτες της θερμικής αδράνειας των ωκεανών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας! Οι Ευρωπαϊκοί χειμώνες θα εξαφανιστούν ως το 2080, ενώ έντρομοι θα παρακολουθούμε το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής, το λιώσιμο των παγετώνων, τις δασικές πυρκαγιές, τους θανατηφόρους καύσωνες καθώς και τη δραματική μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού από 16800 κμ που ήταν ανά άτομο το 1950 σε 4800 κμ το 2025.

Ακόμα και αν υπογραφεί τώρα το πρωτόκολλο του Κιότο από όλα τα κράτη δεν πρόκειται να έχουμε μείωση των εκπομπών μεγαλύτερη του 5.2% ως το 2012! ενώ για να σταθεροποιήσουμε το κλίμα της γης χρειαζόμαστε μείωση της τάξης του 60% ως το 2050! Με τους ρυθμούς που ακολουθούμε αν αφήσουμε τα πράγματα στους πολιτικούς, στις συνδιασκέψεις, στις υπογραφές πρωτοκόλλων και τις κυβερνήσεις ίσως θα πρέπει να περιμένουμε ολοένα και περισσότερες καταστροφές προτού δούμε κάποια πράγματα να γίνονται.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις ; Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, η απεξάρτηση από το κάρβουνο και το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τις έχουμε τονίσει κατά κόρο άλλες φορές.

Σήμερα θα υπογραμμίσουμε το μερίδιο ευθύνης και υποχρεώσεων που μας αναλογεί σαν καταναλωτές. Mόνο μια ματιά, στο ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον ανεπτυγμένο κόσμο, δείχνει πόσο ακριβώς εμείς κι εσείς ευθυνόμαστε για την αλλαγή του κλίματος της γης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από εμάς στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι άμεσα υπεύθυνος για την εκπομπή 20 τόνων αερίων του θερμοκηπίου ετησίως! Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εκπομπών είναι άμεσο αποτέλεσμα των επιλογών που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή ως άτομα! Κάνοντας μόνο μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορούμε να μειώσουμε δραματικά τη συμβολή του καθενός μας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Π.χ κάνοντας ντουζ αντί για μπάνιο ξοδεύουμε μόλις το 1/3 του νερού που χρειαζόμαστε. Αλλάζοντας τους κοινούς λαμπτήρες με αυτούς της οικονομίας. Χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί το αυτοκίνητο, το ποδήλατο , ή ακόμα καλύτερα περπατώντας. Μειώνοντας μόλις κατά 8 χλμ/ώρα την ταχύτητα από το ανώτατο όριο που ορίζουν οι πινακίδες στους αυτοκινητόδρομους. Ανακυκλώνοντας χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, μπαταρίες. Αποφεύγοντας τις πλαστικές σακούλες και τις περιττές συσκευασίες. Προτιμώντας τα εποχιακά και ντόπια προϊόντα. Μη αφήνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές σε αναμονή,(κόκκινο λαμπάκι) και σβήνοντας το φως όταν δε χρειάζεται. Η γη δε χρειάζεται μόνο τις αποφάσεις των πολιτικών και των ισχυρών για να σωθεί. Ο καθένας μας αν το θέλει μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη σωτηρία της αν απλά και μόνο αποφασίσει να αλλάξει μερικές από τις απλές καθημερινές του συνήθειες.

Ιούνιος 2007
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55155205
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.