ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Συνέντευξη τύπου που έδωσε η Οικολογική Ομάδα Σητείας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας - Ανακοινώσεις
Οικολογική Ομάδα Σητείας , Σάββατο, 26 Μάιος 2007

OIKOΛOΓIKH OMAΔA ΣHTEIAΣ – ΣYNENTEYΞH TYΠOY 16.5.07

ΜΕΡΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

• Γιατί ένα γιγάντιο έργο, ένα έργο μαμούθ σε μια ευαίσθητη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Νatura, με πλήθος μνημείων της Φύσης και της Ιστορίας, βαφτίζεται ήπιο και γιατί όλοι πρέπει ως τυφλοί να αποδεχτούμε αυτή τη βάφτιση. Γιατί δεν πρέπει να μιλάμε όσοι πιστεύουμε ότι η έγνοια για το νερό και το κλίμα πρέπει ναΆ ναι και δική μας έννοια, γιατί δεν πρέπει να αντιδρούμε όταν με τα λεφτά μας προκρίνεται η επιδότηση των γκολφ και όχι των μνημείων μας που αφήνονται στην εγκατάλειψη, του ανακτόρου της Ζάκρου για παράδειγμα.

• Πόσο αβασάνιστα μπορούμε να επικαλούμαστε την αειφορία όταν δεσμεύουμε τα τρισέγγονα μας για 80 χρόνια. Είμαστε λοιπόν τόσο περήφανοι για όσα έγιναν επί των ημερών μας; Έγιναν πιο ανθρώπινες οι πόλεις μας, προστατεύσαμε τα μνημεία και τη φύση τους μη ανανεώσιμους πόρους της. Κι αν ως τώρα δεν τα καταφέραμε τόσο καλά τι μας διασφαλίζει ότι τώρα όλα θα γίνουν τέλεια και οι επόμενες γενιές θα μας μακαρίζουν; Μήπως θα ΅πρεπε να ΅μαστε πιο σεμνοί; Μήπως θα ΅πρεπε να αφήσουμε λίγο χώρο και στους επιγενόμενους, μήπως επιτέλους έχουν το δικαίωμα κι εκείνοι να δοκιμάσουν, να κάνουν έστω τα δικά τους λάθη;

• Ποιος εγγυάται θεσμικά την αποτελεσματική διαχείριση της περιοχής και τώρα και στο μέλλον; Έστω ότι οι πολλοί πιστεύουν ότι ο νυν μητροπολίτης έκανε την καλύτερη επιλογή προσώπων για να στελεχώσει το Ίδρυμα, έστω ότι οι πολλοί περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Ηγούμενος μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση των μελετών, ποιος εγγυάται όταν κάποτε μετά από πολλά χρόνια, και τους εύχομαι ειλικρινά μακροζωία, εκλείψουν οι σημερινοί εγγυητές, ότι και οι διάδοχοι τους θα παρέχουν τις ίδιες εγγυήσεις. Το λεγόμενο παραδικαστικό παραθρησκευτικό κύκλωμα δεν μας δίδαξε τίποτα; Γιατί χρόνια τώρα δεν υιοθετείται η πάνδημη πρόταση της αλλαγής του καταστατικού του Ιδρύματος ώστε θεσμικά να εκπροσωπείται η τοπική κοινωνία μέσω των αιρετών της εκπροσώπων. Δεν θα ήταν αυτό μια διασφάλιση;

• Έχουμε δικαίωμα να προβαίνουμε σε θηριώδη εγχειρήματα, όπως το παρόν εξετάζοντας μόνο ένα σενάριο, το παραδείσιο σενάριο, που προβλέπει για όλους γεμάτες τσέπες και ασύγκριτη περιβαλλοντική προστασία στην περιοχή; Δεν είναι πιθανά άλλα σενάρια, κακά σενάρια, έχουμε διασφαλιστεί απΆ αυτά. Ας διατυπώσουμε λοιπόν ένα κακό σενάριο ως υπόθεση εργασίας για να ρωτήσουμε αν το ΅χουμε εξετάσει. Δεν είναι σπάνιο εταιρείες δραστηριοποιούμενες στον ευαίσθητο τουριστικό τομέα να πέφτουν έξω, να πτωχεύουν. Τι θα κάνουμε αν ό μη γένοιτο συμβεί να μην πάει καλά η εταιρεία, που δεν έχει δα και τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια και μείνει ο τόπος άνω κάτω με ημιτελή γιαπιά, με ερειπωμένες βίλες, ή με νεκρουπόλεις, δείγματα όλων αυτών υπάρχουν δίπλα, στον Ανάλουκα. Πως απαντάμε στα πιθανά θύματα που έχοντας πιστέψει τα παραμυθένια σενάρια, πουλήσουν το βιος τους για να αγοράσουν μια θέση στον παράδεισο του Κάβου Σίδερου και ανακαλύψουν πως έκαναν μια κολασμένη οικονομική επιλογή. Από ποιον θα ζητήσουν ρέστα; Και μήπως εκείνα τα δικαστήρια αποδειχθούν πολύ πιο επώδυνα από την δική μας έγκαιρη προσφυγή που τουλάχιστον θα συμβάλει στο να γίνουμε όλοι προσεχτικότεροι; Δεν είμαστε Κασσάνδρες, διεκδικούμε απλώς να μην είμαστε μωρές παρθένες και να έχουμε εξετάσει και άλλα σενάρια λιγότερο καλά.

• Μπορούμε να αφεθούμε μόνο στο υψηλό πράγματι επίπεδο των μελετών; Δεν επιβάλλεται να συνεκτιμήσουμε αυτό που η πείρα μας κραυγάζει, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια διπρόσωπη χώρα, τέλεια σε επίπεδο νόμων αλλά παντελώς ανίκανη στην εφαρμογή των νόμων. Ποιος αλήθεια θα ελέγξει το έργο, που όμοιο του όπως λεν δεν έγινε στην πλάση, οι επενδυτές με τη μηδενική εμπειρία αφού δεν κατασκεύασαν ποτέ τίποτα, το εκκλησιαστικό Ίδρυμα ή οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, της Αρχαιολογίας, η Δασική, η Πυροσβεστική με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα; Και γιατί δεν πιέζουμε όλες τις πλευρές να θεσπιστεί ο Φορέας Διαχείρισης για την περιοχή Νatura όπως τον έχει επεξεργαστεί ο Δήμος Ιτάνου για να είναι βιώσιμος;

• Μας εγκαλούν ότι αντιδρούμε στις νέες θέσεις εργασίας και ότι άμα γίνει η επένδυση θα γίνουν και τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος; Ισχυριζόμαστε ότι αν εισρεύσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι οι μόνοι ευτυχείς θα είναι οι δείκτες απασχόλησης και η κυβέρνηση στην Αθήνα, το τι θα γίνει εδώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί και πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα αρέσει στην πλειοψηφία των κατοίκων. Δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία. Κι όσο για τα έργα υποδομής, σχέδια πόλης, βιολογικούς, διαχείριση απορριμμάτων, δρόμους ας διδαχτούμε από το τι έγινε τόσα χρόνια στην Ελούντα, στο Μόχλος ή στο Μακρύ Γυαλό. Έπρεπε τουλάχιστον να συναρτήσουμε τις υποδομές με την αποδοχή των επενδύσεων και όχι να τις περιμένουμε εκ των υστέρων γιατί είτε δεν θα ΅ρθουν είτε θα ΅ρθουν ως μπαλώματα.

KAI KAΠOIEΣ ANAΓKAIEΣ ΔIEYKPINIΣEIΣ

• Καταφεύγουμε στο ΣτΕ γιατί σε καμία από τις προτάσεις μας, που αν τις μελετήσετε θα διαπιστώσετε ότι προσπαθούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, δεν πήραμε απάντηση από κανένα, εισπράξαμε μόνο ύβρεις, συκοφαντίες, ενίοτε και απειλές. Η επιδίωξη μας ήταν ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο της αειφορίας, ώστε να είναι αποδεκτός από τα παιδιά μας.

• Το ιδανικό για μας θα ήταν η περιοχή αυτή να γίνει ένα παγκόσμιας απήχησης φυσιολατρικό, πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, επιστημονική, για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα διεθνώς που στην αρχή δεν έπειθαν τις τοπικές κοινωνίες, εκ των υστέρων όμως οι τοπικές κοινωνίες έγιναν πιστοί υπερασπιστές τους. Τέτοια λύση ποτέ δεν εξετάστηκε, ούτε κι εμείς επιμείναμε. Βλέποντας τους συσχετισμούς, το επίπεδο της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, είπαμε πως ένας τέτοιος αγώνας θα ΅ταν άνισος, δεν θα είχε αποτέλεσμα και στραφήκαμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους. Αποδεχτήκαμε την επιχειρηματική λύση, εκτιμήσαμε όμως ότι το Ίδρυμα δεν θα ήταν ο πούρος ιδιώτης και θα συμμεριζόταν τους προβληματισμούς μας, επιδιώξαμε το διάλογο, την ενημέρωση στοχεύοντας να γίνει ένα έργο παραδειγματικό που θα αντιστρέφει τη φθίνουσα πορεία του τουρισμού στην Κρήτη. Όταν όλοι μιλούσαν για σκάνδαλο εμείς επικεντρωθήκαμε στους όρους του έργου. Συμβάλαμε πρωταγωνιστικά στην πρώτη πραγματική ενημερωτική ημερίδα όπου ακούστηκαν αυθεντικά όλες οι πλευρές. Οι προτάσεις μας έκαναν αίσθηση, κανείς δεν μας είπε ότι έχουμε άδικο, αλλά τελικά δεν αξιωθήκαμε ούτε καν μιας αιτιολογημένης γραπτής απάντησης. Λόγοι αγωνίας αλλά και αξιοπρέπειας μας οδηγούν στο μονόδρομο της προσφυγής. Ένας επιπλέον έλεγχος δεν βλάπτει, ας έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ας κοιτάξουμε το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την απόφανση του ΣτΕ να καλύψουμε τα τεράστια ελλείμματα που έχουμε για να δεξιωθούμε αποτελεσματικά αυτή την επένδυση, ακόμα κι αν αυτή εγκριθεί ως έχει.

• Τέλος ας ευχηθούμε σε όλους να μάθουμε να συζητάμε και να επιχειρούμε να συνθέτουμε τις διαφορετικές απόψεις, αντιμετωπίζοντας τες κατΆ αρχήν ως δημοκρατικό πλούτο κι όχι ως εχθρικές. Αλλά κι όταν οι διαφορές παραμένουν τουλάχιστον ας τις διαχειριζόμαστε με πολιτισμένο τρόπο.

OIKOΛOΓIKH OMAΔA ΣHTEIAΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 103 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54546926
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.